Burokėlių girą galima gaminti dviem būdais: be mielių ir su jomis.
Bemielė gira bus paruošta per tris–penkias dienas. Naudojant mieles – jau po paros ar dviejų.
Pirmas būdas
Jums reikės:
500 g burokėlių,
3 l vandens,
50 g ruginės duonos,
10 g mielių,
100 g cukraus.
Burokėlius kruopščiai nuplaukite, nuskuskite, supjaustykite plonais gabaliukais ir padžiovinkite orkaitėje. Paskui užpilkite nedideliu kiekiu karšto vandens (kad vanduo apsemtų burokėlius) ir virkite. Nuovirą nupilkite, sudėkite į jį juodą duoną, cukrų, mieles ir pastatę šiltoje vietoje laikykite 1–2 dienas, kol surūgs.
Išvirtus likusius burokėlius galite panaudoti gamindami kitus patiekalus.
Antras būdas
Jums reikės:
1 burokėlio (didelio),
2 l vandens (virinto atvėsinto arba valyto),
4 valgomųjų šaukštų cukraus,
ruginės duonos (sudžiūvusia pluta).
Nuskustą burokėlį smulkiai sukapokite arba supjaustykite. Sudėkite į stiklainį, užpilkite verdančiu vandeniu. Įdėkite cukraus ir ruginės duonos su pluta. Stiklainį uždenkite marle ir leiskite bent tris dienas rūgti. Po to girą nukoškite, išpilstykite į jums patogią tarą ir gerkite į sveikatą.
„Sekundės“ inf.