#RECEPTAI Sekmadieniniai manų gardėsiai

#RECEPTAI Sekmadieniniai manų gardėsiai

Jeigu pastebėjote, kad manų kruopų atsargos namuose didesnės už norą valgyti košę, štai ką dar galėtumėte iš jų pasigaminti.

Sūrio spurgos su manaisSūrio spurgos su manais

Reikės: 150 g manų kruopų, 600 ml pieno, 20 g sviesto, 100 g tarkuoto kietojo sūrio, aliejaus keptuvui, druskos, 1 šaukšto grietinės, 2 didelių kiaušinių trynių, 50 g maltų pistacijų (25–30 riešutų).

Pieną užkaiskite, jame ištirpdykite sviestą ir leiskite užvirti. Tada pamažu berkite manus ir, nuolat maišydami, virkite, kol sutirštės. Nukaitę ir 20–25 minutes palaikę šiltoje orkaitėje, labai gerai įmaišykite kiaušinių trynius, tarkuotą sūrį, grietinę, druską.

Košę išverskite ant miltais pabarstytos medinės lentelės, paskleiskite 1–1,5 cm sluoksniu ir padėkite šaltai, kad visiškai atauštų. Paskui spauskite stikline skridinėlius ir kepkite aliejuje.

Spurgas patiekite apibarstę maltoms pistacijomis.

Manų pyragas su obuoliaisManų pyragas su obuoliais

Reikės: 1 kg obuolių (sultingų rūgščių arba saldžiarūgščių), 300–400 g liesos varškės, 100–150 g graikinių riešutų, 150 g sviesto, 1–1,5 stiklinės liesos grietinėlės, 1,5 stiklinės rudojo cukraus, 1 stiklinės miltų, 1 stiklinės manų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 šaukšto citrinos sulčių, 1 šaukštelio malto cinamono, 0,5 ankšties vanilės, 1 šaukšto miltinio cukraus, aliejaus – sutepti.

Miltus išsijokite su kepimo milteliais ir sumaišykite su manais. Riešutus susmulkinkite. Pusę cukraus įmaišykite į varškę.

Obuolius nulupkite, sutarkuokite. Į tarkius įmaišykite citrinos sultis, likusį cukrų, cinamoną.

Į aliejumi suteptą kepimo formą įberkite 1/3 sauso mišinio, išdėliokite 1/3 obuolių ir pusę visos varškės (obuolius dėkite mažomis porcijomis, kad būtų lengviau išlyginti). Tada vėl paeiliui miltų mišinį, obuolius, varškę – taip, kad viršutinis sluoksnis būtų obuolių. Juos apibarstykite riešutų trupiniais.

Į puodą supilkite grietinėlę, įmeskite išilgai perpjautą vanilės ankšties puselę ir peiliuku išskobtą jos turinį. Tada dėkite sviestą, užkaiskite ir 5–7 minutes pakaitinkite ant silpnos ugnies neužvirdami.

Apliekite pyragą karšta grietinėle ir kepkite iki 170 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie valandą.

Karštą pyragą supjaustykite porcijomis, 20 minučių paaušinkite ir apibarstykite miltiniu cukrumi.

Beje, jeigu kepdami pyrago formą įstatysite į skardą su vandeniu, jis taps panašus į pudingą.

Obuoliai turi būti labai sultingi. Jeigu tuo abejojate, verčiau įpilkite daugiau pieno.

Arabiškas manų apkepas su razinomisArabiškas manų apkepas su razinomis

Reikės: apkepui: 250 g grietinės, 70 ml pieno, 350 g manų kruopų, 50 g cukraus, 70 g kokosų drožlių, 1 pakelio vanilinio cukraus, 25 g kepimo miltelių, 80 g sviesto, druskos – ant peilio galiuko, 50 g smulkių razinų be kauliukų; sirupui: 100 g cukraus, 100 ml vandens,1 šaukštelio citrinų sulčių, žiupsnelio maltų kardamonų, 1 cinamono lazdelės, žiupsnelio vanilino; patiekti: vanilinių ledų (arba mini orinių pyragaičių) ir cinamono lazdelių – nebūtina.

Visus ingredientus sumaišykite į vientisą masę, sudėkite į sviestu suteptą didelę stačiakampę kepimo skardą 6–7 cm sluoksniu (jeigu tešla netelpa, imkite antrą formą). Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 40 minučių. Palikite ataušti.

Išvirkite sirupą – jis turi būti ganėtinai tirštas, kad lėtai tekėtų nuo šaukšto.

Perliekite apkepą drungnu sirupu. Kai persigers, supjaustykite stačiakampiais gabaliukais ir patiekite su rutuliuku ledų papuošę cinamono lazdele.

Šokoladinis manų pudingasŠokoladinis manų pudingas

Reikės (6 porcijoms): 2/3 stiklinės manų kruopų, 1 litro riebaus pieno, 80 g pieniško šokolado, ½ stiklinės rudojo cukraus, 25 g sviesto.

Prikaistuvyje užvirinkite pieną. Suberkite cukrų, sudėkite sviestą ir gabalėliais sulaužytą šokoladą. Maišykite, kol šokoladas visiškai ištirps. Tada, nuolat maišydami, siaura srovele suberkite manus. Išmaišykite. Kai per 2–3 minutes kruopos išvirs, nukaiskite.

Keraminę arba stiklinę formą praskalaukite šaltu vandeniu. Supilkite į ją prikaistuvio turinį ir 2 valandoms padėkite į šaldytuvą.

Sustingusį pudingą patiekite su šviežiomis uogomis dalį jų supjaustę.

Taip pat galima iš 4 šaukštų cukraus ir 4 šaukštų vandens išvirti sirupą, suberti į jį uogas, gerai išmaišyti ir pavirti dar 4–5 minutes. Kai atauš, pridėti dar šviežių uogų ir aplieti porcijomis supjaustytą pudingą.

Lygiai taip pat paprasta vietoj uogų naudoti apelsinus. Tiks pudingą papuošti ir šviežiai suplakta grietinėle.

Skanaus!

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų