Šventė, kvepianti pyragais

Šventė, kvepianti pyragais

Trapiais zuikiais, mielinėmis bobomis, kiaušininiais keksais ir morkų tortais papuoštas šv. Velykų stalas pradžiugins ir didelius, ir mažus.

Velykinės bobos pagal prancūzių vienuolių receptą

Reikės: 0,5 litro pieno, po 0,5 šaukštelio vanilino, kardamono, rozmarinų, čiobrelių, pankolių, dašių, 2 šaukštelių tarkuotos citrinos žievelės, muskato ir šafrano – ant peilio galiuko.

Visus sausus prieskonius ir žoleles sugrūskite grūstuvėje į miltus.

Pieną užvirinkite. Suberkite į jį grūstuvės turinį, citrinos žievelę ir palikite ataušti iki 35–40 laipsnių.

Reikės: 2 šaukštelių miltų, 0,5 stiklinės šilto pieno, 1 šaukštelio cukraus, 3 pakelių sausų mielių, 0,5 stilinės vandens.

Šiltoje patalpoje be skersvėjų sumaišykite nedideliame puodelyje miltus, šiltą pieną, cukrų, mieles. Užpilkite šilto vandens. Visus ingredientus sumaišykite ir palikite 10–15 minučių, kol kiekis padvigubės. Tada perpilkite į didelį dubenį kartu su prieskoniais gardintu šiltu pienu.

Reikės:1 200 g miltų, 200 g sviesto, 2 šaukštelių druskos, 10 kiaušinių, 10 kiaušinių trynių, 1 litro grietinės, 1 stiklinės geltonųjų razinų (be kauliukų), 1 stiklinės citrusinių cukatų; cukraus sirupui: 2 stilinių vandens, 1 stiklinės cukraus.

Sviestą išlydykite, perpilkite į didįjį dubenį su pieno ir mielių mišiniu.

Kruopščiai maišydami, ten pat nedidelėmis porcijomis suberkite sijotus miltus. Užmaišę tešlą, pastatykite ją šiltoje vietoje kilti.

Per tą laiką atskirame dubenyje išmaišykite 2 stiklinėse vandens 1 stiklinę cukraus. Į gautą sirupą suberkite cukatas, razinas, pamaišykite ir užkaiskite ant silpnos ugnies.

Nuolat maišydami, užvirinkite, pavirkite 3 minutes. Tada nukelkite nuo viryklės, uždenkite ir palikite nusistovėti.

Atskirai suplakite 10 trynių ir 10 kiaušinių su 2 šaukšteliais druskos.

Kiaušinių masę supilkite ant iškilusios tešlos, pridėkite grietinės, išmaišykite ir vėl palikite kilti.

Į antrąkart iškilusią tešlą įberkite 1 stiklinę sirupe išbrinkusių razinų ir 1 stiklinę cukatų. Vėl išmaišykite, pastatykite kilti – du kartus. Pirmą kartą tešlą „nuleiskite“ užlankstydami kraštus, antrą kartą būkite atsargūs – ji iškils gerokai greičiau, todėl neperlaikykite, antraip perrūgs.

Tešlą paskirstykite po sviestu suteptas ir miltais pabarstytas formas – ji turi užimti ne daugiau kaip 1/3 kiekvieno indo tūrio. Formas išdėliokite šiltoje vietoje be skersvėjų, kad tešla paskutinįkart iškiltų.

Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje nuo 15 minučių iki 1 val. (laikas priklauso nuo formų dydžio). Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu – įbedus ir ištraukus, jis turi likti sausas.

Iškepusias bobas imkite iš orkaitės ir guldykite ant šono, kad nesukristų. Kas 3–4 minutes švelniai paverskite tai į vieną, tai į kitą pusę, kol visiškai atauš. Taip kepiniai išliks purūs.

Reikės: 5 kiaušinių baltymų, 1,5 stiklinės paprasto arba miltelinio cukraus.

Pirmiausia suplakite baltymus iki standžių putų. Tada nedidelėmis porcijomis berkite cukrų. Kai glajus bus tirštas, aptepkite bobas. Papuoškite pagal savo skonį – cukatomis, spalvingais pabarstukais, kapotais skrudintais migdolais ar pan.

Karalienės Elžbietos II velykiniai sausainiai

Reikės: tešlai: 350 g miltų, 125 g nesūdyto sviesto, 175 g rudojo cukraus, 60 g auksaspalvio sirupo (galima pakeisti medumi), 1 kiaušinio, 10 g maltų imbierų, 5 g cinamono, 5 g sodos, druskos – pagal skonį; glajui: 600 g miltelinio cukraus, 2 kiaušinių baltymų, maistinių dažų.

Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.

Sumaišykite miltus, cukrų, sodą, prieskonius. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir sutrinkite pirštais į trupinius. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite sirupą (arba skystą medų). Užminkykite kietą tešlą.

Iškočiokite ją į 5 mm storio lakštą. Formelėmis išspauskite sausainius.

Kepkite 12–15 minučių, iki gražiai pageltonuos. Ataušinkite prieš aptepdami glajumi.

Glajus turi būti ganėtinai skystas, kad lygiai pasklistų ant sausainio, bet ir reikiamo tirštumo, kad nenutekėtų per kraštus.

Jeigu norite papuošti sausainius daugiau nei vienos spalvos detalėmis, dalį glajaus iškart atskirkite.

Kiaušininiai keksai

Reikės (15 vnt.): 140 g kvietinių miltų, 140 g migdolų miltų, 290 g sviesto, 290 g cukraus, 10 kiaušinių, 10 g kepimo miltelių, marcipanų.

Minkštą sviestą suplakite su cukrumi iki puraus kremo. Nepaliaudami plakti, pamažu, porcijomis suberkite visus miltus ir kepimo miltelius. Masė turi būti vientisa.

Lėtai plakdami plaktuvu, po vieną įmuškite kiaušinius kiekvieną labai gerai įmaišydami.

Tešlą paskirstykite į 120 ml talpos formeles (kad jų nereikėtų sutepti riebalais, iškart įstatykite popierinius krepšelius keksiukams).

Kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių.

Ataušinę papuoškite spalvotais marcipanais arba pagal skonį.

Vokiški velykiniai zuikiai

Reikės (2 vnt.): 5 kiaušinių, 125 g miltų, 175 g cukraus, 3 šaukštų krakmolo, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 4 šaukštelių vanilinio cukraus, 6 šaukštų šilto vandens, druskos, zuikio pavidalo formų, sviesto (sutepti), 1 šaukšto bet kokių maltų riešutų, miltelinio cukraus (pabarstyti).

Miltus išsijokite, sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Formas sutepkite sviestu.

Į gilų dubenį įmuškit kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, druską, įpilkite vandens.

Išmaišykite plaktuvu – pirmiausia nustatę minimalų greitį, paskui jį padidinkite ir plakite 7 minutes. Suberkite miltų mišinį ir riešutus, kruopščiai išmaišykite ir perkelkite į formas.

Kepkite 35–40 minučių.

Iškepusiems zuikiams leiskite šiek tiek paaušti formelėse. Tada perkelkite ant grotelių. Kai visiškai atauš, pabarstykite milteliniu cukrumi.

Pikantiškas morkų tortas su sūrio kremu

Reikės (10–12 porcijų): 200 g graikinių riešutų, 2 šaukštų sviesto, 0,25 šaukštelio druskos; kremui: 500 g kreminio sūrelio, 350 g miltelinio cukraus, 100 g sviesto; skystam mišiniui: 4 kiaušinių, 400 g rudojo cukraus, 240 g aliejaus, 1 apelsino sulčių, 350 g morkų; sausam mišiniui: 300 g miltų, 1 šaukštelio cinamono, 0,25 šaukštelio maltų gvazdikėlių, 0,25 šaukštelio muskato, 1 apelsino žievelės, 2 šaukštelių kepimo miltelių.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių ir pašaukite riešutus – tegul skrudinasi tol, kol pasklis ryškus jų aromatas.

Dar karštus riešutus apvoliokite 2 šaukštuose sviesto su ketvirčiu šaukštelio druskos. Kai atauš, stambiai sukapokite.

Nuvalytas morkas stambiai sutarkuokite.

Atskiruose dubenyse sumaišykite sausus ir skystus ingredientus. Paskui – abiejų indų turinį. Įmaišykite morkas, riešutus.

Padalykite tešlą į dvi vienodas 20–24 cm skersmens formas.

Kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–35 minutes. Paskui ataušinkite ant grotelių ir kiekvieną biskvitą perpjaukite horizontaliai.

Minkštą sviestą suplakite su puse miltelinio cukraus. Kai masė taps puri, sudėkite kreminį sūrelį ir likusį miltelinį cukrų. Plakite vidutiniu greičiu iki vientisumo – kremas turi būti itin lengvas ir purus.

Sutepkite biskvitus kremu, aptepkite juo torto išorę. Papuoškite pagal skonį.

Vyšniniai triušeliai

Reikės (6 porcijoms): tešlai: 75 g cukraus, 240 g kvietinių miltų, 125 g sviesto, 100 g šaldytų vyšnių (be kauliukų), 10 g vanilinio cukraus, 1 kiaušinio, 0,25 šaukštelio smulkios jūros druskos; ganašui: 100 g baltojo šokolado, 2 šaukštų sviesto; citrininiam glajui: 3 šaukštų citrinos sulčių, 100 g miltelinio cukraus.

Vyšnias palikite atitirpti ant sieto, kad nutekėtų visas skystis, paskui sutrinkite trintuvu.

Į dubenį išsijokite miltus, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, druską, išmaišykite.

Ten pat sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, sukrėskite vyšnių tyrę ir nedelsdami užmaišykite tešlą. Iš šios suminkykite gumulą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.

Darbastalį pabarstę miltais, iškočiokite 5–7 mm storio tešlos lakštą. Formelėmis išspauskite triušiukų formos sausainius ir dėkite ant skardos.

Kepkite 10 minučių. Iškepusius sausainius dėkite ant grotelių, kad atauštų.

Per tą laiką paruoškite glajų: miltelinį cukrų išsijokite, mediniu šaukštu energingai sumaišykite su citrinų sultimis, kol sutirštės, ir iškart tepkite ant pusės sausainių.

Likusią dalį sausainių padenkite ganašu.

Garų vonelėje nuolat maišydami išlydykite baltąjį šokoladą su sviestu ir apliekite juo triušelius.

Kai glajus ir ganašas visiškai sustings, sausainius laikykite uždarame inde.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų