Pelenai pavasarį: kur, kam ir kiek berti

Pelenai pavasarį: kur, kam ir kiek berti

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Kas nežino apie pelenų naudą sode ir darže? Jie – ir pigus, lengvai prieinamas naudingų medžiagų šaltinis, ir veiksminga priemonė kovoti su ligomis, gera profilaktika nuo kenkėjų.

Tačiau ne visiems žinoma, kokį pelenų kiekį skirtingos kultūros toleruoja.

Sėkloms ir daigams

Pelenų užpilas naudojamas kaip augimo stimuliatorius. Jame sėklos mirkomos prieš sėją.

Norėdami pasigaminti tokio tirpalo, 3 šaukštus pelenų užpilkite 1 litru vandens ir palikite pastovėti savaitę. Retkarčiais pamaišykite, o prieš naudodami perkoškite ir atskieskite vandeniu santykiu 1:3.

Pelenų tirpale galima mirkyti pomidorų, agurkų, baklažanų, kitų daržovių sėklas.

Procedūra atliekama 3–6 valandas. Tada sėklos išgriebiamos, nusausinamos ir sėjamos. Šitaip apdorotos jos sudygsta greičiau ir vienodžiau.

Tinka pelenų užpilas ir daržovių bei gėlių šakniagumbiams ir svogūnams mirkyti.

Tam 60 g pelenų reikia užpilti 3 litrais vandens, palaikyti parą, o paskui į tirpalą 4–6 valandoms pamerkti gumbus ar svogūnėlius.

Pavasarį praverčia pelenai ir daigams.

Persodinant daigus į nuolatinę augimo vietą į kiekvieną duobutę patariama įberti 1–2 šaukštus sausų pelenų. Jie ne tik patręš dirvą, bet ir padės augalams prisitaikyti prie naujų sąlygų, ateityje jie mažiau sirgs.

O tam, kad pagreitintumėte sėjinukų augimą, kas 8–10 dienų apibarstykite juos plonyčiu pelenų sluoksniu. Kartu tai bus ir kenkėjų – kopūstinių muselių, kryžmažiedžių spragių, kitų – profilaktika.

Daržui

Čia pelenai reikalingi beveik visiems augalams. Pabrėžiant žodį „beveik“, nes pelenais tręšti galima tik tas kultūras, kurioms patinka neutrali dirva. Laimė, tokios yra daugumą daržovių.

Bulvės. Ne veltui sakoma, kad be pelenų gero bulvių derliaus neužauginsi.

Tačiau pelenai ne tik užtikrina derliaus gausumą, bet ir didina krakmolo kiekį gumbuose.

Ruošdami žemę bulvėms sodinti, būtinai įberkite ir pelenų – 1 stiklinę 1 kvadratiniam metrui.

Berti jų kaip trąšos galima ir sodinant bulves. Tuomet reikia 2 degtukų dėžutes pelenų sumaišyti su žemėmis ir įberti į kiekvieną duobutę (auginantiems visą lauką bulvių teks sugalvoti patogesnį metodą).

Per bulvių vegetaciją pelenai beriami kiekvieną kartą kaupiant. Pirmą kartą – po 1–2 šaukštus kiekvienam krūmui, antrąkart pelenų kiekis padidinamas iki 0,5 stiklinės.

Tiesa, berti pelenus per bulviasodį galima tik jei dirva rūgšti arba labai rūgšti – taip ji neutralizuojama. Jeigu dirva jau ir taip neutrali, galima šarminė reakcija, o šarminė žemė bulvėms kenksminga. Kai dirvos pH viršija 7,2, išauga bulvinės rizoktonijos (bulvių šašų), galinčios sugadinti visą derlių, rizika.

Pomidorai ir paprikos. Kaip bulvių giminaitėms, šioms daržovėms pelenai taip pat labai naudingi.

Kai pavasarį sukasate žemę ruošdami vietą būsimiems pomidorų ir paprikų daigams, į 1 „kvadratą“ dirvos pasistenkite įberti 3 stiklines pelenų. O kai jau sodinsite ir pačius daigus, į kiekvieną duobutę įberkite dar po saują.

Vegetacijos laikotarpiu tręšti paprikas bei pomidorus pelenais irgi galima. Bet tada jau geriau laikytis tokios tvarkos: prieš kas antrą laistymą po kiekvienu krūmeliu paberti pelenų, tada užpilti vandens ir papurenti, kad trąša susimaišytų su žemėmis.

Agurkai ir cukinijos. Pavasarį ruošdami lysves ir šioms daržovėms taip pat nepamirškite pridėti pelenų. Specialistų rekomenduojamas kiekis – 1 stiklinė 1 kvadratiniam metrui.

Kai jau ateis laikas sodinti lauke agurkų ir cukinijų daigus, pelenų irgi galėsite paberti – po 1–2 šaukštus į kiekvieną duobutę.

Aktyvaus augimo ir žiedų krovimo periodu agurkai tręšiami pelenų nuoviru juos purškiant 2–3 kartus per mėnesį.

4 šaukštai pelenų užpilami 2 stiklinėmis vandens, 30 minučių paverdami ir paskui atskiedžiami 2 litrais vandens.

Svarbu kaip reikiant nuoviru apipurkšti kiekvieną augalą, kad ant visų lapų liktų pilkų apnašų sluoksnis.

Beje, pelenai labai padeda įsimetus agurkų šaknų puviniui. Augalus reikia apibarstyti pelenais kaip pudra arba nupurkšti tokiu tirpalu: 1 litras vandens, 1 šaukštelis vario sulfato ir 3 šaukštai pelenų.

Kopūstai. Juos auginant pelenai tiesiog nepakeičiami.

Pirmiausia, kaip jau turbūt supratote, pelenais rekomenduojama pagerinti žemę, kurioje kopūstai augs. Tai atliekama pavasarį, sukasant dirvą, kurios 1 kvadratiniam metrui reikia 1–2 stiklinių pelenų.

Paskui, sodinant kopūstų daigus, į kiekvieną duobutę įberiama dar po saują pelenų. Taip daroma, kad augdamos daržovės mažiau sirgtų šaknų gumbu ir kopūstų diegavirte (juodąja kojele).

Apsaugant nuo kryžmažiedžių spragių ir kopūstinių muselių kopūstus, kaip ir kitas kryžmažiedes kultūras (ridikėlius, ridikus, griežčius), būtina kruopščiai apibarstyti medžio pelenų ir tabako dulkių mišiniu (1:1).

Svogūnai ir česnakai. Jų lysvėms per pavasarinę žemės ruošą pelenų reikia tiek pat, kiek agurkams ar cukinijoms – po 1 stiklinę „kvadratui“. Šias daržoves dažnai puola šaknų puvinys, o pelenai neleidžia ligą sukeliančioms bakterijoms tarpti ir daugintis.

Be to, pačius svogūnėlius prieš sodinimą irgi pravartu 12 valandų pamerkti į pelenų tirpalą (1 stiklinė pelenų 10 litrų vandens).

Tiek svogūnus, tiek česnakus vegetacijos laikotarpiu galima papildomai patręšti pelenų užpilu – tiesiai ant šaknų arba į griovelius tarp eilių. Tačiau daryti tą patariama ne dažniau kaip 3 kartus per sezoną.

Kad apgintumėte būsimą derlių nuo svogūninių muselių, svogūnus ir česnakus purkškite muilo tirpalu su pelenais.

Paruošti jį paprasta: 4 šaukštus pelenų užpilkite 2 stiklinėmis vandens, o kad jie geriau priliptų prie augalų paviršiaus, pridėkite dar 1/3 gabalo ūkinio muilo, ištirpdyto 2 litruose šilto vandens.

Padeda nuo svogūninių muselių ir augalų apibarstymas pelenų bei tabako dulkių mišiniu (1:1).

Profilaktika atliekama kas dvi savaites pradedant nuo masinio sudygimo.

Morkos ir burokėliai. Šios daržovės būna itin dėkingos už kiekvieną pelenų porciją.

Pavasarį, prieš sėją sukasamose lysvėse pelenų beriama po 1 stiklinę 1 kvadratiniam metrui. Šie pagerina dirvos derlingumą, apsaugo burokėlius nuo fomozės (sausojo puvinio) ir fuzariozės (gumbo puvinio), o morkas – nuo morkinių musių.

Vėliau, daržovėms sudygus, būtina kartą per savaitę burokėlių ir morkų lysves barstyti pelenais prieš laistymą.

Galiausiai, vegetacijai einant į pabaigą, morkų ir burokėlių laistymas pelenų užpilu skatina cukraus kaupimąsi šakniavaisiuose, po tokios procedūros jie geriau išsilaiko per žiemą.

Sode

Ruošiatės pirkti vaismedžių ir vaiskrūmių sodinukų? Prireiks ir pelenų – po 1–2 kg į kiekvieną duobę sodinant. Jie padės sparčiau vystytis šaknų sistemai ir augalui greičiau prigyti naujoje vietoje.

Suaugę vaismedžiai pelenais tręšiami kartą per 4 metus pavasarį aplinkui kamieną paberiant apie 2 kg sausų pelenų.

Ypač tą mėgsta vyšnios ir slyvos, o iš vaiskrūmių – juodieji serbentai. Po kiekvienu jų krūmu išberkite 3 stiklines pelenų vienodai paskleisdami ratu ir negiliai supurenkite žemę.

Pelenai ne tik padidins dirvos maistingumą, bet ir apsaugos serbentus bei kitus vaiskrūmius nuo miltligės.

Tinka pelenai net ir braškėms tręšti. Pavasarį, prieš mulčiuodami uogų lysves, paberkite po saują pelenų tarp kerų eilių ir palaistykite.

Pageidautina tą patį pakartoti ir braškėms baigus derėti.

Gerai pavasarį pelenais tręšti net dekoratyvinius augalus. Jie itin naudingi rožėms, lelijoms, raganėms, bijūnams, vėliau – ir kardeliams.

Sodindami gėlių daigus taip pat nepamirškite į duobutes įberti po 5–10 g pelenų.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų