Velykiniai kepiniai: iš viso pasaulio – po gardėsį

Velykiniai kepiniai: iš viso pasaulio – po gardėsį

Keliauti galima net ir pasitinkant šventes namuose.

Vokiškas velykinis keksas

Reikės (10 porcijų): 150 ml pieno, 7 g sausų mielių, 300 g miltų, 1 apelsino, žiupsnelio druskos, 100 g cukraus, 1 kiaušinio, 140 g sviesto, 75 g razinų, 30 g migdolų, miltinio cukraus – patiekti.

Mieles ištirpdykite šiltame piene, įmaišykite truputį sijotų miltų, uždenkite ir 1 val. palikite šiltoje vietoje.

Apelsino žievelę nutarkuokite, iš jo paties išspauskite sultis. Į likusius miltus suberkite cukrų, druską, įmuškite kiaušinį, sudėkite sviestą, apelsino sultis, mielių masę. Užmaišę tešlą, uždenkite ir palikite 1 val. kilti.

Razinas užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 10 minučių, tada sudėkite į tešlą kartu su apelsino žievele ir labai gerai išminkykite.

Migdolus nuplikykite verdančiu vandeniu. Tegul pamirksta jame 10 minučių – lengviau nuimsite luobeles.

22–24 cm skersmens silikoninę formą keksui pašlakstykite vandeniu. Ant dugno suberkite migdolus, sudėkite tešlą ir atidėkite 20–25 minutėms, kad dar pakiltų.

Tuo metu įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių. Keksą kepkite 45 minutes.

Ištraukę iš orkaitės, palikite šiek tiek atvėsti, tada apverskite formą ant serviravimo lėkštės. Patiekite pabarstę miltiniu cukrumi.

Neapolietiškas velykinis pyragas

Reikės (10–12 porcijų): 300–350 g miltų (ir dar 3 šaukštų), 1 šaukštelio be kaupo kepimo miltelių. 1 šaukštelio druskos, 130 g cukraus, 180 g sviesto (ir šiek tiek kepimo formai sutepti), 3 kiaušinių, 500 g minkštos varškės, 1 šaukšto tarkuotos apelsino žievelės, 2 šaukštų citrinų cukatų, 1/4 šaukštelio malto cinamono; kremui: 4 kiaušinių trynių, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo, 250 ml pieno, 1 šaukšto vanilinio cukraus.

Miltus išsijokite su kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Įberkite 40 g cukraus, 120 g atšaldyto ir gabalėliais supjaustyto sviesto ir trinkite, kol masė virs trupiniais. Tada išmaišykite juos su 2 plaktais kiaušiniais ir ne mažiau kaip 7 minutes minkykite tešlą. Baigę ją padalykite į 2 dalis, kiekvieną gumulą įsukite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 1 val.

Kremui į prikaistuvį įmuškite du trynius ir ištrinkite su puse likusio cukraus. Nepaliaudami trinti, įmaišykite krakmolą ir likusius 3 šaukštus miltų, supilkite karštą pieną ir laukite, kol mišinys užvirs.

Pavirę jį 1 minutę, nukaiskite, suberkite vanilinį cukrų, sudėkite likusį sviestą. Uždenkite ir palikite ataušti.

Varškę suplakite plaktuvu su likusiu cukrumi. Neišjungę plaktuvo, įmaišykite ataušusį kremą ir likusius 2 kiaušinių trynius, suberkite apelsino žievelę, cukatus, cinamoną.

Vieną dalį tešlos iškočiokite į skritulį, 5–6 cm didesnį už jūsų kepimo formos skersmenį. Pastarąją ištepkite sviestu ir įklokite tešlą, kad uždengtų dugną ir suformuotų pakraštį. Įdėkite 10 minučių į šaldytuvą. Kai tešla atvės, šaukštu sudėkite ant jos įdarą.

Iš antrojo tešlos gabalo taip pat iškočiokite skritulį, kiek didesnį už formą. Patieskite ant kepimo popieriaus lakšto, aptepkite kiaušinio plakiniu ir padalykite į 10 juostelių – jų plotis turėtų būti 2,5 cm.

Juosteles išdėliokite grotelėmis ant pyrago, kraštus užspauskite. Pabaikite tepti plaktu kiaušiniu ir pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn 1,5 val. Po 30 minučių uždenkite formą folijos lakštu.

Iškepusį pyragą palikite orkaitėje, kad šiek tiek atauštų, tuomet ištraukite, palaikykite, kol atvės iki kambario temperatūros, ir padėkite į šaldytuvą 2 val.

Angliškas Velykų keksas su migdolais ir apelsinų likeriu

Reikės (12 porcijų): 200 g migdolų, 2 cm imbiero šaknies, 200 g sviesto (ir dar šiek tiek formai sutepti), 200 g cukraus, 100 g kvietinių miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 apelsino žievelės, 5 kiaušinių, 100 g razinų, 100 g džiovintų abrikosų, 8 šaukštų apelsinų likerio; glajui: 2 kiaušinių baltymų, 1 šaukštelio citrinos sulčių, 450 g miltinio cukraus.

Migdolus susmulkinkite į miltus. Imbierą smulkiai sutarkuokite.

Minkštą sviestą konditerine šluotele suplakite su cukrumi. Kruopščiai įmaišykite miltus, kepimo miltelius, migdolus, imbierą, apelsino žievelę. Nepaliaudami maišyti, plona srovele supilkite kiaušinių plakinį.

Džiovintus vaisius užpilkite verdančiu vandeniu, palaikykite 10 minučių, nukoškite. Abrikosus supjaustykite nedideliais gabaliukais. Kartu su razinomis ir apelsinų likeriu įmaišykite į tešlą.

Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Apvalią karščiui atsparią 24–26 cm skersmens formą sutepkite aliejumi. Dugną išlokite skrituliu iš pergamentinio popieriaus.

Sudėję tešlą, kepkite 1 val., tada uždenkite formą folijos lakštu ir kepkite dar valandą. Ištraukę iš orkaitės, palikite keksą visiškai ataušti ir tik tada išimkite.

Per tą laiką paruoškite glajų.

Kiaušinių baltymus suplakite su citrinos sultimis. Tebeplakdami pamažu supilkite miltinį cukrų – masė turi būti labai tiršta.

4 šaukštus glajaus atidėkite, likusį išverskite ant pergamento lapo ir atsargiai iškočiokite į ploną lakštą. Galima tiesiog aptepti keksą glajumi, bet tuomet jo paviršius nebus visiškai lygus.

Uždenkite keksą glajaus lakštu ir išlyginkit jį drėgnomis rankomis. Atidėtu glajumi aptepkite kekso šonus. Patiekite papuošę šokoladiniais kiaušiniais ir gyvų gėlių žiedais.

Ukrainietiškas velykinis varškės pyragas su džiovintomis vyšniomis

Reikės (8 porcijoms): 120 g miltų, 50 g sviesto, 1 šaukšto cukraus, 25 g maltų migdolų, 2 šaukštų šalto vandens; įdarui: 120 g sviesto, 150 g cukraus, 3 kiaušinių, 1 šaukšto miltų, 400 g varškės, 1 šaukšto miltinio cukraus, 70 g džiovintų vyšnių.

Miltus išsijokite ir ištrinkite su sviestu, kol virs trupiniais. Tada suberkite cukrų, maltus migdolus, užpilkite vandeniu ir užmaišykite tešlą.

Tešlą perkėlę ant miltais pabarstyto stalo, 30–40 sekundžių paminkykite, suformuokite gumulą, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Tešlą iškočiokite apvaliai, įdėkite į neaukštą kepimo formą, perteklių pakraščiuose nupjaukite, o dugną pabadykite šakute, kad iškiltų.

Į formą su tešla įklokite pergamentinio popieriaus lakštą, ant jo paberkite džiovintų pupelių ir pašaukite į orkaitę 12 minučių. Ištraukę palikite pyrago pagrindą ataušti. Per tą laiką karštį orkaitėje sumažinkite iki 150 laipsnių.

Sviestą įdarui išsukite su cukrumi, tada įmaišykite 1 kiaušinį ir miltus. Varškę ištrinkite, įmaišykite likusius kiaušinius. Abi mases atsargiai sumaišykite į vieną ir sukrėskite ant iškepusio pagrindo. Apibarstę vyšniomis, grąžinkite pyragą į orkaitę.

Kepkite 1 val. 15 minučių, tada orkaitę išjunkite ir atverkite dureles. Pyragą palikite viduje ataušti.

Patiekite pabarstę miltiniu cukrumi.

Itališkas velykinis pyragas su plikytu kremu

Reikės (10 porcijų): tešlai: 300 g miltų, 1,5 šaukštelio kepimo miltelių, 120 g rudojo cukraus, 0,5 šaukštelio druskos, 80 g sviesto (ir dar šiek tiek – sutepti), 3 kiaušinių trynių; plikytam kremui: 150 g apelsinų cukatų, 7 kiaušinių trynių, 3 šaukštų vanilinio cukraus, 130 g miltų, 250 g pieno (3,5 proc.), 600 g labai šviežios minkštos varškės, 2 vidutinių apelsinų; patiekti: 300 ml riebios grietinėlės, 1 šaukšto miltinio cukraus.

Pradėkite nuo tešlos. Miltus, kepimo miltelius, cukrų, druską ir gabalėliais supjaustytą sviestą sukapokite peiliu iki trupinių. Tada sudėkite trynius, užpilkite 2 šaukštus vandens ir užminkykite tešlą. Ją 1 val. padėkite į šaldytuvą, kad atšaltų.

Trynius kremui ištrinkite su vaniliniu cukrumi ir miltais. Įpilkite verdantį pieną ir maišykite, kol masė taps lygi. Atvėsinę sumaišykite su varške.

Nutarkuokite apelsinų žievelę, iš pačių apelsinų išpjaustykite minkštimo filė ir sudėkite viską kartu su cukatomis į varškės masę.

2/3 tešlos iškočiokite į apvalų 36 cm skersmens lakštą. Jį įdėkite į sviestu suteptą 26 cm skersmens formą, dugną lengvai pabadykite šakute. Sukrėskite varškės įdarą, išlyginkite, o tešlos kraštus užlenkite į vidų.

Iš likusios tešlos iškočiokite 1,5 cm pločio juosteles, išdėliokite jas grotelėmis ant pyrago. Viską aptepkite sviestu ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 40 minučių. Tada uždenkite folija ir kepkite dar 20 minučių.

Šaltą grietinėlę suplakite iki putų po truputį pildami į jas miltinį cukrų. Patiekite pyragą kambario temperatūros kiekvieną porciją papuošę šaltos grietinėlės pusnimi.

Skanaus!

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų