A. Umbraso nuotr.

Panevėžio mokytojoms – padėkos už lietuvių kalbos puoselėjimą

Panevėžio mokytojoms – padėkos už lietuvių kalbos puoselėjimą

Vilniuje, Taikomosios dailės ir dizaino muziejuje, surengtame Valstybinės lietuvių kalbos komisijos baigiamajame Lietuvių kalbos dienų renginyje įvertintos lietuvių kalbos puoselėtojos Panevėžio miesto ir rajono pedagogės.

Visą šventinį mėnesį, nuo vasario 16-osios iki kovo 11-osios, Valstybinės lietuvių kalbos komisijos koordinuojamos Lietuvių kalbos dienos vyko visose šalies savivaldybėse ir užsienio šalių lietuvių bendruomenėse. Surengta apie 3000 kalbai skirtų renginių.

Baigiamajame Lietuvių kalbos dienų renginyje Lietuvos Respublikos Seimo Švietimo ir mokslo komiteto narys, istorikas, profesorius Arūnas Gumuliauskas įteikė padėkos raštus, pasirašytus Švietimo ir mokslo komiteto pirmininko akademiko Eugenijaus Jovaišos, aktyviausiems Lietuvių kalbos dienų renginių organizatoriams – mokytojams Viena iš jų, Panevėžio rajono Velžio gimnazijos lietuvių kalbos mokytoja Irena Kairevičienė.

Pasak I. Kairevičienės, sudominti lietuvių kalba ir literatūra šiuolaikinius jaunuolius – gana sudėtinga. Didelė dalis mokinių praradę motyvaciją, nes planuoja studijuoti užsienyje, tad daugiausia dėmesio skiria anglų kalbai ir informacinėms technologijoms. Tad pedagogai pripažįsta, kad vien lietuvių kalbos ir literatūros pamokų neužtenka. Stengiamasi įvairiai – per įvairias akcijas, renginius, susitikimus su rašytojais, literatūros kritikais moksleivius sudominti savo gimtąja kalba. Pavyzdžiui, ne taip seniai gimnazistai kalbos kultūros, taisyklingo žodžių kirčiavimo ir vartojimo bendruomenės narius mokė autobusų stotelėje. O gabiausieji dalyvauja “Nevėžio” veikloje, Poezijos pavasario, Literatūrinėje žiemoje. Rašytojų sąjungos renginiuose.

Kai motyvacija žema, dirbti nėra lengva. Be to, mokymo metodai, kurie tiko prieš kelis dešimtmečius, dabartiniam jaunimui jau nebetinka. Dėl technologijų įtakos dingsta nosinės, taškai, kableliai. Tad ir pedagogams tenka ieškoti kitų būdų, kaip išmokyti ir, svarbiausia, sudominti vaikus”, – sakė I. Kairevičienė.

Valstybinės lietuvių kalbos komisijos pirmininkas Audrys Antanaitis įteikė Komisijos padėką Panevėžio “Minties” gimnazijos lietuvių kalbos mokytojai Emilijai Giedraitienei ir kitiems, prisidėjusiems prie Lietuvių kalbos dienų populiarinimo, dėkojo visiems aktyviai jose dalyvavusiems.

Kaip teigė E. Giedraitienė, toks įvertinimas jai labai svarbus, apimantis visą lituanistinę ir pilietišką veiklą. Sudominti lietuvių kalba ir literatūra jaunąją kartą – savotiškas iššūkis, tačiau atradus raktą į jų širdis ir protus, ir gimtoji kalba tampa įdomiu susidomėjimo objektu. Jaunimą paprastai traukia pramoginiai renginiai, tačiau Gabrielės Petkevičaitės Bitės bibliotekoje vykusių lietuvių kalbos dienų renginyje dalyvavę “Minties” gimnazistai patys nesitikėjo, kad bus taip įdomu. Paprastai tokie renginiai būna akademiniai, vadovėliški, bet vaikai su susidomėjimu rinko gražiausius žodžius ir posakius, domėjosi savo tarmės ypatybėmis. Dažnai galvojama, kad naujus žodžius kuria tik kalbininkai, bet tik atsidūrę tokioj aplinkoje jie sužino, kad mes visi esame savo gimtosios kalbos kūrėjai.

Lietuvių kalba yra nematoma, bet labai svarbi auklėjamojo darbo dalis. Vaikai dažnai to nesuvokia, bet jeigu jaunąją kartą sudominsime, ji mielai įsitrauks. Svarbu, kad šalia būtų mokytojas, kuris galėtų paskatinti ir uždegti ta meile savo gimtajai kalbai”, – pastebi E. Giedraitienė.

Pranešimą „Lietuvių kalba ir lituanistika ant antrojo valstybės šimtmečio slenksčio“ skaitė Lietuvių kalbos instituto Geolingvistikos centro vadovė prof. dr. Danguolė Mikulėnienė. Susirinkusiems koncertavo kamerinis ansamblis „Vilniaus arsenalas“.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų