Laukdami ES paramos  Ukrainai verslininkai užima žemo starto poziciją

Laukdami ES paramos  Ukrainai verslininkai užima žemo starto poziciją

Lapkričio 24 d., tuo pat metu, kai Briuselyje ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime bus svarstomas finansinės paramos planas Ukrainai, Lietuvos ir Ukrainos verslininkai Vilniuje rengiamoje konferencijoje kalbėsis apie konkrečias bendradarbiavimo formas ir projektus.

Abiejų šalių verslą vienijančių organizacijų – VšĮ „Verslo-dilova unija” ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos – iniciatyva rengiamas statybų verslo atstovų susitikimas. Pagrindinė konferencijos tema: Atsinaujinantys energijos šaltiniai, medžiagos ir technologijos, didinančios statinių energinį efektyvumą.

Finansinės paramos „Maršalo planas” Ukrainai ES projektu tapo Lietuvos politikų dėka. Jame numatoma per dešimtmetį nuo 2018 m. šios šalies smulkaus ir vidutinio verslo augimui skirti 50 mlrd. eurų. „Jei šiam planui bus pritarta, Ukrainos rinka mūsų verslininkų akyse įgaus milžinišką potencialą. Politikų dėka Lietuva pakankamai gerai atlieka politinio tarpininko tarp Rytų ir Vakarų vaidmenį, tačiau ar turėsime iš to ir ekonominės naudos, priklausys nuo verslininkų iniciatyvos ir įžvalgumo. Tai savotiškas europinio verslumo egzaminas, kurį išlaikyti lengva nebus. Ukrainos rinka netruks susidomėti verslai ir iš kitų ES šalių. Laimės išmintingesni, pirmesni”, – prognozavo „Verslo-dilova unijos” vadovas Artūras Nenortas.

„Verslo-dilova“ unijos tikslas – padėti abiejų šalių verslininkams atrasti patikimus partnerius, teikti teisinę pagalbą. „Mūsų įmonės gali pasidalinti inovatyviomis statybų technologijomis, atitinkančiomis europinius energinio efektyvumo standartus, padėti ukrainiečių produktams gauti ES kokybės sertifikatus ir taip atverti jiems kelią į tarptautinius konkursus. Mes galime dalintis žiniomis, rengiant modernių statybų specialistus”, – sakė A.Nenortas.

Pasak Lietuvos pramonininkų konfederacijos verslo tarybų direktoriaus Giedriaus Griškos, verslas, žvelgdamas į Ukrainą, skirtingai nei politikai, elgiasi atsargiau. Tai rodo ir Lietuvos eksporto į šią šalį skaičiai, kurie per paskutinius trejus metus palengva mažėja. „Lietuva jau eilę metų aktyviai palaiko ir skatina Ukrainos integraciją į Europą. Tai ypač juntama politiniu lygmeniu. Tačiau Lietuvos verslas į Ukrainos rinką žiūri labai pragmatiškai. Verslo struktūra Lietuvoje ir Ukrainoje skiriasi kardinaliai. Jei pas mus 80 proc. BVP sukuria smulkus ir vidutinis verslas, tai Ukrainoje, priešingai – stambus. „Maršalo plano” tikslas – sustiprinti smulkaus ir vidutinio verslo įtaką šalies ekonomikai. Jo dėka galėtų atsirasti daugiau potencialių, lygiaverčių partnerių, ypač padidėtų Ukrainos konkurencingumas tarptautinėse rinkose. Ši konferencija – įžanga į gruodžio 8 d. rengiamą Lietuvos – Ukrainos ekonomikos forumą, kuriame diskutuosime apie šiame etape labiausiai abiejų šalių verslininkams patrauklias bendradarbiavimo sritis.”, – sakė G.Griška.

Iš Ukrainos į konferenciją atvyksta per 20 svečių, Ukrainos statybų verslo asociacijų ir įmonių vadovai. Iš Lietuvos joje dalyvaus LPK viceprezidentas Vidmantas Janulevičius, Vyriausias Vilniaus miesto architektas Mindaugas Pakalnis, Lietuvos putų polistirolo asociacijos prezidentas Česlovas Ignatavičius, Lietuvos ambasados Ukrainoje komercijos atašė Rimantas Šėgžda, UAB „BASF” Neopor pardavimų vadovas Ukrainoje Arturas Indičianskas, Bendros Lietuvos ir Vokietijos įmonės „Gealan Baltic” direktorius Jaunius Šileikis, kiti verslininkai. Tai atsakomasis ukrainiečių verslininkų vizitas į Lietuvą. Rugsėjo mėnesį panašus „Verslo-dilova unijos” rengtas susitikimas vyko Kijeve.

Konferencija vyks Vilniuje, A.Vienuolio g. 8, LPK būstinėje. Pradžia – 11:00 val.

Daugiau informacijos:

Artūras Nenortas, VšĮ „Verslo dilova unija” direktorius,  Tel. 8 699 26531,
El. paštas  nenortas.a@verslodilovaunija.com,

Jolanta Lunevičienė  Tel. 8 611 46751,
El. paštas   j.luneviciene@aveniu-vilnius.lt

 

Komentarai

  • This message is posted here using XRumer + XEvil 4.0
    XEvil 4.0 is a revolutionary application that can bypass almost any anti-botnet protection.
    Captcha Recognition Google (ReCaptcha-1, ReCaptcha-2), Facebook, Yandex, VKontakte, Captcha Com and over 8.4 million other types!
    You read this – it means it works! 😉
    Details on the official website of XEvil.Net, there is a free demo version.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų