Tai ypač būdinga Rytų kultūrai, tad šiemet, pasitinkant Žaliojo medinio drakono metus, serviruoti rekomenduojama ne bet ką, o šiam simboliui imponuojančius maisto produktus.
Kiekvienas kinų horoskopo ženklas turi savų pageidavimų – ne išimtis ir Žaliasis medinis drakonas, kuris apibūdinimas kaip vienas galingiausių ir reikšmingiausių Rytų kalendoriaus simbolių. Manoma, kad jo malonę pelnys demonstruojantys pagarbą, tad Naujųjų metų sutikimas – puikus metas tai pradėti.
Anot tradicijų, šventė, kuri nudžiugintų drakoną, turėtų būti ypatinga, reikalaujanti pasiruošimo, pakilaus nusiteikimo, atidumo detalėms – turėtų dominuoti auksinė ir raudona spalvos, puošnūs rūbai ir, žinoma, derama vakarienė.
Norint pamaloninti Žaliąjį drakoną ir sulaukti jo prielankumo, Naujųjų metų stalas turėtų būti nuklotas gausia maisto ir patiekalų įvairove. Manoma, kad pastarųjų turėtų būti ne mažiau kaip dvylika, taip pritraukiant sėkmę visiems metų mėnesiams. Kadangi drakonas apibūdinamas kaip visaėdė būtybė, patiektas maistas turėtų apimti tiek žuvies, mėsos, tiek ir daržovių patiekalus.
Drakonas primygtinai reikalauja, kad ant šventinio stalo visi patiekalai būtų pagaminti tik iš šviežių ir natūralių produktų. Pagrindiniam patiekalui rekomenduojama rinktis vištieną arba antieną, kurios, pasak Rytų kultūros, simbolizuoja klestėjimą ir užtikrina ištikimybę. Žuvis – taip pat svarbus naujųjų metų atributas, tačiau, anot tradicijų, ja mėgautis reikia lėtai, paliekant šiek tiek Naujųjų metų rytui, taip suteikiant vilties, kad visus metus lydės gausa.
Dar vienas patiekalas, kurį remiantis Rytų filosofija, derėtų serviruoti Naujųjų sutikimui – „Gyoza“ koldūnai. Šie koldūnai gaminami iš plonos tešlos, į vidų dedant patinkantį įdarą: mėsą, daržoves ar jūros gėrybes. „Gyoza“ galima virti, garinti ar net skrudinti aliejuje, o patiekti dera su sojos ar čili padažu. Tikima, jog šie koldūnai pritraukia ne tik sėkmę, bet ir turtus, todėl Rytų kultūroje – tai neatsiejamas Naujųjų metų užkandis.
Įdomu ir tai, jog šiemet ant šventinio stalo derėtų patiekti gana paprastą, tačiau drakonui ypač patinkantį produktą – makaronus. Anot rytietiškų papročių, pastarieji yra ilgaamžiškumo simbolis, todėl juos rekomenduojama gaminti kuo ilgesnius, serviruoti nepjaustytus, neperlaužtus. Tiesa, patiekti šį produktą galima įvairiai: tinka kepti, virti, maišyti su kitais ingredientais ar net azijietiško stiliaus sriubose patiekti makaronai. Svarbiausiai, juos šliurpti ne tik pasimėgaujant, bet ir tikint galiomis!
Kitas svarbus Naujųjų metų atributas – daržovės. Jas serviruokite tiek šviežias, tiek troškintas, tačiau pravartu į asorti įmaišyti ir šį tą rytietiško: bambukų ūglių, pupelių daigų, šitake grybų, marinuoto ar šviežio imbiero šaknies. Taip pat drakoną pamalonins gausi žalumos pasiūla, tad pasirūpinkite įvairiomis žolelėmis: nuo tradicinių krapų, petražolių ir svogūnų laiškų, iki egzotiškesnių kalendrų.
Kai jau būsite paragavę bent po truputėlį visų patiekalų, pereikite prie skanėstų. Ši vakarienės dalis Rytų kultūroje taip pat labai svarbi ir sakrali, tad tinkamas desertas gali dar labiau priartinti sėkmę Naujaisiais metais.
Teigiama, kad Žaliąjį drakoną pamalonins švieži vaisiai – artėjančių metų pasitikimo šventei juos patariama rinktis išskirtinai „auksinius“: tinka bananai, persimonai, melionai, taip pat visi citrusai, egzotiškesni ličiai bei mangai. Tiesa, drakonas, kaip ir daugelis mūsų, neabejingas saldiems kepiniams, tad sėkmę į namus pakvies bet koks šeimos mėgstamas desertas.
Šventinę vakarienę derėtų užbaigti žalios arbatos puodeliu. Ji ne tik imponuoja metų simboliui – Žaliajam mediniam drakonui – bet ir gali pagerinti virškinimą, suteikti žvalumo ir energijos.
Skanios ir magiškos Naujųjų metų vakarienės!
Komentarai
Keista,bet kitame tinklapyje žinovai rekomendavo vištienos nedėti ant Naujamečio vaišių stalo,nes ji tik nuliūdintų drakoną.Manoma kad vištiena yra per daug pigus patiekalas.
Kiek žmonių,tiek nuomonių.
Gražių artėjančių švenčių ir aš manau kad nesvarbu,kas ant stalo,svarbu kas aplink jį sėdi.Linkiu kad aplink jį sėdėtų malonūs žmonės,linkintys gero vieni kitiems.