P. ŽIDONIO nuotr.

Viruso pasiutpolkė Panevėžyje rimsta

Viruso pasiutpolkė Panevėžyje rimsta

Nors visa Lietuva vis dar juodojoje koronaviruso susirgimų zonoje, Panevėžyje šios ligos guldomų į patalą gretos jau mažėja.

Statistikos departamento duomenimis, Aukštaitijos sostinėje per septynias praėjusias paras nustatyti 976 nauji susirgimai, o rajone – 192. Palyginus su praėjusia savaite, mieste naujų atvejų mažėjo 15,6 procento, tačiau rajone 1,6 procento padaugėjo.

Statistika teikia optimizmo

Panevėžyje kovo 17-ąją nustatytas 91 naujas atvejis, o kovo 16-ąją – net 209.

Panevėžio savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Kazimiero Armonavičiaus nuomone, tokias „sūpuokles“ galima paaiškinti tuo, kad kuo daugiau daroma tyrimų, tuo daugiau nustatoma ir ligos atvejų.

Tačiau jis sako neatrandantis priežasčių, kodėl žymiai skiriasi pačių tyrimų, atliekamų per dieną, skaičius.

„Atrodo, tarsi kažkur kažkoks protrūkis būtų ir visi subėga į mobilųjį punktą tirtis, o paskui vėl per pusę sumažėja besiregistruojančių tyrimams“, – pastebi K. Armonavičius.

Jo teigimu, laisvų vietų atlikti PGR tyrimą galima gauti jau tą pačią registravimosi dieną. Pavyzdžiui, penktadienį tyrimams buvo skirta 450 vietų, iš jų po pietų laisvų buvo kone pusė. Šį šeštadienį iš numatytų 225 vietų užimta maždaug 80, sekmadienį iš 180 užimta 58.

„Poreikis tirtis yra, bet laisvų vietų taip pat yra“, – sako jis.

Teigiamų kas antras

K. Armonavičius pastebi, jog Panevėžyje mažėja nustatomų teigiamų rezultatų dalis. Dar neseniai teigiamo atsakymo sulaukdavo daugiau nei pusė besitiriančiųjų – virš 60 procentų. Dabar koronavirusas į lovą paguldo arba izoliuoja 52,1 proc. atliekančiųjų PGR testus.

„Manau, kad Panevėžyje situacija gerėja, bet žvelgiant į bendrą Lietuvos kontekstą, susirgimų skaičius nėra žymiai sumažėjęs“, – sako Savivaldybės atstovas.

Koronaviruso pasiutpolkėje guodžia mažėjantis mirčių skaičius. Praėjusį ketvirtadienį Panevėžyje nuo klastingojo viruso nemirė nė vienas, o šalyje mirė septyni ligoniai.

Tačiau ir besiskiepijančių srautai gerokai sumenkę. Šiuo metu Panevėžyje pasiskiepiję 69,3 proc. gyventojų.

Serga ir mokiniai, ir pedagogai

Tarp Panevėžio švietimo įstaigų šiuo metu geriausia situacija lopšeliuose-darželiuose.

Pasak K. Armonavičiaus, mieste yra ir tokių, kuriuose neserga nė vienas vaikas ir nė vienas pedagogas. Šiuo metu 29-iuose miesto darželiuose serga 13 pedagogų. Daugiausia – lopšelyje-darželyje „Pasaka“ – 3. Daugiausia vaikų serga lopšelyje-darželyje „Sigutė“ – 6.

Mokyklose padėtis kiek prastesnė. Penktadienio duomenimis, kiekvienoje jų yra sergančių mokinių. Daugiausia užsikrėtusiųjų koronavirusu „Žemynos“ progimnazijoje. Joje į lovą virusas paguldė 56 mokinius, „Saulėtekio“ progimnazijoje – 21, 5-ojoje gimnazijoje – 15-a. J. Miltinio gimnazijoje – 13, „Minties“ – 10.

Armonavičiaus manymu, kai mokykloje mokosi keli šimtai mokinių, tokie užsikrėtusiųjų skaičiai nėra itin dideli.

Virusas į patalą guldo ne tik mokinius. Administracijos direktoriaus pavaduotojo duomenimis, 5-ojoje ir V. Žemkalnio gimnazijose serga po 4 pedagogus, „Vyturio“ progimnazijoje – 5, „Žemynos“ – 3.

Komentarai

  • Nuo kada virusai pasiutpolkes soka ir policininkai keliu eismo taisykliu nezino?

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų