„Panevėžio balsas“ šį kartą panevėžiečių klausia, koks patiekalas jiems pirmiausia asocijuojasi su vasara. Gal braškės su pienu, rabarbarų kompotas? O gal karšti čeburekai ir šalti gėrimai pajūryje?
Ar yra tokio maisto, kurio nedrįstų ragauti antrą kartą?
Šaltibarščiai! Kai karšta ir norisi atsigaivinti, bet kartu ir pavalgyti neapsunkinant savo organizmo, šaltibarščiai yra idealiausias pasirinkimas.
Galėčiau juos valgyti kiekvieną dieną ir niekada neatsibostų.
Nors moku ir pats, bet dažniausiai gamina žmona. Būtent jos gaminti šaltibarščiai yra patys skaniausi.
Kartais tenka valgyti ir mieste, tad pastebiu, kad skanius šaltibarščius moka pagaminti tikrai ne visi.
Neturime išskirtinio recepto, bet mūsų šaltibarščiai būna labai tiršti, gryno rūgpienio ar kefyro. Tradiciškai į puodą keliauja burokėliai, agurkai, žalumynai.
„Karbonadas, bulvės, mėsytė, šonkauliukai ir šaltibarščiai – tokio maisto man visiškai pakanka.“
Per savaitę du ar tris kartus gaminamės šaltibarščius. Su šviežiomis bulvėmis – pasaka!
Esu išrankus maistui ir labiausiai mėgstu lietuvišką virtuvę. Karbonadas, bulvės, mėsytė, šonkauliukai ir šaltibarščiai – tokio maisto man visiškai pakanka.
Į naujoves, ateinančias iš užsienio, žiūriu labai atsargiai. Kinų ar kitų egzotinių šalių maistas manęs nežavi.
Teko ragauti austrių, bet kad norėčiau dar kartą paskanauti – tikrai ne. Apskritai nemėgstu visokių slidžių ir gličių dalykų.
Grybų patiekalai – vieni iš tų nemėgstamų. Nemėgstu ir kepenėlių. Taip pat kalafiorų ar brokolių – galiu suvalgyti, bet tų daržovių man gali apskritai nebūti.
Visa šeima tikrai neįsivaizduoja vasaros be mano gamintų šaltibarščių. Šiltuoju sezonu be jų niekaip neišsiverčiame.
Gaminu paprastai, kaip ir pridera, – burokėliai, agurkai, kiaušinis. Tik niekada neskiedžiu jų vandeniu ar pienu. Naudoju rūgpienį ir pasukas. Tuo turbūt manieji šaltibarščiai ir skiriasi nuo tų, kurie patiekiami kavinėse.
Šaltibarščius pradedu gaminti, kai sušyla orai. Būtų pageidavimas juos valgyti ir anksčiau, bet vasara yra vasara!
„Visa šeima tikrai neįsivaizduoja vasaros be mano gamintų šaltibarščių.“
Iš ne namie gaminamų patiekalų neapsieinu be sušių. Tai – irgi labiau vasaros patiekalas ir valgomas, kai lauke karšta. Man labai patinka japoniška, kiniška, indiška virtuvės.
Nemėgstu svogūnų ir paprikų. Kartą esu valgiusi įdarytą papriką. Tiesiog nebuvo kitos išeities, nes visą dieną buvome nevalgę, alkani. Bet šito patiekalo tikrai nekartočiau.
Be kalbų, populiariausias mano vasaros patiekalas yra šaltibarščiai. Pats jų niekada negaminu, valgau pagamintus mūsų puikių virėjų. Girdžiu, kad daugelis paragavusių mūsų šaltibarščius giria.
Tiems, kas sako, kad šaltibarščiai – gana brangus patiekalas, nors juos pagaminti nėra sudėtinga, turiu atsakymą: skanius šaltibarščius pagaminti ir sudėtinga, ir nepigu.
Skaniems visų pirma reikia gero ir skanaus kefyro, o toks brangus.
Bepigu gaminti šaltibarščius į kefyrą subėrus parduotuvėje pirktų marinuotų burokėlių stiklainio turinį. Bet visai kas kita, kai į šį patiekalą sudedi pačių marinuotus burokėlius, įpjaustai pačių užaugintų svogūnų ir krapų. Tai irgi iškelia šaltibarščių kainą.
„Мidijų ragavau – man jos pasirodė beskonės ir dar asocijavosi su Lietuvą užplūdusiais šliužais.“
Kito vasaros patiekalo, kurį valgyčiau taip dažnai, kaip valgau šaltibarščius, turbūt ir neturiu.
Bet ir aš, ir mano klientai vasarą valgome daugiau miltinių, varškės patiekalų.
O rudens patiekalu įvardinčiau cepelinus, žiemą suvalgau gerokai daugiau mėsos produktų.
Nesu ragavęs patiekalų iš sraigių, bet midijų ragavau – man jos pasirodė beskonės ir dar asocijavosi su Lietuvą užplūdusiais šliužais. Tad daugiau ragauti midijų nebenorėčiau.
Kaip matote, gurmanas nesu – man pakanka šaltibarščių su bulvėmis!
Mano vasaros maistas pirmiausia yra braškinai ledai ir arbūzas.
Tačiau šiltuoju sezonu mėgstame sukiotis ir prie grilio – kepame šašlykus, kepsnius.
Esu kilusi iš Baltarusijos, bet jau daugiau nei penkerius metus gyvenu Panevėžyje, todėl galiu palyginti lietuvišką ir baltarusišką virtuves.
O jos išties labai panašios.
„Iš lietuviškos virtuvės man labai patinka šaltibarščiai. Žinoma, ir tradiciniai cepelinai ar bulvių plokštainis.“
Ragaudami baltarusių patiekalus lietuviai tikrai atras daug panašumų su gimtosios šalies virtuve.
Iš lietuviškos virtuvės man labai patinka šaltibarščiai. Žinoma, ir tradiciniai cepelinai ar bulvių plokštainis.
Iš baltarusių virtuvės mano mėgstamiausi yra bulviniai blynai. Jie gaminami iš burokine tarka tarkuotų bulvių ir vadinami dranikais.
Komentarai
Didžiausio Asilo kuris išjunginėja šviesas Panevėžio gatvėse. nugarinė. Net kaimuose šviesos dega o čia deriovnia Panevėžys