Apie automobilių stovėjimo aikštelėje prie pat daugiabučio namo nužudytą jaunuolį gyventojai sužinojo tik pro langus išvydę sulėkusias niekuo jam padėti nebegalėjusių policijos ir medikų mašinas. V. Bulaičio nuotr.

Gimnazisto egzekucija – po daugiabučių langais

Gimnazisto egzekucija – po daugiabučių langais

Panevėžys sukrėstas brutalaus nusikaltimo. Mirtina drama, septyniolikmečiui gimnazistui kainavusi gyvybę, vyko po pat daugiabučių langais.

Nors dauguma prie televizorių ramiai vakarojusių gyventojų tvirtina nieko įtartina negirdėję, atsirado prisiminusiųjų iš lauko atsklidusį keistą šauksmą.

Vis dėlto apie automobilių stovėjimo aikštelėje prie pat namo nužudytą jaunuolį žmonės sužinojo tik pro langus išvydę sulėkusias niekuo jam padėti nebegalėjusių policijos ir medikų mašinas.

Dariaus ir Girėno g. prie 21-ojo namo sekmadienio vakaro tragediją mena vis dar krauju nudažytas asfaltas ir vaikino žūties vietoje viena po kitos artimųjų, bičiulių nešamos degančios žvakelės. Netekties skausmo prislėgtiems artimiesiems apie nelaimę kalbėti pernelyg sunku.

Sekmadienį kone iki paryčių ir pirmadienį nuo pat ankstyvo ryto Dariaus ir Girėno g. daugiabučių kiemus ir mikrorajoną šukavo net menkiausių įkalčių ieškantys būriai kriminalistų. Pareigūnai beldėsi į butų duris ieškodami kraupaus nusikaltimo liudininkų, rinkdami net ir, atrodo, visiškai smulkmenišką informaciją.

„Pareigūnai daug bendravo su gyventojais, aiškinosi. Visi buvo paslaugūs, pasakojo, ką matė ir girdėjo tą vakarą, policija gavo daug informacijos, bet jos nepakanka nustatyti įtariamiesiems“, – „Sekundei“ teigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė spaudai Rasa Galkauskienė.

Prašo visuomenės pagalbos

Net ir po įtemptų paieškų pirmadienį pareigūnai dar negalėjo atsakyti, nei kiek asmenų dalyvavo įvykdant šiurpų nusikaltimą, nei kokie jo motyvai, nerastas ir nusikaltimo įrankis.

„Laukiame teismo medicinos ekspertų išvadų, ar vaikinui padaryta pjautinė, ar durtinė žaizda. Kol kas aišku, kad ji padaryta aštriu daiktu. Ar tai buvo peilis, irgi dar nėra aišku“, – sakė R. Galkauskienė.

Vakar surengtoje spaudos konferencijoje pareigūnai teigė nustatę, kur ir iš kur jaunuolis ėjo. Vis dėlto ikiteisminio tyrimo detalių policija neatskleidžia. Aišku tik tiek, kad daugiabučių kiemais jaunuolis ėjo vienas.

„Reiškiame užuojautą visiems žuvusiojo artimiesiems ir dėkojame neabejingiems Panevėžio miesto gyventojams, kurie jau į mus kreipėsi ir suteikė informacijos. Ir toliau prašome visuomenės pagalbos. Mums svarbi bet kokia informacija apie pastebėtus įtartinus asmenis, netoli ar šalia tos vietos matytą ar girdėtą konfliktą, pastebėtas kitas keistas nekasdienes aplinkybes. Kol kas negalime pasakyti, ar ieškome vieno, dviejų ar trijų įtariamųjų. Aplinkybės mums nėra žinomos“, – surengtoje trumpoje spaudos konferencijoje vakar teigė Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Mindaugas Ambraziūnas.

Nužudytajam birželį būtų sukakę 18-iolika. Vaikinas gyveno netoli tragedijos vietos, gretimoje gatvėje. Jaunuolis niekur nebuvo įkliuvęs – policija apie jį nėra turėjusi jokios informacijos.

Pareigūnai teigia iškėlę kelias nusikaltimo versijas, tačiau ir jų neįvardija.

Neoficialiais duomenimis, vaikiną pažinoję bendraamžiai svarsto, jog konfliktas tarp nusikaltėlių bei taikaus būdo jaunuolio galėjo kilti ir dėl merginos.

Girdėjo šauksmą

Greta daugiabučio namo automobilių stovėjimo aikštelėje kraujo klane gulintį vaikiną sekmadienį, apie 21 val., pastebėjo atsitiktinis praeivis ir paskambino bendruoju pagalbos telefonu. Atvykę greitosios medikai niekuo nebegalėjo padėti – konstatuota jaunuolio mirtis. Vaikino kakle buvo matyti krauju plūstanti žaizda.

Kai kurie aplinkinių daugiabučių gyventojai pasakoja tą vakarą girdėję lauke įtartinus garsus ar net matę pasitikėjimo nekeliančius asmenis.

Netoli nužudymo vietos gyvenanti panevėžietė teigė būdama bute išgirdusi lauke neįprastą klyksmą, tarsi būtų rėkęs ne žmogus, o žvėris. Išsigandusi moteris išlipusi iš lovos apėjo visus langus, bet nieko įtartino nepastebėjo. O jau po kurio laiko išvydo netoli namo suvažiavusias policijos ir medikų mašinas.

Moteris sako tokį garsą, kokį girdėjo pirmą ir turbūt paskutinį kartą, prisiminsianti visą gyvenimą.

Kitame name gyvenanti panevėžietė pasakojo, jog sekmadienio vakarą jos vyras, grįždamas namo, atkreipė dėmesį į įtartiną 6–7 jaunuolių kompaniją. Tačiau šioji būriavosi toliau nuo nusikaltimo vietos.

Kentėjo nuo vandalų

Dariaus ir Girėno g. gyventojai, po kurių langais rastas negyvas jaunuolis, pasakojo vakarą buvus ramų. Vanda Venslovienė teigia apie po pat jos langais padarytą nusikaltimą sužinojusi irgi tik kieme išvydusi sulėkusių specialiųjų tarnybų automobilius.

„Nuo televizoriaus pakilau apie 21.30 val. Mano krėslas visai po langu, naktinių užuolaidų nėra – pažvelgusi lauk atkreipiau dėmesį į ištemptą „Stop“ juostą ir pareigūnų mašinas. Dar pagalvojau, gal koks dujų nuotėkis ar vandentiekio avarija. Nustebau, ką čia veikia greitosios ir policijos mašinos. O tada pamačiau, kas įvyko“, – „Sekundei“ pasakojo V. Venslovienė.

Gretimame name gyvenanti Dalia Balaišienė irgi sako apie 21 val. žiūrėjusi televizorių ir neturėjusi nė menkiausio įtarimo, kokia drama vyksta netoliese.

Panevėžietė prasitarė, jog nuo nusikaltėlių ir pati yra nukentėjusi, tačiau, anot jos, pastaruoju metu mikrorajone buvo ramu.

„Pro čia tankiai eina žmonės. Ir mums balkono langą prieš kokius trejus metus

išmušė nebaigto išgerti alaus buteliu. Dar kiek seniau butas buvo išplėštas. Anksčiau čia jaunimo kompanijos rinkdavosi. Dabar jau ramu. Ir sekmadienį nei jokių balių, nei triukšmo nebuvo“, – kalbėjo D. Balaišienė.

Neapšviestas stadionas kelia baimę

Kitapus daugiabučio, greta kurio rastas nužudytas jaunuolis, plyti namų apsuptas A. Lipniūno progimnazijos neaptvertas ir neapšviestas stadionas. Neatmetama, kad vaikinas galėjo būti užpultas eidamas būtent per jį. Galbūt jaunuolis tikėjosi išsigelbėti bėgdamas į apšviestą daugiabučio automobilių stovėjimo aikštelę, kurioje ir užgeso jo gyvybė. Kriminalistai pirmadienį atidžiai tikrino stadiono teritoriją.

A. Lipniūno progimnazijos direktorės Vilmos Petrulevičienės teigimu, jau daug metų miesto Švietimo ir jaunimo reikalų skyriui teikiami prašymai aptverti mokyklos teritoriją. Tačiau nėra ne tik tvoros. Mikrorajono gyventojų pereinamuoju taku tapusiame stadione neįrengti net šviestuvai, o švietimo įstaigos prieigose – nė vienos vaizdo stebėjimo kameros. Mokyklą ir visą jos teritoriją naktimis prižiūri tik budintis sargas.

V. Petrulevičienės žodžiais, ne kartą į stadioną susirinkusioms kompanijoms yra tekę kviesti policiją, tačiau pastaruoju metu vyravo ramybė.

„Jei jaunimas susirinkęs elgiasi piktybiškai, visada kviečiame policiją. Bet tokių problemų seniai bebuvo. Paaugliai čia renkasi, ypač vasarą, bet jie nesėdi per naktį. Jei tik kas nors įtartino, iš karto informuojame pareigūnus. Šį kartą sargas nieko nepastebėjo“, – tvirtino direktorė.

Mokykloje dirba psichologai

Nužudytas septyniolikmetis mokėsi vienoje iš miesto gimnazijų. Mokyklos bendruomenė šokiruota. Pirmadienį nuo pat ryto su mokiniais bendrauja ne tik pačios mokyklos, bet ir Panevėžio pedagoginės-psichologinės tarnybos specialistai.

„Moksleiviai labai sukrėsti, su jais kalbasi psichologai“, – sakė direktorė.

Ji pati tragišką naujieną sužinojo sekmadienio vakare iš žiniasklaidos.

„Šita tragedija sukrėtė ne tik gimnazijos bendruomenę, miestą, bet ir Lietuvą. Skaudu išgirsti, kad jaunas žmogus tokiomis baisiomis aplinkybėmis turėjo atsisveikinti su gyvenimu. Ta beprasmybė šokiruoja. Jis džiaugėsi gyvenimu, norėjo gyventi“, – teigė pedagogė.

Anot direktorės, nužudytą jaunuolį ir mokytojai, ir bendraklasiai apibūdina kaip draugišką, nuoširdų, paslaugų, labai mandagų, jautusį pagarbą ir suaugusiesiems, ir bendraamžiais, nuolatos besišypsantį.

„Mokytojai, kurie su juo paskutiniai bendravo, sako dar ir dabar akyse matantys jo šypseną. Tai iš tiesų buvo geras, doras, sąžiningas jaunas žmogus. Keisčiausia, kad geri žmonės patenka į tokias aplinkybes“, – apgailestavo direktorė.

Mokyklos vadovė teigė negirdėjusi, kad jaunuolis būtų turėjęs problemų. Neteko jam artimai bendrauti nei su mokyklos socialine pedagoge, nei su psichologe. Pedagogės teigimu, gimnazistas po pamokų sportuodavo, užsiiminėjo lengvąja atletika.

Išgirdusi apie tragediją mokyklos vadovė teigė paskambinusi gedintiems tėvams.

„Skambinau jo mamai ir tėčiui, pareiškiau užuojautą, bet nenoriu gilintis į aplinkybes. Yra žmonės, kurie turi tą darbą dirbti, ir tegu policija išsiaiškina, kokios buvo priežastys ir aplinkybės. Su mama tik pasikalbėjome apie tragediją“, – sakė direktorė.

Galerija

 

Komentarai

  • Ir kaip visada nieko neranda tam Panevežyja stebuklu miestas gal?

    • Pas mus policija tik su lazdelem ant gatves mojuot moka ir vaikus rukancius uz kampo gaudyti,o va kaip reikia rimtai dirbt tai rezultatai prasti.

  • Nei suprantu nei perprantu juk taip viskas akivaizdu koks musu jaunimas ir kodel valdzia neapriboja begales teisiu ir vaikams ir tevams.As tiesiog isitikinusu jog tas vaikinas nuzuditas be jokiu priezasciu,vaiksto ereliai ir sklaidosi pasirodydami vienas pries kita ka as galiu ka moku o viduje didziausi bailiai,tokiu panasiu atveju yra atsitike su mano vyru kur jaunimas pradede zodziuotis tik tam ,kad prisikabinti,tai gerai jog maniskis stiprus ir moka ne tik atsiginti ir vieta parodyti.uzuojauta tevams

  • Auga socialinė problema – paaugliai nusikaltėliai, kurie jaučiasi ir YRA nebaudžiami. Visi mamos, tėvai, auginantys vaikus ir jaunimą šiame mieste! Ar jūs nuoširdžiai jaučiatės saugūs dėl savęs ir savo vaikų? Ar toliau vakarais RAMIAI ŽIŪRĖSIME TV? Kitas gali būti bet kuris iš mūsų. Nemiegokime, reikalaukime iš valstybės daugiau saugumo tų, kuriuos mylime. Ar policija ką nors gali padaryti su pavojingais ginkluotais nieko nebijančiais nepilnamečiais nusikaltėliais? Jaunuolis, kurį nužudė, savojo apie psichologijos mokslus, buvo taikus. Tie, kurie jį nudobė, apie ką jie svajoja? Apie tai, kaip gauti sau naudos iš aplinkos smurtiniu būdu. Ar mūsų valstybės galvos tai žino, ar visuomenė jiems duoda apie tai žinoti?

Rodyti visus komentarus (4)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų