SAVAITĖS RECEPTAS. Klostuotas vaisių pyragas

SAVAITĖS RECEPTAS. Klostuotas vaisių pyragas

„Daugelis Jūsų (ypač vyresnieji) tikrai pamena tortą „Seklyčia“, – pradeda laišką Jolanta, nuolatinė „Sekundės“ skaitytoja, ir siūlo skanėstą, gaminamą iš kapotos, dar vadinamos pusiau sluoksniuota, tešlos. „Lyg ir trapus, tačiau dar ir sluoksniuotas, tikrai labai skanus!“ – giria pyragą ponia Jolanta ir priduria – anūkai vis prašo iškepti „pyrago-sijonuko“.

Taigi, jūsų dėmesiui ir įvertinimui – pyragas, kuriam nereikia kepimo formos, o kepamas galėtų būti ne tik su obuoliais ir kriaušėmis, bet ir su slyvomis.

Ingredientai
Tešlai:
180 g miltų;
100 g sviesto (kuo šaltesnio ir tik „tikro“);
100 g riebios grietinės;
žiupsnis druskos.

Įdarui:
2 kriaušės;
1 didelis rūgštesnis obuolys;
pusės citrinos sultys;
2–3 valg. š. apelsinų džemo (galite keisti abrikosų arba aviečių džemu);
1–2 valg. š. sviesto (lydyto);
2–3 valg. š. rudojo cukraus;
1 mažas kiaušinis aptepti;
miltelinio cukraus ir cinamono mišinio apibarstyti.

Tešlai ant darbastalio suberkite miltus, sumaišytus su druska. Į vidurį sudėkite mažais kubeliais supjaustytą šaltą sviestą ir viską kapokite plačiu peiliu, kol gausite daug smulkių drėgnų trupinių. Sudėkite grietinę (ji taip pat turi būti gerai atšaldyta) ir vėl viską kapokite peiliu, kol nebeliks sausų miltų.
Tuomet viską suminkykite rankomis, turite gauti minkštą, elastingą tešlą. Jei šiek tiek limpa prie rankų, pabarstykite miltais, tik nepadauginkite, tešla neturi išeiti per daug kieta. Suminkykite rutulį, įvyniokite į maistinę plėvelę ir padėkite į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui, o geriausiai – keletui valandų arba visai nakčiai.
Ruošiant šią tešlą naudokite tik geros kokybės, ne mažiau nei 82 proc. sviestą ir gerą, ne mažiau nei 30 proc. riebumo grietinę. Šie produktai turi būti gerai atšaldyti. Dirbkite sparčiai, kad sviestas nespėtų labai sušilti, ir suminkytą tešlą tuoj pat dėkite į šaldytuvą. Nuo to priklauso puikioji kepinio tekstūra!
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Pasiruoškite kepimo popieriaus lakštą, kuris tilptų į kepimo skardą.
Kriaušes ir obuolį nulupkite, išimkite sėklalizdžius ir supjaustykite skiltelėmis. Apšlakstykite citrinos sultimis ir atidėkite.
Tešlą išimkite iš šaldytuvo, truputėlį palaikykite, kad suminkštėtų, ir plonai iškočiokite didžiulį apvalios formos lakštą (50–60 cm skersmens). Perkelkite jį ant kepimo popieriaus (arba iškart kočiokite ant jo). Viduryje pasižymėkite apytiksliai 30–35 cm skersmens apskritimą. Pažymėtą sritį ištepkite džemu. Ant jo ratu išdėliokite obuolių ir kriaušių skilteles, dėliokite pakaitomis, obuolius maišydami su kriaušėmis.
Viršų patepkite lydytu sviestu ir apibarstykite ruduoju cukrumi. Kraštus užlenkite link vidurio ir patepkite kiaušinio plakiniu.
Pašaukite į orkaitę ir kepkite 35–45 minutes, kol gražiai paruduos. Kepimo laikas priklauso nuo to, kaip plonai kočiosite.
Išėmę iš orkaitės gerai atvėsinkite ir apibarstykite cukraus pudros bei cinamono mišiniu. Patiekite su jogurtu, vos paplakta grietinėle ar plombyro ledais. Skanaus!

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų