Žmonių su negalia dieną sustojo į gyvą kompoziciją

Žmonių su negalia dieną sustojo į gyvą kompoziciją

Gruodžio 3-ąją visame pasaulyje minima Tarptautinė žmonių su negalia diena. Simboliškai pagerbti ir išreikšti solidarumą neįgaliesiems gyventojai šiandien pakviesti ir Panevėžyje.

Tarptautinę žmonių su negalia dieną pradėta minėti dar 1992-ųjų metų pabaigoje, ją paskelbė Jungtinių Tautų Organizacija.

Ilgą laiką neįgaliesiems svarbi data dažniausiai buvo minima už uždarų durų. Tačiau jau nebe pirmus metus neįgalieji kūrybiškai ją pamini viešumoje.

Tiek visoje Lietuvoje, tiek ir Panevėžyje jau trečius metus organizuojama socialinės akcija „Aš ir tu – tai mes!“. Jos metu rankomis susikibę žmonės sukuria „gyvą“ neįgaliojo vežimėlio simbolį – skulptūrą, simbolizuojančią bendrystę ir vienybę, ir taip išreiškia palaikymą žmonėms su negalia.

Akcijos ištakos – Šiauliai, tačiau dabar ji jau prigijusi net penkiolikoje šalies miestų ir miestelių, o palaikymą ir bendruomeniškumą išreiškia tūkstančiai žmonių.

Iniciatoriai, kviesdami visuomenę prisijungti prie socialinės akcijos ir minėjimo, pabrėžia siekiantys pasakyti, jog žodis „aš“ – reiškia neįgaliuosius ir jų artimuosius, „tu“ – asmenis, neturinčius negalios arba artimo sąlyčio su ja, o „mes“ – lygiateisiai bendros visuomenės piliečiai, galintys ir turintys teisę nesijausti kitokiais, „brokuotais“ ar nepakankamai gerais.

Kilnios akcijos nuolatinis globėjas yra Lietuvos Respublikos prezidentas Valdas Adamkus.

Sąlygos sudėtingos

Renginį Aukštaitijos sostinėje organizavusi Panevėžio regiono sergančių išsėtine skleroze asociacijos pirmininkė Rasa Šnyrienė džiaugėsi, jog akcija gausiai suburia ne vien neįgaliuosius, bet ir visai su tuo nesusijusius, tačiau neabejingus gyventojus.

Šiandien į gyvą skulptūrą stojančius žmones sukviesti buvo kiek sudėtingiau. Nuo ryto prasidėjęs snygius subūrė kur kas mažiau iniciatyvių panevėžiečių. Susirinkusiuosius linksmino ir Panevėžio bendruomenių rūmų šokių kolektyvas „Gija“.

Nors oras nebuvo toks, kokio tikėtasi, R. Šnyrienė nenuleido rankų ir užsiminė net ir apie kitų metų planus garsiai paminėti Tarptautinę žmonių su negalia dieną.

„Panevėžyje žmonių su negalia yra tikrai labai daug. Dauguma jų užsidarę. Reikia prašyti ir kviesti, kad jie išeitų į viešumą. Būtent šioji akcija yra puiki proga susitikti“, – kalbėjo asociacijos pirmininkė.

R. Šnyrienė pabrėžė, jog turintieji negalią norėtų gyventi kokybišką ir pilnavertį gyvenimą, tačiau dažnai sąlygos tai padaryti nepritaikytos jų poreikiams.

„Neseniai buvau pakvietusi svečių iš Rygos, norėjome pasidaryti ekskursiją po miestą, kultūrines įstaigas, kad ir į Juozo Miltinio dramos teatrą. Tačiau situacija labai sudėtinga, įstaigos nepritaikytos neįgaliesiems: kažkam tenka juos panešti, nes patiems patekti sudėtinga“, – dėl nykios realybės apgailestavo R. Šnyrienė.

 

Galerija

Komentarai

  • Šokam ir dainuojam, o tuo tarpu vaistų kainynas, kompensacija vaistams gerokai pakoreguota. Svarbu šokam ir dainuojam.

  • NA KĄ PANEVĖŽIO AIKŠTĖ „PRABANGIAI“ ATRODO- EGLĖ 150000 EUR.,VĖLIAVĄ PLEVĖSUOJA UŽ 25000EUR. AČIŪ MERUI RAČKAUSKUI……

Rodyti visus komentarus (2)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų