Jokūbas Leipus: „Buriavimas – tai puikus pomėgis ir gyvenimo būdas“

Jokūbas Leipus: „Buriavimas – tai puikus pomėgis ir gyvenimo būdas“

Jau kelis dešimtmečius gyvuojantis Panevėžio jachtklubas turi naują vadovybę. Praėjusią savaitę įvyko nauji rinkimai, išrinkta nauja valdyba, taip pat ir naujas komandoras, kuriuo tapo Jokūbas Leipus. Naujoje klubo valdyboje darbuosis septyni nariai: komandoras, vicekomandoras ir dar penki buriuotojai. Nauja vadovybė pagal Panevėžio jachtklubo įstatus išrinkta ketverių metų kadencijai. Šiuo metu Panevėžio jachtklubui priklauso apie penkiasdešimt narių.

Naujasis Panevėžio jachtklubo vadovas Jokūbas Leipus mielai sutiko pabendrauti ir atsakyti į „Sekundės“ klausimus.

Ar jūs seniai susidomėjote buriavimu?

Buriavimu domiuosiu nuo pat vaikystės. Ir mano senelis, ir tėtis taip pat buvo buriuotojai, todėl nuo pat mažens kartu su jais tekdavo dažnai buriuoti, dalyvauti įvairiose varžybose.

Panevėžyje sąlygos buriuoti nelabai palankios?

Iš tiesų, mūsų mieste jachtoms plaukioti akvatorija nėra tinkama. Panevėžio buriuotojai renkasi kaimyninių rajonų – Molėtų, Anykščių ežerus, taip pat Kuršių marias bei buriavimą užsienyje.

Kokiose regatose dalyvauja Panevėžio jachtklubo nariai?

Palaikome santykius su kaimyninių šalių buriuotojais, dažnai vykstame į Lenkiją, dalyvaujame Kuršių marių, Palūšės, Kupiškio marių ir kitose regatose.

Galbūt kuri nors regata panevėžiečiams svarbiausia?

Be jokios abejonės, tai Joninių regata, kuri vyksta Anykščių rajono Rubikių ežere. Šiemet buvo jau 33-ias kartas, kai vyko ši tradicinė regata. Panevėžio jachtklubo iniciatyva buriuotojų varžybas Rubikiuose nuspręsta rengti prieš 33-ejus metus. Dabar Joninių regata, kurioje varžosi daugiau nei šimtas sportininkų, tai ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų buriuotojams žinomas renginys. Šiemet Rubikiuose apsilankė ir varžybas stebėjo viena geriausių visų laikų šalies buriuotojų, olimpinių žaidynių prizininkė Gintarė Volungevičiūtė-Scheidt.

Kiek trunka buriavimo sezonas Lietuvoje?

Jachtos į vandenį nuleidžiamos balandžio pabaigoje arba gegužės pradžioje ir jame būna iki vėlyvo rudens.

O kur jachtos laikomos žiemos sezonu?

Vieni laiko jachtklube, kiti parsiveža į savo garažus.

Ką buriuotojai veikia žiemą?

Nemaža dalis sportininkų persikvalifikuoja ir dalyvauja vėjaračių arba ledrogių varžybose. Tai taip pat įdomus ir patrauklus užsiėmimas.

Ar tenka išvykti buriuoti į užsienį?

Jeigu mes kalbėtume apie šiltąjį metą, tai dažnai tenka dalyvauti Lenkijoje Mozūrų ežeruose vykstančioje regatoje „Škvalas“, kur tradiciškai sėkmingai pasirodė panevėžiečiai, dažnai grįžtantys namo su iškovotomis taurėmis. Žiemą kai kada buriuotojai vyksta prie Karibų ar Viduržemio jūros ir taip pratęsia sezoną.

Bet juk savo jachtas taip toli nusivežti be galo sudėtinga?

Savo jachtų vežtis nereikia, jas išsinuomojame vietoje. Žmonių grupė vyksta su kapitonu, kuris turi galiojantį Lietuvos buriuotojų sąjungos (LBS) pažymėjimą, iš vietinių žmonių išsinuomojame tik jachtą, o visas ekipažas būna lietuviškas.

Kai kurie žmonės teigia, kad jachtos itin brangios ir jas įsigyti gali nedaug kas?

Jeigu mes kalbėsime apie visiškai naujas ir modernias jachtas, iš tiesų jos be galo brangios. Bet jeigu žmogus nori įsigyti nenaują, bet dar tinkamą naudoti jachtą, tokią galima rasti ir už penkis tūkstančius eurų.

O ką daryti norinčiam buriuoti, bet neturinčiam savo jachtos žmogui?

Panevėžio jachtklubo durys atviros visiems norintiesiems. Ir dabar dalis klubo senbuvių neturi savo jachtų, bet sėkmingai buriuoja daugelį metų. Komandą juk sudaro 6–8 sportininkai, tad nėra jokios būtinybės kiekvienam turėti nuosavą jachtą.

Kokius darbus planuojate nuveikti per ketverių metų kadenciją?

Norėtume sukurti edukacinę programą vaikams, grąžinti buriavimą į Panevėžio marias. Nors čia buriuoti sąlygos nėra palankios, bet pradedantiesiems Panevėžio marių pakaks. Olimpinių aukštumų mes nesiekiame, bet norime, kad Panevėžio jachtklubo narių ratas plėstųsi. Juk buriavimas – tai puikus pomėgis ir gyvenimo būdas.

 

Komentarai

  • sergu už jus.

  • Sergu už jus

Rodyti visus komentarus (2)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų