(BNS nuotr.)

Baigia galioti vieni pirmųjų pasų

Baigia galioti vieni pirmųjų pasų

Gyventojai, tebeturintys maždaug 1992 metais išduotus pasus su priklijuota nuotrauka, turėtų atidžiau pažvelgti į savo dokumentus. Šie metai paskutiniai, kai jie dar galioja.

Pasitikrinti asmens dokumentų galiojimą pravartu ir kitiems.

„Visus raginu apsižiūrėti dokumentus, nes jų galiojimas turi tendenciją greitai baigtis“, – sako Panevėžio apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Migracijos skyriaus viršininkė Bronislava Pliavgienė.

Bet kurioje kitoje užsienio valstybėje, nesvarbu ar tai Šengeno erdvė, ar Europos Sąjunga, visi užsieniečiai privalo turėti galiojantį asmens dokumentą. Kitu atveju gresia baudos. Lietuvoje dėl negaliojančių asmens dokumentų dažniausiai įkliūna kaimynai latviai.

„Žmonės važiuoja ilsėtis. Jeigu neskrenda lėktuvu, o vyksta automobiliu, dažnai tik grįžę po kelionių pamato, kad jų dokumentas negalioja mėnesį ir du, ir pusę metų“, – sako B. Pliavgienė.

Ji patarė prieš kelionę patikrinti ir savo, ir vaikų dokumentus. Vaikai, kokio amžiaus bebūtų, keliaudami į užsienį, privalo turėti pasą.

„Dar vis iškyla labai daug klausimų, ar vaikui pakanka gimimo liudijimo. Tikrai jo nepakanka“, – sako B. Pliavgienė.

Šiuo metu asmens tapatybių kortelių gaminimas per vieną dieną yra sustabdytas. Pasai pagaminami per vieną ir per penkias darbo dienas.

Pasak B. Pliavgienės, po 2013 metų bumo, kai daugeliui šalies gyventojų baigėsi asmens dokumentų galiojimas, išduodamų skaičius kasmet stabilus – apie 40 tūkst.

Nemaža dalis žmonių ima abu dokumentus. 2016 metais apskrityje išduota beveik 38 tūkst. asmens dokumentų: pasų – 14 254, tapatybės kortelių – 22 279. 2015 metais asmens dokumentų išduota šiek tiek mažiau – beveik 37 tūkst.: apie 13 tūkst. pasų ir 22 292 asmens tapatybės kortelių.

2014 metais išduota 40 tūkst. asmens dokumentų, o štai rekordiniais 2013 metais – beveik 70 tūkst.

Pasak B. Pliavgienės, atsiimti pagamintą asmens dokumentą galima įgalioti ir kitą asmenį. Be to, dokumentus galima tvarkytis ten, kur patogu – nėra reikalavimo tai daryti pagal gyvenamąją vietą. Jau keletą metų galioja tvarka, kad asmens tapatybės kortelės vyresniems nei 75 metų žmonėms išduodamos 20-iai metų. Pasams tokia nuostata netaikoma.

„Kai gauna 10 metų, atrodo labai ilgam, bet tas laikas greitai prabėga“, – sako B. Pliavgienė.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų