„Sekundės“ nuotr.

Teismų sprendimai – kaip iš skirtingų pasaulių

Teismų sprendimai – kaip iš skirtingų pasaulių

 

Dokumentų klastotoja, kurios negalima prileisti prie daugiabučių namų reikalų, ir visiškai nekaltai keletą metų teisėsaugos tąsyta pirmininkė. Šitaip kardinaliai skirtingai tą patį asmenį įvertino du Panevėžio teismai.

Prieš metus Panevėžio apylinkės teismo nuteista kaip dokumentų klastotoja ir už tai užsitarnavusi gana griežtą bausmę, ne vieno Panevėžio daugiabučio bendrijai vadovaujanti Vitalija Valkūnienė šįkart iš Panevėžio apygardos teismo išėjo iškelta galva. Nuteistosios skundą išnagrinėję jo teisėjai didžiulį rezonansą mieste sukėlusią bylą susprogdino kaip tuščią balioną: mirusiųjų parašų padirbinėtojos etiketę turėjusi V. Valkūnienė – nekalta. Ir šis verdiktas – nebeskundžiamas.

Aistros dėl pirmininko vietos

V. Valkūnienė teigia, jog tikėjo savo pergale.

„Tie dokumentai nebuvo klastojami, jie buvo realūs, tai buvo bendrijos sprendimai su tikrais gyventojų parašais. Tai tėra konkurentų susidorojimas su manimi“, – apie trejus metus besitęsusią bylą kalbėjo dešimties daugiabučių namų bendrijų pirmininkė ir kartu Panevėžio būtų ūkio įmonės Statinių priežiūros inžinierė V. Valkūnienė.

Jos vadovaujamų namų sąraše anksčiau buvo ir Nevėžio g. 35-asis daugiabutis namas.

2017-aisiais jo bendrijos vairą nusprendė palikti tuometis pirmininkas. Jis parašė atsistatydinimo raštą ir paliko gyventojus rinktis naują vadovą.

Į savo vietą pirmtakas pasiūlė panašios patirties turinčią V. Valkūnienę. Bet, gyventojų teigimu, jokio raštiško sprendimo dėl to nebuvo. Beveik po metų, kai namas jau buvo nusimatęs naują, dabar šias pareigas einančią pirmininkę Liliją Bukauskienę, visų nuostabai Registrų centre atsirado įrašas, liudijantis, jog šias pareigas eina V. Valkūnienė . Taip pat sugulė krūva ir bendrijos narių susirinkimų protokolų, patvirtinančių tokį sprendimą.

Suabejoję jų tikrumu bei kaltindami V. Valkūnienę dokumentų klastojimu, daugiabučio gyventojai kreipėsi į teismą.

Šią Aukštaitijos sostinėje nemenką rezonansą sukėlusią baudžiamąją bylą devynis mėnesius pernai nagrinėjęs Panevėžio apylinkės teismas nustatė, kad V. Valkūnienė iš tiesų pagamino netikrus ir suklastojo tikrus šešis Nevėžio g. 35-ojo namo savininkų bendrijos dokumentus.
Už tai jai buvo skirta 6 000 Eur bauda ir dvejiems metams atimta teisė vadovauti daugiabučių bendrijoms.

Teisėjai trūko patirties

Sukčiautoja teismo pripažinta V. Valkūnienė pasinaudojo teise apskųsti tokį teisėjų sprendimą. Šios bylos iš naujo ėmęsi trys Panevėžio apygardos teismo teisėjai dabar paskelbė visiškai priešingą sprendimą.

Ankstesnis teismo sprendimas buvo panaikintas ir V. Valkūnienė išteisinta. Išaiškinta, kad jai pateikti kaltinimai dėl dokumentų klastojimo nepagrįsti, nes nepadaryta veika, turinti šio nusikaltimo požymių.

Šis sprendimas nebeskundžiamas.

„Manau, pirmos instancijos teismas bylą sprendė kitaip dėl teisėjos patirties baudžiamosiose bylose trūkumo” – apie kardinaliai pakeistą teismo sprendimą kalbėjo V. Valkūnienės advokatas Arvydas Penelis.

Anot jo, baudžiamosios bylos iškėlimas ir teismo procesas jo klientės asmeniniam gyvenimui ir karjerai esminės įtakos nepadarė. Visgi, pasak advokato, ji patyrė stresą, turėjo bylinėjimosi išlaidų. „Liko nusivylusi policijos ir prokuratūros darbu, kai šios teisėsaugos institucijos bet kokioje situacijoje įžvelgia kriminalą, t. y. šios institucijos yra gana siauro mąstymo“, – pareiškė A. Penelis.

Mato konkurencinę kovą

Juodą dėmę dabar nusiplovusi V. Valkūnienė „Sekundei“ teigė kol kas neketinanti atsirevanšuoti ją į teismą padavusiems žmonėms. Tačiau esą jei ši kova nesibaigs, svarstys galimybę ir pačiai kreiptis į teisėsaugą.

„Tai buvo L. Bukauskienės bandymas sumenkinti mano reputaciją. Buvau jos konkurentė, tad sugalvojo man pakenkti tokiu būdu“, – tvirtino V. Valkūnienė.

Išteisintoji guodžiasi, kad bylai pasiekus teismus, jai buvo morališkai sunku, kentėjo sveikata. Bet paskui esą pajuto savo darbdavių, klientų palaikymą ir tai suteikė stiprybės.

„Konkurentai garsiai rėkė apie mane kaip galėdami. O aš kiek daugiabučių namų bendrijoms mieste pirmininkavau anksčiau, tiek dirbu ir iki šiol. Niekas manęs neatsisakė, priešingai – per pastaruosius metus sulaukiau dar daugiau prašymų vadovauti bendrijoms. Tik fiziškai to nepajėgčiau daryti“, – aiškina V. Valkūnienė, suderinanti ir vadovavimą daugiabučiams, ir inžinierės darbą juos administruojančioje Savivaldybei pavaldžioje įmonėje.

Panevėžio butų ūkio direktorius Vidmantas Žukauskas sutinka, kad tokios bylos įmonei garbės nedaro, nors šioji nėra atsakinga už savo darbuotojų privačią veiklą.

„Paskutinė nutartis parodė, kad negalima žmogus nuteisti anksčiau laiko“, – teigia direktorius.

V. Valkūnienė, anot jo, toliau dirba Panevėžio butų ūkyje, tik šiuo metu serga. Bet jei inžinierė, pasak vadovo, norės išeiti iš darbo – išjos ant balto pergalės žirgo.

Netiki, kad nesuklups

V. Valkūnienę visiškai išteisinusio Panevėžio apygardos teismo nutartis buvo kaip perkūnas iš giedro dangaus Nevėžio g. 35-ojo namo bendrijai. Jos pirmininkė L. Bukauskienė negalėjo patikėti, kad prieš tai nuteistoji išėjo visiškai sausa iš šios balos.

„Aukštesnės instancijos teismas mūsų jau net nebeapklausė“, – teigė L. Bukauskienė.

Nepaisant teismo verdikto, ji neabejoja, kad į bendrijos pirmininko vietą pretendavusi V. Valkūnienė klastojo dokumentus. Juos iš Registrų centro gavusi dabartinė vadovė teigia protokoluose aptikusi net jau mirusių namo gyventojų parašų.

„Manau, teisėjus įtikino V. Valkūnienės advokato argumentas, kad nusikaltimas per menkas ir žalos namui nepadaryta. Bet kur tada pasitikėjimas visa šita sistema, argi namų administravimas tik tiek vertas reikalas – čia kas ką nori, tą gali daryti? Tokie sprendimai iš viso kertasi su demokratijos principais – kuo tada betikėti“, – stebėjosi L. Bukauskienė.

Ji sako prisimenanti, kad ankstesnis Nevėžio g. 35-ojo namo pirmininkas pakalbėjo su gyventojais apie galimą V. Valkūnienės kandidatūrą. O vėliau žmonės tiesiog pamatė skelbimą name, kad jau turi naują pirmininkę. Jokių susirinkimų ir juos liudijančių protokolų esą nebuvo.

„Šitas žmogus vis tiek kažkada suklups. Jei jau ji taip nesąžiningai elgiasi, tai kažkur rimtai įklius“, – mano L. Bukauskienė.

Anot jos, Nevėžio g. 35-asis namas V. Valkūnienę susirinkimo metu atšaukė iš pirmininkės pareigų. L. Bukauskienė išrinkta vadovauti bendrijai trejiems metams.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų