Visus sausus prieskonius ir žoleles sugrūskite grūstuvėje į miltus.
Pieną užvirinkite. Suberkite į jį grūstuvės turinį, citrinos žievelę ir palikite ataušti iki 35–40 laipsnių.
Šiltoje patalpoje be skersvėjų sumaišykite nedideliame puodelyje miltus, šiltą pieną, cukrų, mieles. Užpilkite šilto vandens. Visus ingredientus sumaišykite ir palikite 10–15 minučių, kol kiekis padvigubės. Tada perpilkite į didelį dubenį kartu su prieskoniais gardintu šiltu pienu.
Sviestą išlydykite, perpilkite į didįjį dubenį su pieno ir mielių mišiniu.
Kruopščiai maišydami, ten pat nedidelėmis porcijomis suberkite sijotus miltus. Užmaišę tešlą, pastatykite ją šiltoje vietoje kilti.
Per tą laiką atskirame dubenyje išmaišykite 2 stiklinėse vandens 1 stiklinę cukraus. Į gautą sirupą suberkite cukatas, razinas, pamaišykite ir užkaiskite ant silpnos ugnies.
Nuolat maišydami, užvirinkite, pavirkite 3 minutes. Tada nukelkite nuo viryklės, uždenkite ir palikite nusistovėti.
Atskirai suplakite 10 trynių ir 10 kiaušinių su 2 šaukšteliais druskos.
Kiaušinių masę supilkite ant iškilusios tešlos, pridėkite grietinės, išmaišykite ir vėl palikite kilti.
Į antrąkart iškilusią tešlą įberkite 1 stiklinę sirupe išbrinkusių razinų ir 1 stiklinę cukatų. Vėl išmaišykite, pastatykite kilti – du kartus. Pirmą kartą tešlą „nuleiskite“ užlankstydami kraštus, antrą kartą būkite atsargūs – ji iškils gerokai greičiau, todėl neperlaikykite, antraip perrūgs.
Tešlą paskirstykite po sviestu suteptas ir miltais pabarstytas formas – ji turi užimti ne daugiau kaip 1/3 kiekvieno indo tūrio. Formas išdėliokite šiltoje vietoje be skersvėjų, kad tešla paskutinįkart iškiltų.
Kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje nuo 15 minučių iki 1 val. (laikas priklauso nuo formų dydžio). Ar iškepė, patikrinkite mediniu iešmeliu – įbedus ir ištraukus, jis turi likti sausas.
Iškepusias bobas imkite iš orkaitės ir guldykite ant šono, kad nesukristų. Kas 3–4 minutes švelniai paverskite tai į vieną, tai į kitą pusę, kol visiškai atauš. Taip kepiniai išliks purūs.
Pirmiausia suplakite baltymus iki standžių putų. Tada nedidelėmis porcijomis berkite cukrų. Kai glajus bus tirštas, aptepkite bobas. Papuoškite pagal savo skonį – cukatomis, spalvingais pabarstukais, kapotais skrudintais migdolais ar pan.
Įkaitinkite orkaitę iki 170 laipsnių.
Sumaišykite miltus, cukrų, sodą, prieskonius. Sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą ir sutrinkite pirštais į trupinius. Tuomet įmuškite kiaušinį, supilkite sirupą (arba skystą medų). Užminkykite kietą tešlą.
Iškočiokite ją į 5 mm storio lakštą. Formelėmis išspauskite sausainius.
Kepkite 12–15 minučių, iki gražiai pageltonuos. Ataušinkite prieš aptepdami glajumi.
Glajus turi būti ganėtinai skystas, kad lygiai pasklistų ant sausainio, bet ir reikiamo tirštumo, kad nenutekėtų per kraštus.
Jeigu norite papuošti sausainius daugiau nei vienos spalvos detalėmis, dalį glajaus iškart atskirkite.
Minkštą sviestą suplakite su cukrumi iki puraus kremo. Nepaliaudami plakti, pamažu, porcijomis suberkite visus miltus ir kepimo miltelius. Masė turi būti vientisa.
Lėtai plakdami plaktuvu, po vieną įmuškite kiaušinius kiekvieną labai gerai įmaišydami.
Tešlą paskirstykite į 120 ml talpos formeles (kad jų nereikėtų sutepti riebalais, iškart įstatykite popierinius krepšelius keksiukams).
Kepkite orkaitėje 170 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių.
Ataušinę papuoškite spalvotais marcipanais arba pagal skonį.
Miltus išsijokite, sumaišykite su krakmolu ir kepimo milteliais.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Formas sutepkite sviestu.
Į gilų dubenį įmuškit kiaušinius, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, druską, įpilkite vandens.
Išmaišykite plaktuvu – pirmiausia nustatę minimalų greitį, paskui jį padidinkite ir plakite 7 minutes. Suberkite miltų mišinį ir riešutus, kruopščiai išmaišykite ir perkelkite į formas.
Kepkite 35–40 minučių.
Iškepusiems zuikiams leiskite šiek tiek paaušti formelėse. Tada perkelkite ant grotelių. Kai visiškai atauš, pabarstykite milteliniu cukrumi.
Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių ir pašaukite riešutus – tegul skrudinasi tol, kol pasklis ryškus jų aromatas.
Dar karštus riešutus apvoliokite 2 šaukštuose sviesto su ketvirčiu šaukštelio druskos. Kai atauš, stambiai sukapokite.
Nuvalytas morkas stambiai sutarkuokite.
Atskiruose dubenyse sumaišykite sausus ir skystus ingredientus. Paskui – abiejų indų turinį. Įmaišykite morkas, riešutus.
Padalykite tešlą į dvi vienodas 20–24 cm skersmens formas.
Kepkite iki 175 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20–35 minutes. Paskui ataušinkite ant grotelių ir kiekvieną biskvitą perpjaukite horizontaliai.
Minkštą sviestą suplakite su puse miltelinio cukraus. Kai masė taps puri, sudėkite kreminį sūrelį ir likusį miltelinį cukrų. Plakite vidutiniu greičiu iki vientisumo – kremas turi būti itin lengvas ir purus.
Sutepkite biskvitus kremu, aptepkite juo torto išorę. Papuoškite pagal skonį.
Vyšnias palikite atitirpti ant sieto, kad nutekėtų visas skystis, paskui sutrinkite trintuvu.
Į dubenį išsijokite miltus, suberkite paprastą ir vanilinį cukrų, druską, išmaišykite.
Ten pat sudėkite kubeliais supjaustytą sviestą, įmuškite kiaušinį, sukrėskite vyšnių tyrę ir nedelsdami užmaišykite tešlą. Iš šios suminkykite gumulą, suvyniokite į maistinę plėvelę ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Skardą išklokite kepimo popieriumi.
Darbastalį pabarstę miltais, iškočiokite 5–7 mm storio tešlos lakštą. Formelėmis išspauskite triušiukų formos sausainius ir dėkite ant skardos.
Kepkite 10 minučių. Iškepusius sausainius dėkite ant grotelių, kad atauštų.
Per tą laiką paruoškite glajų: miltelinį cukrų išsijokite, mediniu šaukštu energingai sumaišykite su citrinų sultimis, kol sutirštės, ir iškart tepkite ant pusės sausainių.
Likusią dalį sausainių padenkite ganašu.
Garų vonelėje nuolat maišydami išlydykite baltąjį šokoladą su sviestu ir apliekite juo triušelius.
Kai glajus ir ganašas visiškai sustings, sausainius laikykite uždarame inde.
Komentarai
Įdomus straipsnis ačiū autoriui.