Populiariosios traškiosios salotos – kuo jos ypatingos?

Populiariosios traškiosios salotos – kuo jos ypatingos?

Šviežių salotų nauda neabejojama. Pamažu jos tampa neatsiejama kiekvieno subalansuotą gyvenimo būdą puoselėjančio žmogaus pirkinių krepšelio dalimi. Lietuviai be įprastų salotų vazonėlyje arba pekininio kopūsto labai mėgsta ir traškiąsias „Aisbergo“, arba vadinamąsias gūžines (ledines) salotas.

Iš Kalifornijos valstijos JAV kilusios „Aisbergo“ salotos pavadintos ledkalnio vardu dėl pirminio jų pristatymo būdo – 1920 m. Kalifornijos ūkininkai šias gūžines salotas atveždavo uždengtas dideliu skaldyto ledo gauburiu. Prieš tai jos buvo vadinamos „traškios galvos“ (angl. „crisphead“) salotomis.

Išpopuliarėjusios Amerikoje, gaivios ir standžios salotos greitai buvo pamėgtos ir Europoje. Šiandien traškiosios salotos vertinamos dėl savo skoninių savybių, mažo kaloringumo ir tvirtos formos.

Švelnaus ir malonaus skonio traškiosios salotos savo išvaizda ir struktūra labai panašios į lietuvišką baltagūžį kopūstą. Visgi, palyginti su kitomis gūžinėmis salotomis, ledinės salotos suka didesnes ir tvirtesnes gūžes, yra labai patvarios, o jų lapai yra šiek tiek kietesni.

Tai leidžia joms ilgai negesti – tinkamai laikomos jos ilgai nenuvysta ir išlieka traškios, nepakeičia savo gaivaus ir lengvo skonio, o šaldytuve gali būti laikomos net iki 3 savaičių.

Gūžinės salotos patiks tiems, kurie nemėgsta įprasto kartoko kitų salotų skonio. Sultingos, jokio aitrumo neturinčios, maloniai salsvos, jos puikiai derinamos su daugybe skirtingų ingredientų, pavyzdžiui, vaisiais, daržovėmis, kitomis salotomis, sūriu ar paukštiena.

Traškiosios salotos idealiai tinka lengviems, dietiniams patiekalams – 100 g lapų yra tik 12 kalorijų, o daugiau nei 90 proc. jų lapų sudaro vanduo.

Šios salotos turi nemažai folio rūgšties, vitamino A ir C, pasižymi antioksidaciniu poveikiu. Taip pat jose yra kalio, geležies, magnio ir kalcio bei E, B ir K grupės vitaminų.

Nors ledinėse salotose gausu skirtingų mineralų, jų kiekiai nėra dideli. Tačiau dėl traškiuosiuose lapuose esančių skysčių salotos išlieka itin sočios, tad jomis pagardinti patiekalai puikiai tinka tiek pietums, tiek vakarienei.

Daugiausia šiuose augaluose randama vitamino K – 100 g yra 30 proc. vienai parai rekomenduojamo suvartoti vitamino. Vitaminas K didina atsparumą infekcijoms, dalyvauja organizmo regeneracijos procesuose, skatina žaizdų gijimą.

Jūsų komentaras

Daugiau leidinio naujienų