Ledų fabrikėlis namuose

Ledų fabrikėlis namuose

Kokių tik ledų dabar nenusipirksi parduotuvėje – pagal kiekvieno skonį ir įgeidžius. Tačiau patys gardžiausi ir sveikiausi vis tiek bus naminiai, pasigaminti savomis rankomis iš natūralių produktų.


Grietinėlės ledai su sausainių gabaliukais

Reikės (4 porcijoms): 300 ml pieno, 200 ml riebios grietinėlės, 4 kiaušinių trynių, 100 g cukraus, 5 g rudojo cukraus, 1 šaukštelio vanilės ekstrakto, žiupsnelio smulkios druskos, 400 g tešlos sausainiams su šokolado gabaliukais.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Ant pergamentinio popieriaus iškočiokite 1 cm storio tešlos lakštą. Kepkite 20 minučių, kad liktų labai šviesus ir minkštas. Paskui perkelkite ant lentelės, supjaustykite nedideliais gabalėliais ir ataušinkite.

Trynius išmaišykite su ruduoju cukrumi, įberkite druskos ir suplakite.

Prikaistuvyje užvirinę pieną, karštį sumažinkite iki minimalaus. Porą šaukštų įpilkite į trynių masę, išmaišykite. Tada nuolat maišydami plona srovele – kad nuo karšto skysčio kremas nevirstų omletu – supilkite likusį pieną.

Sudėkite mišinį atgal į prikaistuvį ir maišydami kaitinkite 3–5 minutes, kol sutirštės. Nukaistą indą uždenkite plėvele, palikite ataušti.

Į dubenį supilkite grietinėlę, sudėkite trynių kremą, vanilės ekstraktą ir suplakite plaktuvu.

Ledų masę perdėkite į kuo plokštesnį indą ir 1 val. padėkite į šaldiklį. Po valandos įmaišykite į ledus sausainių gabalėlius ir šaldykite dar 4 val. kas valandą išimdami indą ir pamaišydami ledus šakute.


Sūrios karamelės ledai su meduoliais

Reikės (10 porcijų): 200 ml grietinėlės (10 proc.), 100 g sutirštintos grietinėlės (300 ml grietinėlės, 2 šaukštų su kaupu miltelinio cukraus, 1 šaukšto kukurūzų krakmolo), 250 ml riebios grietinėlės (30–35 proc.), 3 didelių kiaušinių trynių, 30 g skysto medaus; pabarstams: 3 meduolių, 30 g sviesto, 30 g cukraus; sūriai karamelei: 250 g cukraus, 40 g sviesto, 120 ml riebios grietinėlės (30–35 proc.), 0,3 šaukštelio jūros druskos (vidutinio rupumo).

Pradėkite nuo sutirštintos grietinėlės: į 300 ml grietinėlės įmaišykite miltelinį cukrų ir šaukštą krakmolo. Sumaišykite plaktuvu nustatę mažiausią greitį ir leiskite pastovėti. Kai grietinėlė sutirštės, suplakite iki reikiamos konsistencijos.

Visus ledų ingredientus sumaišykite iki vientisumo. Palaukite 1 val., kol nusistovės (galite perkošti per sietą), tada baikite ruošti ledų gaminimo aparate arba sukrėskite masę į plokščią uždengiamą indą ir padėkite į šaldiklį 3 val., kas 15–20 minučių išimkite ir paplakite panardinamu maišytuvu.

Karamelei į prikaistuvį storu dugnu ir nepridegančiu paviršiumi įpilkite 4 šaukštus vandens, suberkite cukrų. Retkarčiais pamaišydami ant vidutinės ugnies išlydykite cukrų ir toliau kaitinkite apie 18 minučių, kol sirupas įgaus tamsaus aukso spalvą.

Nedideliais gabalėliais supjaustykite sviestą, užvirinkite grietinėlę.

Kai sirupas bus reikiamos spalvos, nukaiskite, įmaišykite sviestą. Paskui supilkite karštą grietinėlę ir grąžinkite ant viryklės. Maišykite, kol masė taps vientisa, vėl nukaiskite, pasūdykite, palaukite, kol visiškai atauš, ir 10–15 minučių pašaldykite.

Meduolius smulkiai sukapokite. Keptuvėje išlydykite 30 g sviesto ir tiek pat cukraus, suberkite meduolių trupinius ir maišydami skrudinkite ant vidutinės ugnies maždaug 4 minutes.

Skrudintus trupinius paskleiskite lygiu sluoksniu ant popieriaus. Kai atauš, 10 minučių padėkite į šaldiklį.

Ledams beveik sustingus, įmaišykite sūdytą karamelę, meduolių trupinius ir baikite šaldyti.


Citrusiniai ledai su medumi

Reikės (10 porcijų): 2 geltonųjų citrinų žievelių, 2 žaliųjų citrinų žievelių, 100 ml geltonųjų citrinų sulčių, 50 ml žaliųjų citrinų sulčių, 250 g medaus, 5 kiaušinių, 150 g sviesto, 300 ml plakamosios grietinėlės.

Visą citrinų žievelę ir sultis, medų ir kiaušinius sudėkite į puodelį storu dugnu, sumaišykite ir 15 minučių pakaitinkite nuolat maišydami konditerine šluotele. Nukaiskite.

Atšaldytą sviestą supjaustykite 2 cm kubeliais. Porcijomis dėkite į citrusinį kremą nepaliaudami maišyti.

Mišinį nukoškite per tankų sietą ir, visiškai ataušinę, 1,5–2 val. padėkite į šaldytuvą.

Labai šaltą grietinėlę suplakite iki standumo. Per tris kartus sumaišykite su kremu atsargiai kabindami mentele iš apačios į viršų.

Perdėkite ledų masę į ledų gaminimo aparatą arba sukrėskite į plokščią uždengiamą indą ir padėkite į šaldiklį 4 val., kas 15–20 minučių išimkite ir pamaišykite panardinamu maišytuvu.


Pikantiškas nektarinų šerbetas

Reikės (10 porcijų): 500 g labai sunokusių nektarinų, 4 kiaušinių trynių, 170 g miltelinio cukraus, 1 citrinos sulčių ir žievelės, 5 cm šviežios imbiero šaknies, 1 šaukšto malto kardamono.

Imbiero šaknį nuvalykite, smulkiai sutarkuokite, per sietelį išspauskite sultis.

Nektarinus kryžmai įpjaukite ir 30 sekundžių pamerkite į verdantį vandenį. Išgriebę perliekite lediniu vandeniu, kad lengvai nuluptumėte. Išimkite kauliukus.

3 nektarinus supjaustykite kubeliais, apliekite puse citrinos sulčių ir palikite mirkti 5 minutes. Kitus nektarinus su citrinų sulčių likučiu, imbierų sultimis ir kardamonais sutrinkite trintuvu į lygią tyrę. Įmaišykite nektarinų gabaliukus, citrinos žievelę.

Baltymus suplakite iki purių putų. Neišjungę plaktuvo po truputį berkite miltelinį cukrų ir plakite, kol masė taps standi, blizgi.

Per tris kartus sudėkite baltymus į nektarinų tyrę kiekvieną porciją įmaišydami į vaisių tyrę atsargiai, kabindami iš apačios į viršų.

Baikite ruošti šerbetą ledų gaminimo aparate arba sukrėskite į plokščią uždengiamą indą ir padėkite į šaldiklį 4 val., kas 20 minučių išimkite ir suplakite plaktuvu.


Saldžiųjų bulvių šerbetas su džiovintais vaisiais

Reikės (10 porcijų): 2 didelių saldžiųjų bulvių, 200 g džiovintų abrikosų, 120 ml apelsinų sulčių, 4 kiaušinių baltymų, 150 g skysto medaus.

Abrikosus smulkiai supjaustykite ir 30–40 minučių užmerkite karštose apelsinų sultyse.

Saldžiąsias bulves su visomis lupenomis įvyniokite kiekvieną atskirai į foliją ir kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 30–40 minučių, kol visiškai suminkštės. Perpjaukite pusiau, išskobkite minkštimą. Kai atauš, atšaldykite.

Baltymus suplakite iki purių putų. Nepaliaudami plakti, plona srovele supilkite medų. Tęskite, kol virs standžiomis lygiomis putomis.

Per tris kartus, atsargiai kabindami mentele iš apačios į viršų, sumaišykite baltymus su bulvių minkštimu.

Paruoškite ledus ledų gaminimo aparate arba sukrėskite masę į plokščią uždengiamą indą ir padėkite į šaldiklį 4 val., kas 15 minučių išimkite ir paplakite plaktuvu.


Naminiai ledai su vyšniomis ir šokoladu

Reikės (10 porcijų): 300 g šokolado (60–70 proc.), 200 ml grietinėlės (10 proc.), 350 ml riebios grietinėlės (35 proc.), 4 kiaušinių trynių, 45 g pieno miltelių, 50 g skysto medaus; įdarui: 220 g vyšnių be kauliukų (galima pakeisti slyvomis), 100 g rudojo cukraus, 50 g juodojo šokolado.

Ledams smulkiai sukapokite šokoladą. Abiejų rūšių grietinėlę užvirinkite, apliekite šokoladą ir išmaišykite, kad išsilydytų.

Visus ingredientus ledams sumaišykite trintuvo inde iki vientisumo ir palikite 1 val. nusistovėti (galite nukošti per sietą).

Paruoškite ledus ledų gaminimo aparate arba sukrėskite į plokščią uždengiamą indą ir padėkite į šaldiklį 4 val., kas 15 minučių išimkite ir paplakite panardinamu trintuvu.

Vyšnias, jei šaldytos, atitirpinkite. Cukrų įdarui ištirpdykite puodelyje ant stiprios ugnies.

Suberkite uogas ir virkite nuolat maišydami 7 minutes. Ataušinkite.

Kol vyšnios sirupe bus dar šiek tiek šiltos, sudėkite gabaliukais sulaužytą šokoladą, išmaišykite.

Supylę ant beveik sustingusių ledų pamaišykite ir palikite visiškai sustingti.


Sutirštinto pieno ir bananų ledai

Reikės (4 porcijoms): 500 ml grietinėlės (30–35 proc.), 240 ml sutirštinto pieno, 2 prinokusių ar net pernokusių bananų, 60 ml nenugriebto pieno, 60 ml gliukozės sirupo, 20 g smulkaus cukraus, 0,25 šaukštelio smulkios druskos, 50 g graikinių riešutų, 50 g juodojo šokolado.

Valandą prieš pradėdami gaminti padėkite į šaldytuvą metalinę maždaug 2 litrų talpos kepimo formą.

Šokoladą, graikinius riešutus smulkiai sukapokite. Bananus labai gerai sutrinkite.

Plaktuvu iki vientisos masės sumaišykite sutirštintą ir paprastą pieną, bananų tyrę, gliukozės sirupą, cukrų ir druską.

Taip pat plaktuvu suplakite šaltą grietinėlę iki standumo ir silikonine mentele įmaišykite į bananų masę. Paskiausiai įmaišykite šokolado ir riešutų gabalėlius.

Sukrėskite ledus į atšaldytą formą, uždenkite maistine plėvele ir mažiausiai 6 val. padėkite į šaldiklį.

Patiekite desertiniuose indeliuose papuošę šokolado drožlėmis ir riešutais.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų