LABAI šokoladinis desertas

LABAI šokoladinis desertas

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Šokoladainis – amerikiečių sugalvotas skanėstas, užkariavęs visų šokolado mėgėjų širdis.

Tačiau norint paruošti tokį desertą namuose, reikia atminti, kad šokoladainių receptai gali smarkiai skirtis. Pagal vienus jų kepiniai išeina tokios pat tekstūros kaip saldainiai triufeliai, pagal kitus – panašesni į keksą. Tad nesijaudinkite padarę klaidą: šokoladainis toks, koks turi būti, ir abiem atvejais užtikrintai gardus.

Dar vienas dalykas, kurį pravartu įsiminti, tai, kad nors šokoladainis panašus į biskvitą, tikrinti, ar jis iškepė, mediniu iešmeliu visai netinka. Tokia tešla niekada iki galo neiškepa, mat joje daug šokolado ir sviesto, o miltų – mažai.

Dėl to, kad iš orkaitės traukiamas kepinys viduryje dar šiek tiek liūliuoja, taip pat nesukite galvos. Šokoladainis stabilizuosis, kai aušdami šokoladas, sviestas ir cukrus vėl sustings.


Triufelio skonio šokoladainiai

Reikės (8 porcijoms): 2 kiaušinių, 150 g tamsaus rudojo cukraus, 100 g šokolado (55–65 proc. kakavos), 150 g sviesto, 60 g miltų, 100 g anakardžių.

16×16 cm arba 11×25 cm formos dugną ir pakraščius išklokite kepimo popieriumi. Orkaitę įkaitinkite iki 160 laipsnių. Riešutus stambiai sukapokite.

Šokoladą su sviestu išlydykite vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Kiaušinius lengvai suplakite su cukrumi.

Sumaišykite kiaušinių ir šokolado mases. Įmaišykite miltus, riešutus.

Perliekite tešlą į formą. Pašaukite į orkaitės vidurį, sumažinkite temperatūrą iki 150 laipsnių ir kepkite 20 minučių arba kol tešla pakraščiuose spyruokliuos paspaudus pirštu.

Palikite šokoladainį ataušti formoje kambario temperatūroje. Tada perkelkite kartu su popieriumi ant lentelės ir supjaustykite gabalėliais.


Šokoladainis su kreminiu sūreliu

Reikės (6 porcijoms): 100 g minkšto saldžios grietinėlės sviesto, 100 g kreminio sūrio, 400 g cukraus, 4 kiaušinių, 125 g miltų, 80 g kakavos miltelių, 0,5 šaukšto kepimo miltelių, 1 šaukšto cinamono.

Sviestą sumaišykite su sūreliu, pridėkite cukraus ir plakite plaktuvu, kol cukrus ištirps.

Nepaliaudami plakti, įmuškite po vieną kiaušinį, o paskui toliau plakite, kol masė taps vientisa ir puri.

Visus sausus ingredientus sumaišykite atskirame dubenyje ir po truputį suberkite į masę. Maišykite kruopščiai, kad neliktų gumuliukų.

Kepimo formą išklokite pergamentiniu popieriumi. Kraštus sutepkite sviestu. Sukrėskite tešlą, išlyginkite paviršių.

Kepkite 30–35 minutes. Deserto pakraščiai turi gerai sustingti, o viduriukas likti truputį neiškepęs.

Palikite šokoladainį ataušti, paskui išimkite iš formos ir supjaustykite kvadratais. Patiekti galima su vaniliniais ledais ir mėgstamu padažu.


Graikinių riešutų šokoladainis

Reikės (5 porcijoms): 120–130 g sviesto, 150 g rudojo cukraus, 100 g šokolado (ne mažiau nei 72 proc. kakavos), 100 g graikinių riešutų branduolių, 2 kiaušinių, 60 g miltų, žiupsnelio druskos.

Orkaitę įkaitinkite iki 150 laipsnių. Šokoladą sulaužykite. Sviestą supjaustykite nedideliais kubeliais ir sudėkite į ugniai atsparų indą. Išlydykite kartu su šokoladu karšto vandens vonelėje.

Riešutus lengvai paskrudinkite sausoje keptuvėje, kol pasklis aromatas. Ataušintus sukapokite nedideliais gabalėliais.

Plaktuvu suplakite kiaušinius su cukrumi ir druska, kol masė taps lygi ir puri. Supilkite šokoladą su sviestu, išmaišykite. Suberkite miltus, riešutus.

Nedidelę 10×20 cm formą išklokite kepimo popieriumi – pakraščiai turėti kilti virš bortų. Perpilkite tešlą – jos sluoksnis turėtų būti apie 3 cm.

Kepkite 20–25 minutes, paskui atsargiai išimkite kepinį iš orkaitės ir palikite visiškai ataušti ant grotelių. Tada uždenkite maistine plėvele ir padėkite į šaldytuvą 12 val.

Prieš patiekdami supjaustykite šokoladainį 5×10 cm gabaliukais.


Šokoladainiai su vyšniomis

Reikės (10 porcijų): 150 g sviesto, 200 g juodojo šokolado, 200 g kakavos miltelių, 3 kiaušinių, 170 g cukraus, 30 g rudojo cukraus, 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto, 130 g miltų, 1/4 šaukštelio druskos, 200 g šaldytų vyšnių be kauliukų.

Vyšnias atitirpdykite, nuvarvinkite, gerai nusausinkite.

Prikaistuvyje ant silpnos ugnies maišydami išlydykite sviestą ir 150 g šokolado. Suberkite kakavą, išmaišykite, nukaiskite ir 10 minučių paaušinkite.

Orkaitę įkaitinkite iki 175 laipsnių. 20×20 cm dydžio formą išklokite kepimo popieriumi.

Dideliame dubenyje suplakite kiaušinius su abiejų rūšių cukrumi bei vanilės ekstraktu.

Kai masė taps puri ir šviesi, supilkite į šiltą šokoladą ir kruopščiai išmaišykite. Ant viršaus išsijokite miltus su druska, sparčiai sumaišykite silikonine mentele.

Likusį šokoladą smulkiai supjaustykite ir įmaišykite kartu su vyšniomis į tešlą. Šią perkelkite į formą.

Kepkite šokoladainį apie 35 minutes. Patiekti galite su plakta grietinėle papuošę vyšnaitėmis ir tarkuotu šokoladu.


Espreso šokoladainiai

Reikės (25 pocijoms): 1/4 stiklinės cukraus, 1 pakelio vanilinio cukraus, 2 kiaušinių, 1/4 šaukštelio druskos, 25 kavos pupelių, 125 g sviesto, 3/4 stiklinės miltų, 0,5 šaukštelio kepimo miltelių, 3 šaukštelių tirpios espreso kavos, 2 šaukštų kavos likerio („Kahlua“), 100 g šokolado (65–85 proc. kakavos).

Kvadratinę 30 cm kepimo formą išklokite popieriumi taip, kad jo kraštai styrotų kelis centimetrus virš bortų – kad paskui būtų patogu už jų iškelti šokoladainį.

Popierių sutepkite sviestu arba aliejumi.

Vandens vonelėje maišydami išlydykite gabalėliais supjaustytą sviestą ir šokoladą. Kai masė taps vientisa, palikite ataušti.

Suplakite kiaušinius, paprastą ir vanilinį cukrų, kavą, kavos likerį. Plakite, kol masė sutirštės ir pašviesės, o tada sumaišykite su šokoladu ir pradėkite po truputį berti su kepimo milteliais ir druska išsijotus miltus.

Sudėkite tešlą į formą, išlyginkite, ant viršaus eilėmis po 5 išdėliokite kavos pupeles.

Kepkite orkaitės vidurinėje lentynoje 180 laipsnių temperatūroje 30–35 minutes.

Ataušintą šokoladainį supjaustykite į 25 kvadratėlius.


Šokoladainiai su viskiu

Reikės (6 porcijoms): 150 g šokolado (60–70 proc. kakavos), 150 g sviesto, 2 kiaušinių, 170 g rudojo cukraus, 50 g lazdynų riešutų be luobelės, 130 g miltų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 60 ml viskio, plaktos grietinėlės, ledų ir šviežių uogų – patiekti.

Šokoladą išlydykite vandens vonelėje arba mikrobangų krosnelėje. Sudėkite sviestą, maišykite, kol masė taps vientisa, tada palikite ataušti.

Kiaušinius suplakite su cukrumi iki šviesių putų, įsijokite miltus, išmaišykite.

Riešutus sukapokite ir lengvai apskrudinkite sausoje keptuvėje, kad pagelstų.

Šokolado masę įmaišykite į tešlą, pridėkite riešutų, įpilkite viskio.

Stačiakampę maždaug 20×25 cm dydžio formą išklokite pergamentiniu popieriumi. Sukrėskite tešlą, išlyginkite paviršių.

Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 minučių.

Neperdžiovinkite – viduje šokoladainio struktūra vis dar turi būti kreminė. Ir pjaustykite porcijomis tik visiškai ataušusį, kad netrupėtų.

Patiekite su uogomis, plakta grietinėle ir rutuliuku vanilinių ledų.

    7 idealaus šokoladainio paslaptys

Naudokite tik juodąjį šokoladą – geriausia tokį, kuriame kakavos daugiau kaip 70 proc. Jis suteiks ne tik sodrų skonį, bet ir užtikrins švelnią tekstūrą.

Jeigu neturite geros kokybės šokolado, jo skonį sustiprinsite įbėrę į tešlą kakavos miltelių. Tačiau turėkite omenyje: kakava veikia kaip tirštiklis. Neberkite jos labai daug ir sumažinkite miltų, kad šokoladainis nebūtų kietas.

Triufelio tekstūros šokoladainiui kiaušinių neplakite pernelyg entuziastingai. Visiškai pakanka tiesiog sumaišyti trynius su baltymais, kad pastarieji nesitąsytų siūlais.

Norėdami suteikti kekso tekstūros šokoladainiui purumo, nedėkite daugiau kepimo miltelių, o pusę miltų pakeiskite manais.

Formą visada kruopščiai išklokite popieriumi – geriausia silikonizuotu, kad šokoladainis tikrai nepriliptų. Jeigu kepimo popierius prastesnės kokybės, būtinai jį sutepkite dar ir sviestu, pabarstykite miltais arba kakava.

Šokoladainius kepkite apatiniame orkaitės trečdalyje ir nenaudokite konvekcijos – tik kaitinimo iš viršaus ir iš apačios funkciją, – antraip kepinys gali perdžiūti.

Išėmę formą su šokoladainiu iš orkaitės, statykite ne ant vientiso paviršiaus, bet ant grotelių – taip ir viršus, ir apačia auš vienodu greičiu, kepinys nepasidalys į sluoksnius.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Rodyti daugiau
Daugiau leidinio naujienų