Elegantiškas užkandis per kelias minutes

Elegantiškas užkandis per kelias minutes

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Patiekalai su šparagais paprasti, kaip ir pati daržovė, tačiau tinkamai paruošti verti gurmano gomurio.

Dažniausiai smidrų stiebai apverdami ir baigiami kepti keptuvėje ar orkaitėje.

Tik svarbu nepamiršti sviesto ar bent alyvuogių aliejaus. O dar – padažo. Majonezinio, olandiško ar kito panašios tekstūros.

Vytintas kumpis, skrudinta mėsa ar rūkyta lašiša – irgi puikūs smidrų kompanionai.

Vis dėlto nereikėtų tokių patiekalų perkrauti – dings subtilus šparagų skonis!


Marinuoti šparagai

Reikės (2 porcijos): 500 g šparagų, 1 šaukšto druskos, 1 stiklinės obuolių acto, 1,5 šaukšto aliejaus, 1 šaukštelio juodųjų pipirų žirnelių, 1 šaukšto krapų sėklų, 1 šaukšto cukraus, 2 česnako skiltelių.

Jeigu šparagai brandūs, kietoki, nurėžkite 2–2,5 cm apatinės dalies, likusį stiebą nuskuskite daržovių skustuku. Sudėkite šparagus 1–2 minutėms į verdantį vandenį, paskui – į ledinį ir nusausinkite.

Jaunučius smidrus tiesiog perliekite verdančiu vandeniu, tada nusausinkite.

Pasiruoškite sterilius stiklainius – tokio aukščio, kad šparagai tilptų „visu ūgiu“, – ir sudėkite į juos smidrus.

Ant vidutinės ugnies įkaitinkite actą, bet neužvirinkite. Įmaišykite druską, cukrų.

Česnakus supjaustykite plokštelėmis, sumeskite į marinatą. Paskui pilkite aliejų, berkite krapų sėklas ir pipirus. Galima pridėti ir kelis šaukštelius Dižono garstyčių – sodresniam skoniui.

Gerai išmaišytu marinatu užpilkite šparagus. Kiek liko vietos iki stiklainių viršaus, papildykite šiltu vandeniu.

Užsukite dangtelius ir stiklainius padėkite 6 val. į šaldytuvą.


Šparagai su ikrais kiaušinių padaže

Reikės (4 porcijoms): 16 žaliųjų šparagų, 16 baltųjų šparagų, jūros druskos, 4 šaukštelių raudonųjų ikrų; padažui: 4 kiaušinių trynių, 2,5 šaukšto citrinų sulčių, 0,5 šaukšto Vorčesterio padažo, 2,5 šaukšto sviesto, druskos.

Išlydę sviestą šiek tiek jį ataušinkite. Kiaušinių trynius suplakite su citrinų sultimis, druska, Vorčesterio padažu. Į šią masę pilkite po 1 šaukštelį lydyto sviesto ir kaskart suplakite šluotele, kad padažas būtų vientisas.

Kiečiausią šparagų dalį nupjaukite. Baltuosius šparagus nuskuskite visus, žaliesiems – tik apatinį trečdalį. Suriškite į du atskirus ryšelius.

Aukštame puode užvirinkite vandenį, pasūdykite. Įmerkite baltuosius šparagus, virkite 10 minučių. Išgriebkite ant sieto. Tada merkite žaliuosius smidrus, virkite 5 minutes. Išimkite, nusausinkite.

Išdėliokite šparagus pašildytose lėkštėse 2 sluoksniais, patiekite aplieję padažu ir papuošę ikrais.


Salotos su šparagais ir skumbre

Reikės (2 porcijoms): 1 skardinės (240 g) konservuotos skumbrės aliejuje, 120 g salotų mišinio, 200 g šparagų, 1 svogūno laiško, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus; uždarui: 1 šaukšto baltųjų ir juodųjų sezamų mišinio, 3 šaukštų aliejaus, 2 šaukštų sojų padažo, 2 šaukštų ryžių acto, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Ant stiprios ugnies įkaitinkite grilio keptuvę ir sumažinkite karštį iki vidutinio.

Apteptus aliejumi šparagus kepkite 6–8 minutes vis pavartydami. Šiek tiek ataušinkite ir supjaustykite valgyti patogiais kąsniais.

Apskrudinkite sezamus – 1 minutę sausoje keptuvėje. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite aliejų, sojų padažą ir ryžių actą. Įberkite druskos (nepadauginkite – sojų padažas sūrus), pipirų, suberkite sezamus ir suplakite.

Išėmę žuvį iš skardinės, šakute padalykite į stambius gabalus, pašalinkite ašakas. Svogūno laišką smulkiai supjaustykite.

Dėkite į lėkštes salotų mišinio ir šparagų, skumbrės, pabarstykite svogūnų laiškais ir apliekite uždaru.


Kišas su saliamiu, šparagais ir šonine

Reikės (6 porcijoms): 150 g šparagų, 1 svogūno, 150 g saliamio, 100 g šoninės, 100–120 g mocarelos, 330 ml grietinėlės (35 proc.), 3 didelių kiaušinių, 1 kiaušinio trynio, 1 šaukštelio kukurūzų krakmolo, žiupsnelio muskatų, druskos; tešlai: 240 g miltų, 180 g sviesto, 2 didelių kiaušinių, 1 kiaušinio baltymo, 40 ml grietinėlės (35 proc.), 1 šaukštelio druskos.

Pradėkite nuo tešlos. Gerai sušaldytą sviestą supjaustykite kubeliais, sumaišykite su miltais ir druska, tada sukapokite peiliu į trupinius.

Trynius sumaišykite su grietinėle, supilkite ant trupinių ir užminkykite tešlą. Suvynioję ją į maistinę plėvelę, padėkite 30 minučių į šaldytuvą.

Atšaldytą tešlą iškočiokite į 3 mm lakštą. Įklokite į negilia 24 cm skersmens formą taip, kad kraštai nusvirtų, dugną subadykite šakute ir 30 minučių padėkite į šaldytuvą.

Uždenkite tešlą pergamentiniu popieriumi, priberkite džiovintų pupelių ir pašaukite iki 180 laipsnių įkaitinton orkaitėn 15–20 minučių – kol pakraščiai pagels. Tada sumažinkite temperatūrą iki 160 laipsnių, nuimkite popierių su svoriu, dugną aptepkite baltymu ir grąžinkite formą į orkaitę dar 5–7 minutėms.

Įdarui sumaišykite grietinėlę, kiaušinius, trynį, krakmolą, muskatus ir 0,25 šaukštelio druskos. Sudėkite mocarelos gabaliukus.

Svogūną supjaustykite plonais pusžiedžiais. Šparagų stiebus nuskuskite, pačią kiečiausią dalį nulaužkite.

Dešrą ir šoninę supjaustykite nedideliais kubeliais, 5 minutes pakepinkite ant vidutinės ugnies. Paskui suberkite svogūnus, kepkite dar 3 minutes.

Ant kišo pagrindo paskleiskite kepintus svogūno pusžiedžius su mėsa, užpilkite kiaušinių ir grietinėlės mišiniu ir panardinkite šparagus. Kepkite 160 laipsnių temperatūroje 35–40 minučių. Ataušinkite formoje. Tada atsargiai nupjaukite tešlos perteklių pakraščiuose ir patiekite.


Šparagai su kiaušiniais ir traškios šoninės pabarstais

Reikės (4 porcijoms): 4 šoninės juostelių, 4 kietai virtų kiaušinių, 100 g šviežios baltos duonos trupinių, 400 g šparagų (kuo plonesnių), 2 virtų kiaušinių trynių (ir baltymų – patiekti), saujos rėžiukų, 200 g riebios grietinės, 2 šaukštų Dižono garstyčių, druskos.

Šoninę paskrudinkite sausoje keptuvėje iki traškumo ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai.

Toje pačioje keptuvėje – vis pakratydami ją – 2–3 minutes pakepinkite duonos trupinius. Nukaiskite, visiškai ataušinkite.

Trintuve pulsuojančiu režimu sutrinkite šoninę. Tada suberkite trupinius ir viską sutrinkite iki vientisumo.

Šparagus 1–2 minutes pavirkite pasūdytame verdančiame vandenyje. Nusausinkite ant popierinio rankšluosčio.

Trintuve sutrinkite rėžiukus, grietinę, garstyčias ir kiaušinių trynius į vientisą masę. Pasūdykite.

Sudėtus į lėkštes šparagus patiekite aplieję kiaušinių uždaru ir pabarstę traškia šonine su džiūvėsiais.


Šparagai špinatų ir sūrio „kailiniuose“

Reikės (4 porcijoms): 5 šaukštų smulkintų laiškinių česnakų, 2 kg baltųjų šparagų, druskos, 3 šaukštų grietinėlės, 1 vidutinio dydžio pomidoro, 1 šaukšto paprikų pastos, 8 gabalėlių Parmos kumpio, žiupsnelio druskos, 15 g šviežių špinatų lapų, nedidelio ryšelio bazilikų, 2 šaukštų sviesto, 80 g tarkuoto gaudos sūrio, 2 česnako skiltelių.

Šparagus nuvalykite, kietus galiukus nupjaukite. 12 minučių pavirkite pasūdytame vandenyje su žiupsneliu cukraus ir 1 šaukštu sviesto. Nusausinkite.

Pomidorą ir česnakus supjaustykite plonomis riekelėmis ir kartu su laiškiniais česnakais 2 minutes troškinkite likusiame svieste. Pagardinkite druska, pipirais.

Troškintus pomidorus sukrėskite į kepimo formą. Špinatus nuplaukite, nusausinkite. Į jų lapus suvyniokite po 3–4 šparagus ir guldykite į formą.

Sumaišykite sūrį, grietinėlę, paprikų pastą, pridėkite smulkintų bazilikų. Šiuo padažu apliekite šparagus formoje – taikykite ant špinatų. Tada uždėkite kumpio gabalėlius ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 8 minutes.

Patiekti galite apibarstę smulkintais žalumynais.


Karšti šparagai su trumų padažu

Reikės (1 porcijai): 20 g tarkuoto parmezano sūrio, 70 g bulvių (geriau šviežių), 50 g žaliųjų šparagų, aliejaus gruzdinti; padažui: 20 g trumų padažo, riebios grietinėlės, 10 g tarkuoto parmezano, 50 g baltųjų šparagų, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus.

Pusę bulvių nuvalykite, supjaustykite šiaudeliais ir apkepkite gruzdintuvėje. Likusias su visomis lupenomis supjaustykite skiltelėmis, apkepinkite aliejuje ir pabaikite kepti iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Šparagus nuskuskite, apvirkite ir taip pat iškepkite orkaitėje (toje pačioje temperatūroje) su parmezano sūriu.

Į verdančią grietinėlę įmaišykite trumų padažą su parmezanu, pavirkite, kol sutirštės. Jei reikia, pasūdykite.

Ant pašildytos lėkštės liekite padažą, ant jo dėkite keptas bulvių skilteles ir šparagus su gruzdintomis bulvytėmis.

     Naudinga žinoti

Plonesni šparagai nebūtinai bus minkštesni. Šparagų storis priklauso nuo rūšies. O jų amžių išduoda viršūnėje standžiai prigludę žvyneliai.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų