E. Zimaitienė metė sau iššūkį – trisdešimt dienų kasdien iškepti bent po vieną duonos kepalėlį.

Karantino iššūkis – kasdien po duonos kepalėlį

Karantino iššūkis – kasdien po duonos kepalėlį

Nors karantinas Lietuvoje pristabdė gyvenimus, tačiau tik ne Eglę Zimaitienę. Likusi namuose virtuvės entuziastė rado daugiau laiko gomurį lepinantiems eksperimentams, kurie pavirto į gražią akciją. Eglė ėmėsi kasdien kepti vieną už kitą dailesnius natūralaus raugo kvietinės duonos kepalėlius ir dovanoti juos naminės duonos skonio išsiilgusiems nepažįstamiesiems.

Pagal profesiją Eglė Zimaitienė yra finansų specialistė, tačiau šiuo metu svarbiausia jos veikla, kuri neabejotinai teikia ir daugiausia džiaugsmo, – būti dukrelės Agotos mama.

Nei atsakingos motinystės pareigos, nei karantinas Eglės nesustabdė nuo dar vieno užsiėmimo – jaukaus, kvapaus, bet tikrai ne iš lengvųjų. E. Zimaitienė ėmėsi užburiančio duonos meno.

Naminės duonos kvapas ją lydėjo nuo vaikystės: močiutė kadaise kepdavo nuostabią duoną, teta ją kepa iki šiol. Tiesa, jų duona – ruginė, kepama tikrame duonkepyje, kūrenamame malkomis. Ji gerokai skiriasi nuo tos, kurią ėmėsi kepti Eglė. Bet kokiu atveju tiek vienai, tiek kitai gaminti yra naudojamas raugas.

„Man duonos raugas – tikra magija, gyvas organizmas, kurį reikia suprasti, mylėti ir prižiūrėti“, – žavisi duonos kepėja tapusi finansininkė.

Kai karantinas uždarė namuose, Eglė mažais, ir, anot jos, ne visada sėkmingais žingsneliais pradėjo jaukintis kvietinės raugo duonos kepimą. O kai jos duonos skonį pagyrė tai vieni, tai kiti, finansininkė užsispyrė išmokti ją kepti idealiai – taip, kaip kepė močiutė, kaip ir dera tikroms lietuvaitėms.

E. Zimaitienė matė vienintelį kelią to išmokti – skrupulingai kasdien kepti duonelę vis tobulinant receptūrą.

30 kepalų per 30 dienų

Ir taip šeimininkė metė sau iššūkį – trisdešimt dienų, iki pat Kalėdų, kasdien iškepti bent po vieną duonos kepalėlį. Savo rankomis keptos duonos kąsnio niekada neatstos net gardžiausias kepalėlis iš parduotuvės, tačiau vienai šeimai suvalgyti tiek meniškai ištobulintų duonos kepalėlių – nė pro kur. Ir ėmėsi Eglė savąja duonele be jokio atlygio gardinti kitų namų stalus.

Tokio jaukaus ir mielo iššūkio pradžia simboliškai sutapo su magišku kalėdiniu laikotarpiu.

Pirmiausia E. Zimatienė kepė draugams, labai troškusiems paragauti jos duonos.

Vėliau rado drąsos viešai paskelbti apie savo iniciatyvą „30 kepalų per 30 dienų“. Jos akimirkomis pradėjo dalytis socialiniuose tinkluose ir apie šią idėją žaibiškai nuvilnijo žinia labai plačiai – Eglės kepamos duonos kepaliukai pasiekė ir jai nepažįstamų šeimų namus.

Galerija

Nesėkmės – ne stabdis

Praėjus beveik dviems trečdaliams mėnesio, E. Zimaitienė buvo priversta sustabdyti sau mestą iššūkį dėl priimtų griežtesnių karantino ribojimų. Tačiau vos tik situacija pagerės, ji nusiteikusi vėl kas dieną dovanoti po šviežią duonos kepalaitį.

„Geras žodis ir duonos įvertinimas, kurių sulaukiu daugybės, didina norą atnaujinti šį savotišką eksperimentą“, – šypsosi kepėja.

Anot jos, nors duonos kepimo technika nėra labai sudėtinga, tačiau kiekviena detalė itin svarbi ir gali nulemti galutinį rezultatą.

„Net po daugybės iškeptų duonos kepaliukų kartais vis dar patiriu fiasko akimirkų, bet būtent tai ir verčia toliau mokytis“, – sako Eglė.

Nepaprastas paprastumas

Užsimojusiai kiekvieną dieną iškepti po kepalėlį duonos Eglei sunkiausia buvo suderinti dar visai mažutės dukrytės dienotvarkę su šia veikla. Kepimo aukštumų siekiančiai moteriai į pagalbą atėjo sutuoktinis Ignas.

Eglės Zimaitienės nuomone, Panevėžys ir jo rajonas turi daugybę paslėptų kulinarinių deimantų.

Pats duonos kepimo procesas ganėtinai ilgas, trunkantis visas dvidešimt keturias valandas. Visgi realaus darbo, kaip patyrė Eglė, daug mažiau, nei atrodo iš pirmo žvilgsnio. Svarbiausia laiku atlikti, kas reikia. Šiuos darbus apima raugo aktyvinimas, autolizė, tešlos maišymas, eilė perlankstymų, kildinimas, kepaliuko darymas, brandinimas per naktį, o ryte – kepimas.

„Visi šie procesai nesudėtingi, bet turi įvairių niuansų. Pavyzdžiui, per mažai suaktyvinus raugą, duona nebus gražiai pakilusi, o bent vieno perlankstymo atsisakymas lems trapesnę gliuteno struktūrą, dėl to duona nebus puri ir tolygiai akyta“, – patarimus jau lyg tikra profesionalė žeria Eglė.

Vaikystė kvepėjo kepiniais

Paklausta, ar suskaičiavo, kiek iš viso kepalėlių duonos jau yra iškepusi, E. Zimaitienė apgailestauja, jog ne visus kepinius spėjo užfiksuoti. O jų jau tikrai turėtų būti daugiau nei pusšimtis.

Žvelgiant į vieną už kitą dailesnius Eglės kepalėlius, sunku patikėti, jog kepėja anksčiau su duonos kepimu nieko bendro neturėjusi.

Žvelgiant į vieną už kitą dailesnius Eglės iškeptus kepalėlius, sunku patikėti, jog kepėja anksčiau nieko bendro su tuo neturėjusi. Eglė laiko save didele virtuvės entuziaste, tačiau – tik mėgėja, kepančia savo malonumui. Nors su kepiniais Eglė gyvena jau labai seniai.

„Gimtajame mieste, Jurbarke, mano mama turi nedidelę kepyklėlę, kurioje kepa konditerijos gaminius, tad ir aš nuo vaikystės visada sukiojausi kažkur netoliese“, – pasakoja už ėriškiečio Igno Zimaičio ištekėjusi ir Panevėžį kaipmat prisijaukinusi moteris.

Kulinarių deimantų paieškos

Ilgą laiką E. Zimatienė išties neturėjo nieko bendro su Aukštaitijos sostine. Kilusi iš Jurbarko, ji Panevėžyje lankėsi vos keletą kartų su mokyklinėmis ekskursijomis. Viskas pasikeitė jai pradėjus studijuoti Vilniuje – tada, atrodytų, Panevėžys pats ją surado.

„Neturiu paaiškinimo, kaip tai nutiko, bet įgijau daugybę puikių draugų iš Panevėžio, o galiausiai dar ir ištekėjau už ėriškiečio“, – šypsosi Eglė.

Ji jaučia, jog Panevėžį jau prisijaukinusi ir iš kulinarinės perspektyvos: E. Zimaitienė labai mėgsta vaikštinėti po centrinį miesto turgų, dievina „Kapučino“ kavos namų kepamą šimtalapį su obuoliais, yra atradusi itališką „Pizza di Napoli“ picą, keptą malkomis kūrenamoje krosnyje.

„Panevėžys ir jo rajonas turi daugybę paslėptų kulinarinių deimantų. Vienas jų – autentiškas Ramygalos malūnas, iš kurio mano duonai ir atkeliauja miltai, sumalti iš uošvio meistriškai užaugintų kviečių“, – pasakoja kepėja.

Galerija

 

 

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų