Bet, pasirodo, tik tam tikro amžiaus moterims.
Kiaušiniai – bene prieštaringiausias sveikos mitybos prasme produktas: vieną dieną dietistai juos garbina, kitą – smerkia, trečią mokslininkai paskelbia vėl atradę daug privalumų.
Taip nutiko ir šįkart.
Amerikiečių tyrėjai iš Kalifornijos universiteto San Diege teigia nustatę, kad kiaušiniai, kaip cholesterolio šaltinis, gali būti naudingesni smegenims, nei iki tol manyta.
Esą vyresnio amžiaus moterys, kiekvieną savaitę valgančios kiaušinių, ilgainiui (mokslininkai konkrečiai tyrė 4 metų laikotarpį) išsaugo geresnę atmintį, o jų smegenų vykdomosios funkcijos mažiau nusilpsta.
Ir kuo daugiau kiaušinių per savaitę moterys valgo, tuo geresnę smegenų veiklą užsitikrina – ir tai nepriklauso nuo amžiaus, išsilavinimo, gyvenimo būdo, cholesterolio lygio, suvartojamų kalorijų ar baltymų.
Specialistų vertinimu, idealus šio produkto kiekis 65-erių ir vyresnėms moterims yra 5 kiaušiniai per savaitę. Taigi jei norite palaikyti sveiką smegenų funkciją, stenkitės kasdien suvalgyti po kiaušinį.
Įdomu tai, kad tyrėjai nerado jokio apčiuopiamo ryšio tarp kiaušinių valgymo ir kokių nors permainų vyrų smegenyse.
Kaip kiaušiniai prisideda prie protinių funkcijų išsaugojimo, kol kas neaišku. Tačiau jau anksčiau nustatyta, kad jie turi cholino, liuteino ir zeaksantino. Šios maistinės medžiagos palaiko smegenų sveikatą. Tikėtina, kad kiaušiniuose esančių baltymų aukšta kokybė taip pat prisideda prie neuronų struktūros ir funkcijos išsaugojimo.
Na, o kai dėl cholesterolio, nors kiaušiniuose jo esama, pavojingų sočiųjų riebalų šis produktas turi palyginti mažai. Vadinasi, gali teikti naudą be potencialių panašaus maisto (kaip kad riebi mėsa) keliamų pavojų.