Sutvarkytą pakrantę paliko be svarbiausio

Sutvarkytą pakrantę paliko be svarbiausio

Gražiai sutvarkytos upių pakrantės Panevėžio rajone vilioja užsukti ne tik vietinius, tačiau iš toliau atvykę poilsiautojai rizikuoja patirti didelių bėdų.

Į keblią padėtį pateko ir panevėžietė Irena, sekmadienį su vyru nuvažiavusi į paplūdimį prie Paliūniškio kaimo tilto. Lėvens pakrantė gražiai sutvarkyta, įrengta maudykla, pastatyti lauko pramogų įrenginiai – vasarą čia retai būna tuščia.
„Pasivaikščiojau, pasižiūrėjau – galvoju, reiktų kada atvykti ne dviese, o su kompanija pasisėdėti. Čia tikrai gražu. Yra beždžionių tiltas, medinė scena, suoliukai, stalai, net šašlykinė“, – pasakoja Irena.
Visgi pakankamai gausiai lankomoje vietoje nėra būtino atributo – būdelės, kur karaliai pėsti vaikšto. Kad ir kiek Irena dairėsi tualeto, jo niekur nepamatė. Panevėžietė prisipažino nebedrįsusi kojos arčiau krūmų kelti – nežinia, ką po jais galima rasti.

Nustebino atsakymas

Susirūpinusi Irena pirmadienį skambino Karsakiškio seniūnijos, kuriai priklauso ir Paliūniškis, seniūnei. Tačiau panevėžietė sako likusi nemaloniai nustebusi. Į klausimą dėl tualeto, pasak Irenos, seniūnė jai atkirtusi, esą prispaudus reikalui važiuojama namo.
„Tikėjausi, sakys, kad tualetą išvežė ir dar neparvežė, užmiršo ar pavogė. O išgirdau maždaug taip, kad jo ten nereikia. Palaukite, mes gi ne XVII amžiuje gyvename“, – piktinosi Irena.
Jos teigimu, jei yra stacionari šašlykinė, suolai, turėtų būti ir kiti patogumai – žmogus juk tokioje vietoje užtrunka. Panevėžietei tenka daug važinėti po Latviją, Lietuvą, tačiau tokiose poilsiavietėse patogumus paprastai randa.
Irena suskaičiavo, kad jai išvažiuojant iš Paliūniškio, poilsiavietėje liko apie dešimt automobilių. Dalis poilsiautojų buvo atvykę su vaikais. Kad čia užsuka ne tik panevėžiečiai, jos teigimu, atskleidė netyčia nugirstas pokalbis.
„Praeinant pro šalį girdėjau, kad žmonės iš Zarasų užsuko važiuodami“, – sako Irena.

Skirta vietiniams

Karsakiškio seniūnė Rima Jaškūnienė sako, kad Paliūniškyje Lėvens pakrantę savo reikmėms ir savo lėšomis susitvarkė vietos bendruomenė. Seniūnė tvirtina skundų, išskyrus Irenos, dėl tualetų ji negirdėjusi ir problemų dėl to nekilę. Pati teritorija švari, bendruomenės tvarkoma, o šienauti padeda ir seniūnija.
„Paliūniškyje labai tvarkinga ir aktyvi bendruomenė. Jie ne iš tų, kur nieko nereikia“, – sako R. Jaškūnienė.
Anot jos, ši vieta skirta paliūniškiečiams susirinkti, rengti renginius. Nors čia oficialios maudyklos nėra, dažnas užsuka ir nusimaudyti.
„Oficiali maudykla bus kitoje upės pusėje. Tada bus ir kiti įrenginiai, o čia vietiniai pasidarė, kad jiems būtų patogu“, – aiškina R. Jaškūnienė.
Seniūnės teigimu, prie upių žmonės įsirengia daug neoficialių maudynių vietų ir prie kiekvienos tualeto neįmanoma pastatyti, o jei tualeto labai reikėtų, ir pati bendruomenė jo reikalautų.

Vieno neleidžia, kitam nėra pinigų

Paliūniškio kaimo bendruomenės pirmininkė Lijana Kubilienė sako, kad prie tilto – ne maudykla, o tik sutvarkyta vieša zona. Ji sutinka, kad dėl tualeto kol kas yra bėda. Renginių metu jį nuomoja, tačiau laikyti kasdien neturi galimybių. O paprastos lauko būdelės negalima pastatyti – aplinkosaugininkai neleidžia.
„Tikrai bėda dėl tualeto, bet kol kas kitos išeities nematome. Paprasto statyti negalima, o biotualetui neturime lėšų“, – teigė L. Kubilienė.
Visgi, anot jos, biotualetas numatytas kitoje upės pusėje įrengus paplūdimį. Tuomet turėtų atsirasti ir persirengimo kabina, suoliukai.

Problemą išsprendė

Rajone yra ir daugiau sutvarkytų, ne vien vietinius traukiančių vietų. Viena tokių – Velžyje, Nevėžio pakrantėje. Velžio seniūnas Andrius Viržaitis sako, kad čia sezono metu biotualetas stovi.
„Dėl to bėdų nėra. Pačioje pradžioje, kai įrengė paplūdimį, buvo girdėti iš vieno kito žmogaus, kad trūksta to dalyko. Sakydavau – bus ir problemą išsprendėme labai paprastai“, – sako seniūnas.

Galerija

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų