Renovacijos sąlygos taps patrauklesnės

Renovacijos sąlygos taps patrauklesnės

Lietuvos Vyriausybė nuo šių metų gegužės 17-osios patikslino Valstybės paramos daugiabučiams namams atnaujinti (modernizuoti) teikimo taisykles. Tad gyventojams renovacija bus lengvesnė ir paprastesnė.

Kaip teigė Būsto energijos taupymo agentūros Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja Gintarė Burbienė, visiems šiuo metu įgyvendinantiems renovacijos projektus gyventojams ar besiruošiantiems juos įgyvendinti pagal paskutinį Aplinkos ministro skelbtą kvietimą atnaujinti daugiabučius reikėtų žinoti apie pasikeitusią paramos teikimo schemą. Iki šiol apskaičiuota valstybės parama buvo išmokama gyventojams nurašant palūkanas. Tai yra kelerius metus gyventojai nemokėjo palūkanų – jos buvo dengiamos iš valstybės paramos lėšų. Tačiau tokia maždaug metus galiojusi tvarka nebuvo patraukli žmonėms.

Ją buvo sudėtinga administruoti. Be to, nemažai bankų ir kitų finansinių įstaigų pagal šią schemą atsisakė finansuoti renovacijos projektus. Tad buvo nuspręsta 15 proc. subsidiją energinį efektyvumą didinančioms priemonėms Renovacijos sąlygos taps patrauklesnės pervesti iš karto įgyvendinus renovacijos projektą ir pasiekus įstatyme numatytas sąlygas.

Pagal naująją tvarką valstybės paramos lėšos bus pervedamos tiesiai į banko, suteikusio paskolą, lengvatinio kredito grąžinimo arba gyventojų, kurie paskolą sumokėjo iš karto, kaupiamąsias sąskaitas. „Gyventojai galės iš karto pajusti valstybės teikiamos paramos naudą, nes iš karto pervedus paramą bus sumažinamas kreditas, o ne kas mėnesį nurašinėjant palūkanas iki 0, kol bus pasiekta nustatyto 15 proc. dydžio parama.

Be abejo, pakeista tvarka taip pat turės įtakos kredito sutarčių pasirašymui ir rangos darbų pirkimams, nes ir finansuojančioms institucijoms ši sistema yra patrauklesnė“, – pakeitimų, įsigaliojusių nuo gegužės 17-osios, privalumus vardijo G. Burbienė.

Kelias didesniems projektams

Dar viena svarbi naujovė ta, kad keičiama mėnesinės įmokos, susijusios su atnaujinimo (modernizavimo) projekto investicijų apmokėjimu, apskaičiavimo formulė.

Kaip pasakojo Projektų įgyvendinimo skyriaus vedėja, Valstybės paramos daugiabučiams namams (atnaujinti) modernizuoti įstatyme yra numatyta, kad atnaujinimo (modernizavimo) projektui įgyvendinti skirta kaupiamojo įnašo ir (ar) kitų įmokų mėnesinė įmoka, tenkanti buto naudingojo ploto vienam kvadratiniam metrui, neturi būti didesnė už Vyriausybės nustatytąją. Tačiau toks skaičiavimas ribojo projektus ir nebuvo galima pasiekti aukštesnės nei C energinio efektyvumo klasės, nes tai reikalauja didesnių investicijų.

Išimtiniais atvejais didesnę įmoką nei numatyta įstatyme buvo galima nustatyti tik gavus raštišką absoliučiai visų gyventojų pritarimą. Tad šiluminės energijos sutaupymo, šiluminės energijos kainos pokyčio įvertinimo paklaidos koeficientas dabar yra 1,9 vietoje buvusio 1,3. „Pakeitus nutarime esančią įmokos apskaičiavimo formulę ir padidėjus maksimaliai galimai mėnesinei įmokai, bus galima įgyvendinti daugiau energinio efektyvumo priemonių ir pasiekti ne tik C energinio efektyvumo klasę, bet ir B ar net A klasę. Taip pat bus galima įgyvendinti tuos projektus, kurie dėl per mažos įmokos buvo priverstinai sustabdyti,“ – sakė G. Burbienė.

Buvo priimti ir svarbūs pokyčiai, kurie itin aktualūs asmenims, turintiems teisę į būsto renovacijos išlaidų kompensavimą. Pati kompensavimo tvarka socialiai remtiniesiems lieka ta pati – jie ir toliau gaus renovacijos kredito bei palūkanų kompensaciją. Keičiama tik mokėjimo prašymų vertinimo tvarka.

„Dabar ji bus palankesnė socialiai remtiniems žmonėms, nes vertinant mokėjimo prašymus ir tikrinant, kada gyventojas turėjo teisę į kompensaciją už šildymą ir karštą vandenį, bus atsižvelgiama į paslaugos suteikimo laikotarpį, o ne prašymo teikimo dieną. Visa kita išlieka kaip anksčiau: jeigu gyventojas yra socialiai remtinas, už jį valstybė moka visas išlaidas, susijusias su renovacija“, – paaiškino G. Burbienė.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų