(Pixabay nuotr.)

80 proc. darbuotojų patys išeina iš darbo, tačiau ne visi „savo noru“

80 proc. darbuotojų patys išeina iš darbo, tačiau ne visi „savo noru“

Dažniausiai iš darbo savo iniciatyva išeinama į susirastą geresnį darbą ar keičiantis šeimyninėms bei kitoms aplinkybėms. Tačiau beveik trečdalis išėjusių savo noru tai padarė dėl ne tokių malonių priežasčių, teigia tyrimą atlikęs specialistų paieškos portalas cvmarket.lt.

„Sodros duomenimis per pirmus šešis šių metų mėnesius buvo nutraukta 234 tūkst. darbo sutarčių, – sako cvmarket.lt atstovė Raimonda Tatarėlytė, – iš jų 183 tūkst. arba net 78 proc. darbo santykių darbuotojai nutraukė savo pareiškimu arba „savo noru“. Beje, nuo liepos 1 d. „savo noru“ skilo į „be “ arba „dėl svarbių priežasčių“. Nepaisant pasikeitimų naujajame Darbo kodekse, o taip pat didėjančio darbo jėgos deficito išėjusių ne visai „savo noru” turime vis dar nemažai.“

Kaip rodo mūsų atliktas tyrimas, dėl įvairių neigiamų priežasčių nutraukusių darbo sutartį su formuluote „savo noru“ ar „pačiam prašant“ pernai metais ir šiemet buvo beveik vienodai – po trečdalį. Jei panagrinėsime giliau, pamatysime, kad beveik 17 proc. visų dirbančiųjų darbo savo iniciatyva atsisakė dėl nepriimtinų darbo sąlygų, apie 8 proc. su darboviete atsisveikino, nes nepatiko vadovas ar kolegos, dar 8,7 proc. pareiškė, kad buvo darbdavio paprašyti ar priversti sutartį nutraukti savo noru. Įdomu, kad tokį darbdavio pasiūlymą atmetė 0,6 proc. apklaustųjų.

„Iš kitos pusės, lyginant su pernai metais, padaugėjo savo iniciatyva palikusių darbovietę dėl naujo geresnio pasiūlymo (34,8 proc.), savo ruožtu sumažėjo asmenų, teigusių, kad išeiti iš darbo savo noru iki tol jiems nebuvo tekę. Regis, įtampą darbo rinkoje kai kas iš dirbančiųjų sugebėjo tinkamai išnaudoti savo naudai,“ – teigia cvmarket.lt atstovė.

Darbuotojų, kurie pasiprašė atleidžiami dėl šeimyninių ar kitų aplinkybių, skaičius liko daugmaž vienodas. Nepaisant dažnėjančių pranešimų, kad tėvystės atostogų vis mieliau eina vyrai, gyvenamąją vietą ir atitinkamai darbovietę dėl šeimyninių priežasčių vis dar dažniau keičia moterys. Užtat tarp vyrų daugiau buvo teigusių, kad darbą paliko dėl geresnio. Moterys dažniau nei vyrai nutardavo atsisveikinti su darboviete dėl prastų darbo sąlygų.

Įdomiai atrodo savanoriško darbo sutarties nutraukimo statistika žvelgiant iš dirbančiųjų amžiaus perspektyvos. „Paprašytų“ išeiti savo noru tarp trisdešimtmečių ir jaunesnių buvo mažiau nei tarp vyresnių dirbančiųjų. Užtat vyresni dažniau keitė darbą į geresnį, o jaunesni – prisipažino, kad darbo sutarties savo noru dar nėra nutraukę.

Tyrime dalyvavo 1441 dirbantysis Lietuvoje registruotose įmonėse. Tyrimas atliktas šių metų spalio mėnesį.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų