G. Kartano nuotr.

Panevėžio ligoninei – mobingo šešėlis

Panevėžio ligoninei – mobingo šešėlis

Įkandin Respublikinės Šiaulių ligoninės, liūdnai pagarsėjusios dėl personalo galimai patiriamo mobingo, toks kaltinimas krito ir Respublikinės Panevėžio ligoninės vadovams.

Tiesa, šis – anoniminis, išsakytas parlamentarui Remigijui Žemaitaičiui, užimančiam Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojo postą. Seimūnas neabejoja, kad jį pasiekęs skundas ne iš piršto laužtas.

Jo manymu, mobingą gydymo įstaigoje rodo jau vien tai, kad gydytojai, kurių šalyje taip trūksta ir kurie visuomenės vertinami labiau už Seimo narius, kalbėdami apie vadovybės jiems daromą spaudimą netgi nedrįso prisistatyti.

„Gydytojų labai trūksta visose gydymo įstaigose. Bet medicinos sistema tokia, kad vienos gydymo įstaigos problemas iškėlęs gydytojas Lietuvoje gali nebegauti darbo. Kaip nepatikimo, drumsčiančio vandenis, priimti jo nenorės ir kitų gydymo įstaigų vadovai“, – anonimiškumą pateisina R. Žemaitaitis.

Pasak seimūno, nors jį pasiekęs Respublikinės Panevėžio ligoninės skundas – anoniminis, tai byloja, kad vadovybės spaudimą šioje įstaigoje patiria toli gražu ne vienas gydytojas.

„Skunde išsako problemą, kad, pamindama įstatymus, Panevėžio ligoninė nesudaro galimybių gydyti pacientų ir kitose gydymo įstaigose. Medikams pasirinkimo nėra: arba dirbi tik ligoninėje, arba – varyk iš jos“, – Respublikinės Panevėžio ligoninės gydytojų anonimiškai išsakytas problemas įvardijo Sveikatos reikalų komiteto pirmininko pavaduotojas.

Visą straipsnį skaitykite sausio 26 dienos (trečiadienio) „Sekundės“ laikraštyje.

Komentarai

  • O ar tai naujiena, kad RPL jau seniai vyksta nesąmonės? Atrodytų, viena iš didžiausių LT įstaigų, turtinti visus reikalingus profilius bei specialistus, bet…žuvis čia pūva nuo galvos, deja:

    1. Ligoninei vadovauja senas, buvęs komunistų partijos, LDDP bei visų kitų prorusiškų klanų atstovas. Konkursą laimėjo 1 balo skirtumu, aplenkęs labiau tikusį konkurentą, dirbantį ligoninėje keliasdešimt metų. Prieš tai minimas vadovas n kartų bylinėjosi su n gydymo įstaigų, firmų ir pan. Kaip sakė Utenos medikai, „ačiū Dievui, atėjo ne pas mus“.

    2. Iš ligoninės kas mėnesį bėga gydytojai, slaugytojos, valytojos…Ar žinojote, jog FB paskyroje besidžiaugiant naujai įdarbintu specialistu, nepasakoma, kad išėjo penki? Šiuo metu ligoninei trūksta trisdešimt slaugytojų, dvidešimt valytojų, o likusieji dirba už tą patį (darbo apimtis daugėja kartais). Gydytojų irgi trūksta dešimtimis, darbo kokybė dirbant trigubai daugiau, tikrai negerėja…

    3. Ar žinojote, kad ligoninė dešimtis tūkstančių eurų išleidžia visokiam mėšlui – elektrinėms girliandoms, šviesoms, dekoracijoms ir t.t.? Visi šie pinigai – už visų mokesčių mokėtojų suneštas lėšas! Įrengtos numerius skenuojančios kameros, o šiuo metu perkama keliasdešimt kamerų vidaus reikalams, pastoviam sekimui – ir viskas pagal įstatymus?!

    4. Ar matote, kiek automobilių Jakšto gatvėje, iki pat Sporto rūmų? Čia dėl to, kad naujasis vadovas, meiliai pavaldinių vadinamas Storalūpiu, nusprendė nunumeruoti kiemą, kas dešimtam darbuotojui skiriant po vietą, o dalį kiemo paliko tuščią, kad „galėtų gaisrinė pravažiuot“? Matėte gaisrą? Mes irgi nematėme, bet automobilio kur pastatyti ryte, nėra.

    5. Ar žinote, jog pagal LT įstatymus, darbuotojams kelis kartus turėjo kilti atlyginimai, tačiau Storalūpis visus tris ar keturis kartus prievarta ir grasinimais atleisti, liepdavo pasirašyti dokumentus, jog darbuotojas….pats sutinka su mažesne alga? Ar kas žino, jog įstaiga taip sutaupė 10 mln. eurų, kurie „nueis“ tikrai ne gydymui ar darbo sąlygų gerinimui?

    6. Kiti, eilini išsišokimai, jau nieko nebestebina, nes visi likę dirbti su tuo susitaikė seniai…Pavyzdžiui, keli gydytojai, atvažiuodavę darbuotis Panevėžyje iš Vilniaus ar Kauno, pabėgo vien dėl to, jog Storalūpis neišleido jų į konferenciją! Ar įmanoma tai suvokti sveiku protu – tu nori tobulėti, teikti geresnes paslaugas, stengiesi, bet ne, niekur nevažiuosi?

    7. Nuotolinis mokymasis ligoninėje? Ta prasme? Ar įsivaizduojate, jog jei mokiniai pereina prie nuotolinių pamokų, jie vis tiek turi…ateiti į mokyklą ir čia mokytis prie kompiuterių??? Gaila, nepasakoma, kad nė viename kompiuteryje nėra reikiamų programų tam mokslui, Zoom niekur nėra, o esantys kompiuteriai net darbinės programos nepavelka…absurdas!

    8. Visi girdėjo apie į teismą paduotus savo paties darbuotojus, kovojusius su Covid infekcija…Šis faktas jau pats savaime skamba makabriškai, bet yra ir kiti niuansai – Storalūpis advokatus samdė…iš Vilniaus! Nesinaudojo savo turimais, tačiau už darbuotojų uždirbtus ligoninės eurus samdė advokatą prieš tuos pačius darbuotojus. Kosmosas!

    9. Ligoninė turėjo profsąjungos vadovę, kuriai pritempė tam tikrus minimalius pažeidimus, ir ši išvis turėjo atsistatydinti iš turimo darbo. Skaldyk, vok ir valdyk, galima pakabinti prie ligoninės durų…O kenčia dėl to niekuo dėti pacientai.

    10. Galima dar dešimt istorijų papasakoti, nes jos tęsiasi ir tęsiasi…kasdien.

    • Atsakyti
    • Bet ir pats nemažiau supuvęs, jei tokias nesąmones rašinėji ir tam laiko turi.

      • Er tik neinat kartu už kampo dūmo sutraukt su storalūpių?

      • nesiparink, tik laiko klausimas, kada eisi ant atsarginių suolo 🙂

    • Šiaip jau reanimacijoje žmones reik gydyti, o ne komentarus rašinėti

      • nerašynėkis bobišku vardu, gėda! 😀

  • Tikra tiesa, psichiatrijos skyriuje taip pat vykdomas mobingas darbuotoju atžvilgiu, tik visi bijo paviešinti, bet randasi tokiu kurie stoja į kovą prieš tai, neužilgo bus ir spaudoje

    • Kol nepasikeis vadovaujantis skyriaus personalas tol taip ir tęsis, sėdi metų metais savo kabinetuose ir jaučiasi nebaudžiami

  • cia visose sferose tas pats ir statybose nesumoka uz darbus kur paimsi visur biurokratija ir apgavystes

  • Panevėžio ligoninė jau seniai supuvusi.Ten dirba kišininkai, kadangi jau žuvis puva no galvos. Kabinetuose seselės yra pranašesnės už gydytojus, o jeigu joms paduosi kyšiu tai pakvies ir be sąrašo. O jauni gydytojai yra šaunūs. Tik valdžia reikia keisti, o ne senuką laikyti. Tai gal tada Panevėžys pasikeis gydymo atžvilgiu.

  • Kas nedirba,tas nesupranta,kas ten darosi.Kiek atvejų į viešumą neiškelta.Auto statymas yra problema.Sau susikūrė stovėjimo vietas,vadovai,nors gyvena mieste ir važiuoja visuomeninis transportas.Vyr.slaugytojos ir vedėjai sk.sėdi nuo neatmenamų laikų,nusipirke vietą iki mirties Algų nekelia jau keli metai,arba prideda 10e.Pagrindinę algos dalį pakelia,o kintamąją sumažina.Darbuotojai aprangą perkasi savo lėšomis.Kai būna kokios šventės, minėjimai,tarpusavyje vieni kitus apsidovanoja pagyrimų raštais ir padėkomis.Ir taip kiekvieną šventę tie patys nepamainoma darbuotojai.
    Ligoninė uždaryta iš visų pusių,norint patekti,reikia eiti aplinkui.No žodžiu,tokios neteisybės dar nebuvo.O visi tik rėkauja medikai tokie,anokie ir t t.

Rodyti visus komentarus (11)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų