Panevėžio Kalėdų eglė

Elegantiška Panevėžio Kalėdų įžanga

Elegantiška Panevėžio Kalėdų įžanga

Panevėžys pagaliau prisijungė prie šventiškai pasipuošusių didžiųjų Lietuvos miestų. Penktadienio vakarą ne tik įžiebta eglutė, bet ir pradėjo veikti kalėdinės mugės, o renginių turėtų nestigti iki pat Naujųjų metų. Kokios bus Panevėžio Kalėdos?

Nepabūgę pliaupiančio lietaus, penktadienio vakarą panevėžiečiai skubėjo pasigėrėti neįprastai pasidabinusiu miestu ir modernios eglutės įžiebimu. Ceremonija prasidėjo liūdnosios pasakos „Mergaitė su degtukais“ motyvais, tačiau niūrią nuotaiką greitai praskaidrino šokiai, sveikinimo žodžiai ir gerais darbais džiuginantys panevėžiečiai. Renginio atmosfera buvo tokia gera, kad prieš pat Kalėdų simbolio įžiebimą nustojo lyti lietus.

Šiais metais miesto centras pasipuošė netradiciškai ir pažėrė didžiulių staigmenų. Pirmasis netikėtumas, kad eglę dovanojo ne gyventojai, o verslininkai. Prekybos, pramonės ir amatų rūmai subūrė bendraminčius, kurie ne tik įteikė eglę, bet ir pasirūpino jos papuošimu.

Dar viena staigmena – pati Kalėdų simbolio išvaizda. Kiekvienais metais tradiciškai buvo dabinama gyva žaliaskarė, tačiau šį kartą šakomis papuoštas metalinis karkasas, dėl kurio eglutė įgavo panevėžiečiams kiek netikėtą formą. Įprastų nuo viršūnės žemyn krentančių lempučių ir žaislų taip pat neliko, eglė papuošta įvairaus dydžio pusrutuliais, o iškabintos lemputės sukūrė įspūdingus ornamentus.

Šiais metais miesto Savivaldybė nutarė netaupyti ir daugiau lėšų skirti gatvių ir Laisvės aikštės puošybai. Lankomiausios Panevėžio erdvės prisipildė jaukumo ir elegancijos: atgijo fontanai, pražydo metalinės gėlės, centras išpuoštas didžiuliais šviečiančiais rutuliais, o medžiuose sužibo šventiškai nuteikiančios lemputės.

Pasak Savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjos Daivos Gasiūnienės, tokios naujovės turėtų ne tik patikti panevėžiečiams, bet ir pagerinti miesto įvaizdį.

„Kalėdų laukimo metas – pats maloniausias, todėl norėjosi daug grožio, šviesos, jaukumo. Galvojome apie įspūdį, efektą, šventinę nuotaiką, šilumą. Tad šaltuoju laiku nusikelsime į vasarą. Norėjosi sugriauti mitą ir pagaliau pasakyti, kad Panevėžys – draugiškiausias, saugiausias ir vieningiausias miestas. Tad šį kartą viskas nauja – nauja ekologiška moderni eglė, nauja gera nuotaika, naujos emocijos, nauji mes“, – džiaugėsi D. Gasiūnienė.

Tarp visų naujovių išliko ir viena tradicija – įžiebimo ceremonija. Iškilmingame renginyje atsisakyta visoje Lietuvoje žinomų atlikėjų, o vietoje jų susirinkusius svečius linksmino teatras „Menas“, muzikos mokykla „Yamaha“, šokių studijos „Tavo fortūna“ ir „Ugnies valdovai“ bei Vaidas Dzežulskis su popchoru. Vakarą vainikavo įspūdingi fejerverkai.

Miestiečiai sužavėti

Eglutės įžiebimą stebėję gyventojai sutartinai pripažino, kad Panevėžys pirmą kartą pasipuošė taip gražiai ir netgi pranoko didžiuosius Lietuvos miestus.

„Žaliaskarė šį kartą įspūdingai atrodė net tuomet, kol nebuvo įžiebta. Net nėra ko lyginti su praėjusiais metais. Manau, ji tikrai nenusileidžia Vilniaus puošmenai, o Kauno eglutė man visai nepatinka. Tikrai didžiuojuosi mūsų miestu ir jau pradedu jausti pakilią nuotaiką“, – tvirtino Vida.

Šiai nuomonei pritarė ir Petras. Pasak jo, nežinant netgi būtų sunku suprasti, kad prieš savo akis mato ne gyvą, o iš dirbtinių šakų sukurtą puošmeną.

„Tokios nuostabios eglutės nemačiau daugiau nei penkiasdešimt metų, o kad ji dirbtinė, net nebūčiau pasakęs. Apskritai, mano manymu, šį kartą žaliaskarė tokia simetriška, tokios gražios spalvos, kad dieną net pasakiau dirbantiems žmonėms, kad gali jos nebepuošti. Net be lempučių eglutė būtų visus sužavėjusi“, – „Sekundei“ pasakojo Petras.

Tuo metu su dukra renginio atvykusi stebėti Daiva gyrė ne tik pagrindinį šventės simbolį, bet ir naujai sužibusias gatves.

„Man labai patinka, kad šį kartą miestas pasipuošė ne įprastai, o atsirado naujovių. Žvelgiant į pasipuošusią aikštę ir gatves, akimirksniu atsiranda gera nuotaika ir noras šypsotis“, – pripažino moteris.

Sužibusi miesto eglė dalį panevėžiečių taip sužavėjo, kad keletas jų pajuto nenumaldomą norą daryti gerus darbus. Vieni tokių buvo BMW gerbėjai. Persirengę nykštukais ir nykštukėmis kartu su Kalėdų Seneliu automobilių mėgėjai vaikščiojo po pasipuošusį miestą ir už pasakytą eilėraštį mažiesiems įteikė po atminimo dovanėlę.

„Mes labai norime, kad vaikai būtų saugūs ir todėl dalijame atšvaitus, kad jie visuomet būtų matomi. Labai tikimės, kad šios dovanos bus naudojamos ir nedulkės stalčiuose“, – viltį išreiškė Kalėdų Senelis.

Džiugins Kalėdų miestelis

Šiais metais Panevėžyje kalėdinių renginių netrūks net patiems išrankiausiems. Jau penktadienio vakarą pradėjo veikti šventinės mugės. Viena jų vilios į pačią miesto širdį – Laisvės aikštę, o kita įsikūrė „Cido“ arenoje. Jose šį savaitgalį panevėžiečiai ir miesto svečiai galės ne tik įsigyti dovanų artimiesiems bei skanėstų šventiniam stalui, bet ir dalyvauti įvairiuose renginiuose, atrakcijose. Miesto centre šeštadienį gerumu kvies pasidalyti Maltos ordinas, kuris organizuoja tradicinę „Kalėdų sriubos“ akciją. Visi per ją surinkti pinigai atiteks labiausiai vargstantiems visuomenės nariams.

Panevėžiečiai taip pat galės apsilankyti Kalėdų miestelyje, kuris bus oficialiai atidarytas gruodžio 16 dieną ir veiks iki pat metų pabaigos. Prie Bendruomenių rūmų įsikūrusiame traukos centre bus rengiama besmegenių kūrimo bei gražiausio kalėdinio automobilio konkursai, karnavalinių kaukių diena, diskoteka, kalėdinių dainų ir šokių konkursai-koncertai bei edukacinės programos. Taip pat norintieji galės pasivažinėti linksmuoju traukinuku ir savo jėgas išbandyti įvairiuose žaidimuose. Vieno iš atrakcijų sumanytojų Sauliaus Štarolio teigimu, šiųmetis renginys – tik lengvas bandymas, tačiau ateityje tai turėtų tapti gražia tradicija. Pasak jo, Panevėžyje yra daugybė talentingų žmonių ir jeigu visi susiburtų dėl kilnaus tikslo, mūsų miestas tikrai turėtų kuo pasigirti.

Dar viena džiugi žinia – šventiniu laikotarpiu netrūks progų susitikti su Kalėdų Seneliu. Po eglutės įžiebimo šventės jis neskubės palikti miesto ir gruodžio 15 dieną apsilankys KTU Panevėžio technologijų ir verslo fakulteto vidiniame kiemelyje. Čia veiks šventinis paštas, specialios dirbtuvės, gros gyva muzika, o visi susirinkusieji galės pasivaišinti šventiniais kepiniais, karšta arbata, dalyvauti žaidimuose ir laimėti prizų.

T. Šiaudinio nuotr.

Galerija

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų