Žiemą palydėkite naujais skoniais!

Žiemą palydėkite naujais skoniais!

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Dideli ir maži, saldūs ir ne, paprasti blynai laikomi lengvesniu kulinariniu iššūkiu nei lietiniai, bet ne ką mažiau šventišku patiekalu.

Būdų, kaip užmaišyti blynų tešlą, gal ir nėra labai daug, užtat ingredientų pasirinkimas – kone begalinis, o priedų, kuriais galima pagardinti Užgavėnių blynus, dar daugiau.

Obuoliniai blynai su vaniliniu kremu

Obuoliniai blynai su vaniliniu kremu

Reikės (4–6 porcijoms): 125 g miltų, 2 vidutinių saldžiarūgščių obuolių, 0,5 citrinos sulčių, 2 kiaušinių, 1 šaukšto cukraus (ir dar šiek tiek), 1/2 stiklinės vanilinio cukraus, 125 ml pieno, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus („extra virgin“), saulėgrąžų aliejaus, malto cinamono, druskos; vaniliniam kremui: 250 ml pieno, 125 ml riebios grietinėlės, 1/3 stiklinės cukraus, 1/2 stiklinės vanilinio cukraus, 1 citrinos žievelės, 3 kiaušinių trynių, 2 šaukštų bulvių krakmolo, druskos.

Kremui užvirinkite pieną. Į jį suberkite 2 šaukštus paprasto ir visą vanilinį cukrų. Maišykite, kol ištirps, tada berkite tarkuotą citrinos žievelę, žiupsnelį druskos.

Kiaušinių trynius suplakite su likusiu cukrumi, įmaišykite išsijotą krakmolą ir sudėkite į karštą pieną. Maišykite 2–3 minutes, tada visiškai ataušinkite.

Obuolius nulupkite, nepjaustydami pašalinkite šerdis ir supjaustykite vaisius 1 cm storio skridinėliais. Juos apšlakstykite citrinos sultimis.

Tešlai skirtų kiaušinių trynius atskirkite nuo baltymų ir suplakite su paprastu cukrumi. Baigę įmaišykite vanilinį cukrų ir alyvuogių aliejų.

Į trynių plakinį įmaišykite miltus, pieną. Pasūdykite.

Likusius du baltymus suplakite iki standžių putų ir atsargiai, porcijomis sudėkite į tešlą kabindami mentele iš apačios į viršų.

Ant vidutinės ugnies įkaitinkite gruzdintuvėms tinkantį aliejų. Merkite obuolių skridinėlius į tešlą ir kepkite iš abiejų pusių iki auksinio atspalvio – maždaug 2–4 minutes.

Iškepusius blynus dėkite ant popierinių rankšluosčių. Pabarstykite cukrumi ir cinamonu.

Atšaldytą grietinėlę suplakite iki purumo ir labai atsargiai sumaišykite su ataušusiu kremu. Patiekite su karštais blynais.

Olandiški blyneliai

Olandiški blyneliai

Reikės (4–6 porcijoms): 1 stiklinės pieno, 1 stiklinės miltų, 2 kiaušinių, 1/4 stiklinės cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1/4 šaukštelio malto cinamono, druskos, sviesto ir miltinio cukraus – patiekti.

Dideliame dubenyje iki putų suplakite kiaušinius, pieną su žiupsneliu druskos, paprastą ir vanilinį cukrų. Į tą patį indą įsijokite miltus, kepimo miltelius, cinamoną. Labai gerai išmaišykite ir palikite pastovėti 20–30 minučių.

Nyderlanduose tradiciniai blyneliai „poffertjes“ kepami specialiose keptuvėse su nedidukais įdubimais, tad būna panašūs į spurgytes. Tačiau galima juos apkepinti ir paprastoje keptuvėje – liekite tešlą mažu šaukšteliu ir skrudinkite iš abiejų pusių iki auksinio atspalvio, tačiau ne iškart: blynelius apverskite pirmajai pusei dar iki galo neiškepus ir pakartokite tai dar kelis kartus.

Patiekite aplieję tirpdytu sviestu ir pabarstę miltiniu cukrumi.

Olandiškus blynelius galima kepti ir mielinius – iš grikių miltų.

Škotiški blynai su razinų padažu

Škotiški blynai su razinų padažu

Reikės (30 vienetų): 3 didelių kiaušinių, 350 g miltų, žiupsnelio druskos, 1 šaukšto cinamono, 150 g miltinio cukraus, 225 ml pieno, 40 g sviesto (ir dar šiek tiek – keptuvei sutepti), 75 g razinų, 1 šaukšto tarkuotos apelsino žievelės; padažui: 100 g razinų, 150 ml vandens, 50 g miltinio cukraus, 1 vanilės ankšties, 1 citrinos sulčių.

Pradėkite nuo padažo. Keptuvėje įkaitinkite vandenį, suberkite nuplautas razinas, miltinį cukrų, išilgai perpjautą vanilės ankštį, supilkite citrinos sultis. Pamažu užvirinkite ir palikite 10 minučių virti ant silpnos ugnies. Tada išgriebkite vanilę, keptuvės turinį perpilkite į trintuvo indą ir, sutrynę į tyrę, paskui dar pertrinkite ją per smulkų sietą. Perpilkite padažą į padažinę ir imkitės tešlos.

Razinas nuplaukite ir nusausinkite. Į didelį dubenį išsijokite pusę miltų su druska. Suberkite miltinį cukrų, cinamoną, sudėkite razinas ir apelsino žievelę. Paskiausiai supilkite ištirpdytą sviestą.

Viską išmaišę, supilkite pieną, įmuškite kiaušinius. Vėl kruopščiai maišykite šluotele, porcijomis berdami likusius miltus.

Gerai įkaitintą keptuvę sutepkite trupučiu sviesto. Šaukštu liekite į ją tešlą, kiekvieną blyną kepkite po 2 minutes iš abiejų pusių.

Iškepusius blynus dėkite į lėkštę ir uždenkite, kad neatšaltų. Patiekite su razinų padažu (o jeigu jų nemėgstate, puikų analogišką padažą galite pasigaminti iš džiovintų vyšnių ar smulkintų cukatų).

Avinžirnių blynai su žalumynais ir česnakais

Avinžirnių blynai su žalumynais ir česnakais

Reikės (10 vienetų): 120 g avinžirnių miltų, 60 g kvietinių miltų, druskos, 0,5 šaukštelio ciberžolių, 0,5 šaukštelio greitųjų mielių, 3 česnako skiltelių, 1 nedidelio ryšelio krapų, 300 ml šilto vandens, žiupsnelio cukraus, aliejaus – kepti.

Šiltą vandenį šiek tiek pasaldinkite, įmaišykite mieles ir padėkite 40 minučių šiltoje vietoje.

Dubenyje sumaišykite abiejų rūšių miltus, įberkite pagal skonį druskos, ciberžolės, supilkite mieles ir užmaišykite tešlą.

Česnakus ir krapus susmulkinkite, įmaišykite į tešlą.

Tešlą dėkite įkaitinton keptuvėn šaukštu, juo išlygindami kiekvieno blyno paviršių, kepkite iš abiejų pusių.

Avižiniai blyneliai su riešutais mandarinų padaže

Avižiniai blyneliai su riešutais mandarinų padaže

Reikės (6 porcijoms): 80 g riešutų, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1 banano, 150 ml pieno, druskos, aliejaus; padažui: 200 g mandarinų, 100 ml apelsinų sulčių, 2 šaukštų medaus, 1 kardamono ankšties, šafrano.

Mandarinus nulupkite, padalykite į 4 dalis ir sudėkite į prikaistuvį kartu su kitais padažui skirtais produktais. Virkite 15 minučių, kol sutirštės.

Avižinius dribsnius susmulkinkite į rupius miltus. Tada – dar sykį su riešutais ir bananu. Įmaišykite kepimo miltelius, sodą, žiupsnelį druskos, pieną ir šiek tiek palaikykite, kad masė sutirštėtų.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų (arba, jeigu keptuvė nepridegančiu paviršiumi, riebalų galite išvis nenaudoti). Tešlą dėkite šaukštu, kiekvieną blyną apkepkite iš abiejų pusių. Patiekite su mandarinų padažu. Jį, beje, galima gaminti iš bet kokių kitų citrusų.

Gardžių Užgavėnių!

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų