Vištienos patiekalai: įdomūs faktai

Vištienos patiekalai: įdomūs faktai

Vištos ir mėsiniai viščiukai – tai naminiai paukščiai, kurių vos per vienerius metus visame pasaulyje užauginama maždaug 54 mlrd. Taigi, nieko nuostabaus, kad vištienos patiekalai yra vieni populiariausių. Paruošti vištieną yra ganėtinai paprasta, tokių patiekalų gamyba nereikalauja pernelyg daug laiko, be to, šių patiekalų receptų yra tikrai nemažai. Iš vištienos gaminami įvairūs užkandžiai, karšti patiekalai, ruošiamos salotos, sriubos, ir t.t. Vištieną galima virti, kepti, rūkyti, garinti ar ruošti kitais populiariais būdais. Kai nusprendžiama gaminti  patiekalus iš mėsos, vištiena tampa tikrai dažnu pasirinkimu, taigi, pasidomėkime, kuo ši mėsa tokia ypatinga, ir kokius faktus apie šią mėsą atskleidžia statistika.

Vištienos produktų gamyba

Vištiena savo populiarumu gali konkuruoti tik su kiauliena: kiekvienais metais paruošiama maždaug 112 milijonų tonų vištienos gaminių, o kiaulienos – maždaug 118 milijonų tonų (jautienos gaminių paruošiama maždaug 68,3 mln. t, o avienos – apie 14 mln. t.) Didžiausi kiekiai mėsos yra suvartojami JAV., Kinijoje, Europos Sąjungos valstybėse ir Brazilijoje. Statistika rodo, kad 2015 metais vien Europos Sąjungos valstybėse buvo pagaminta 13,1 mln.t vištienos gaminių (suvartota – 12,6 mln. t). Naujausi statistikos duomenys parodė, kad vienas pasaulio gyventojas per metus suvartoja maždaug 15 kilogramų vištienos. Įdomu tai, kad daugiausiai tokios mėsos suvartoja Izraelio gyventojai – kiekvienam jų per metus tenka po maždaug 70 kg vištienos (Europos Sąjungos šalių gyventojams tenka po maždaug 27 kg per metus).

Puikus baltymų šaltinis

Vištienos patiekalai yra pasirenkami dėl labai įvairių priežasčių: paukštiena yra ganėtinai nebrangi mėsa, ją organizmas lengvai virškina, be to, tai yra puikus baltymų šaltinis. Vištienoje yra nepakeičiamų amino rūgščių, kurios žmogaus organizmui yra ypatingai svarbios. Vištienoje yra net 40 procentų mažiau riebalų nei kiaulienoje ir maždaug 10 procentų daugiau baltymų, be to, vištienoje gausu įvairių vitaminų ir mineralinių medžiagų: jos sudėtyje yra vitaminų A ir B, folio rūgšties, cinko, fosforo, geležies, magnio, ir t.t.

Mėsą rinkitės atidžiai

Mitybos specialistai teigia, kad naudingiausia valgyti vištienos krūtinėlę bei vištų šlauneles. Nors daugumai vištienos patiekalų mėgėjų yra sunku atsispirti pagundai valgyti ir vištos odeles, kurios kepant orkaitėje dailiai apskrunda, tačiau šios vištų dalies rekomenduojama atsisakyti. Geriausia rinktis tų vištų mėsą, kurios buvo lesintos natūraliais pašarais, todėl vištieną geriausia pirkti iš ekologinių ūkių. Nors žmonės vis dažniau nerimauja, kad paukštienoje gausu antibiotikų likučių, tačiau svarbu žinoti, kad Europos Sąjungos šalyse yra uždrausta paukštininkystėje naudoti antibiotikus (išskyrus tuos atvejus, jei paukščiai suserga, ir jie turi būti gydomi tokiais vaistais). Vis dėlto, jei baiminatės, kad vištienos patiekalai gali pridaryti daugiau žalos nei duoti naudos, paprasčiausiai rinkitės ekologiniuose ūkiuose užaugintų paukščių mėsą: nors ji kainuoja brangiau, tačiau jums nereikės nuogąstauti dėl galimo neigiamo poveikio sveikatai.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų