Tiesa, įdaras farširuotiems kiaušiniams kartais gaminamas ir labai įmantrus. Elementariausias receptas būtų trynius sutrinti su grietine ar jogurtu, o sudėtingesniems gali prireikti ir kepintų grybų, sūdytos žuvies, smulkintų krevečių, alyvuogių ir avokadų, prabangių paštetų ir net ikrų. Dar, žinoma, šviežių žalumynų. O kartais – vien tik jų.
Ir paprastas, atrodytų, kiaušinis virsta mažyčiu kulinariniu šedevru.
Reikės (6 porcijoms): 6 virtų kiaušinių, 3 šaukštų kreminio sūrelio arba rikotos, 2 šaukštų pesto padažo, 1 šaukšto citrinų sulčių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Kiaušinius nulupkite, perpjaukite. Trynius sudėkite į dubenį, sutrinkite šakute. Įdėkite sūrio, pesto padažą, įpilkite aliejaus ir citrinų sulčių. Pasūdykite, pagardinkite pipirais ir labai gerai išmaišykite.
Sukrėtę masę į konditerinį maišelį, pripildykite baltymus įdaro.
Reikės (6 porcijoms): 6 riekių baltos duonos skrudinti (be plutelės), 80 g sviesto, 12 didelių kiaušinių, romaninių salotų ir tarkuoto parmezano – patiekti; uždarui: 2 ančiuvių filė, 1 skiltelės česnako, 6 šaukštų majonezo, 1 šaukštelio Dižono garstyčių.
Duoną sumalkite į stambius trupinius. Didelėje keptuvėje išlydykite sviestą, truputį pasūdykite ir sumaišykite su trupiniais, kad sausų neliktų. Tada paskrudinkite iki traškesio ir ataušinkite.
Puode užvirinkite smarkiai pasūdytą vandenį. Atsargiai sudėkite į jį kiaušinius tiesiai iš šaldytuvo. Kai užvirs, pavirkite 1 minutę, nukaiskite ir laikykite vandenyje dar 10 minučių. Paskui ataušinkite šaltame vandenyje, nulupkite, perpjaukite pusiau išilgai.
Kol kiaušiniai virs, pagaminkite pagardą – grūstuvėje sutrinkite ančiuvių filė su česnaku, sumaišykite su majonezu ir garstyčiomis.
Kiaušinių trynius sutrinkite, sumaišykite su pagardu. Jei reikia, pasūdykite, įberkite pipirų. Pridėkite šios masės į baltymų puseles.
Patiekite salotų lapais išklotoje lėkštėje apibarstę kiaušinius traškiais trupiniais ir tarkuotu parmezano sūriu.
Reikės (16 vnt.): 8 didelių kiaušinių, 70 g džiovintų miško grybų, 1 didelio svogūno, 50 g sviesto, majonezo, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų, žalumynų arba marinuotų kelmučių – papuošti (nebūtina).
Grybus užpilkite 1 stikline verdančio vandens, palaukite 15 minučių, tada išvirkite tame pačiame užpile. Po 10 minučių, kai grybai suminkštės, nusunkite per sietą, nuskalaukite ir labai gerai susmulkinkite.
Smulkiai supjaustytą svogūną 10 minučių pakepinkite svieste ant vidutinės ugnies. Paskui dėkite grybus, keptuvę uždenkite ir troškinkite dar 10 minučių. Ataušinkite.
Kiaušinius kietai išvirkite, nulupkite, perpjaukite pusiau išilgai. Išimkite trynius, sudėkite į grybus ir sutrinkite. Pagardinkite druska, pipirais, majonezu ir pradėkite farširuoti kiaušinius.
Prieš patiekdami papuoškite žalumynais, marinuotais grybukais.
Reikės (8 porcijoms): 250 g lašišos filė, 1 šaukštelio aliejaus, 1 raudonojo svogūno, 4 šakelių čiobrelio, 1 šaukšto citrinų sulčių, 8 kiaušinių, 100 g kreminio sūrio, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.
Žuvį nuplaukite, nusausinkite popieriniais rankšluosčiais, tada keliose vietose giliai įpjaukite.
Aliejumi lengvai sutepkite folijos lakštą. Svogūną supjaustykite plonais žiedais.
Orkaitę įkaitinkite iki 170 laipsnių.
Dėkite lašišą ant folijos. Pabarstykite druska, pipirais, apšlakstykite citrinų sultimis. Ant viršaus paberkite čiobrelių lapelius, išdėliokite svogūnus. Suvyniokite ir kepkite 20 minučių.
Kiaušinius kietai išvirkite (10 minučių, bet ne ilgiau!), nulupkite.
Ataušusią žuvį su visais svogūnais perkelkite į trintuvo indą. Įdėkite kreminio sūrio ir sutrinkite iki vientisumo. Padėkite 30 minučių į šaldytuvą.
Virtus kiaušinius įpjaukite išilgai – giliai, iki pat trynio, – prikimškite pjūvį lašišos faršo ir patiekite papuošę svogūnų laiškais arba ridikėlių skridinėliais.