Jis tikrai yra. Visų pirma kepti varškėčius orkaitėje sveikiau – jie ne taip prisigeria riebalų, be to, paprasčiau ir laiko susitaupo. Jei nenukrypsite nuo technologijos, tokie varškėčiai niekada nesudegs, neprilips, svarbiausia – neiširs.
Reikės (4 porcijoms): 500 g rikotos sūrio, 1 kiaušinio trynio, 2 šaukštų miltų (ir dar šiek tiek – apvolioti), 3 šaukštų cukraus, sviesto – kepti, 3 g druskos, 2 vidutinių bananų, miltelinio cukraus, mėtų ir medaus – patiekti.
Į didelį dubenį sudėkite rikotą, įmuškite kiaušinio trynį, užberkite miltais, cukrumi, druska. Kruopščiai išmaišykite didele kulinarine šluotele ir palikite tešlą 15 minučių pastovėti kambario temperatūroje.
Tešlą padalykite 60 g kąsneliais. Apvoliokite miltais.
Ant vidutinės ugnies užkaiskite didelę keptuvę. Išlydykite 30–40 g sviesto. Dėkite varškėčius ir kepinkite iš abiejų pusių iki ausinės plutelės.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apskrudintus varškėčius sudėkite į kepimo formą, pašaukite į orkaitę dar 5 minutėms.
Per tą laiką nulupkite bananus, supjaustykite stambiais skridinėliais. Patiekite juos su iškepusiais varškėčiais, pabarstytais milteliniu cukrumi arba apšlakstytais medumi ir papuoštais mėtų lapeliais.
Beje, į tešlą galima pridėti 1 šaukštelį vanilinio cukraus arba 0,5 šaukštelio cinamono arba malto kardamono, jeigu mėgstate aromatingus varškėčius.
Reikės (4 porcijoms): 80 g avižinių dribsnių (įprastų – greitai paruošiami netinka!), 40 g kokosų drožlių, 550 g sausos varškės (9 proc.), 2 didelių kiaušinių, 3 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio druskos.
Į trintuvo indą suberkite dribsnius ir kokosų drožles. Pulsuojančiu režimu susmulkinkite į miltus.
Varškę pertrinkite į dubenį per smulkų metalinį sietą.
Suplakite kiaušinius, suberkite įprastą ir vanilinį cukrų, druską. Maišykite, kol masė taps lygi.
Suberkite į masę susmulkintus avižinius dribsnius ir kokosų drožles. Vėl kruopščiai išmaišykite ir palikite 10 minučių pastovėti kambario temperatūroje, kad dribsniai išbrinktų.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą išklokite popieriumi. Varškės masę išdėliokite nedidelėmis porcijomis – patogiausia naudotis dviem šaukštais periodiškai sušlapinant juos šaltu vandeniu.
Kepkite varškėčius 20 minučių, tada įjunkite konvekcijos režimą ir kepkite dar 10 minučių. Jei orkaitė be konvekcijos, tiesiog po 20 minučių varškėčius apverskite.
Reikės (4 porcijoms): 150 g moliūgo minkštimo, 50 g džiovintų abrikosų, 1 kiaušinio, 360 g neriebios varškės, 1 apelsino žievelės (tarkuotos), 0,5 šaukštelio vanilės ekstrakto, ryžių miltų ir aliejaus – varškėčiams daryti.
Nuplautus abrikosus sudėkite į dubenį, užpilkite šiltu vandeniu ir palikite 2 val. mirkti kambario temperatūroje. Tada nusausinkite ir sutrinkite trintuvu į tyrę.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių (idealu būtų įjungti konvekcijos režimą). Kepimo skardą išklokite popieriumi.
Moliūgo minkštimą smulkiai sutarkuokite į didelį dubenį. Ten pat įmuškite kiaušinį, sudėkite varškę, abrikosų tyrę, tarkuotą apelsino žievelę ir vanilės ekstraktą. Kruopščiai išmaišykite – masė turi būti vientisa.
Varškės masę suskirstykite 50–60 g kąsneliais. Darbastalį pabarstykite trupučiu ryžių miltų.
Delnus sutepę aliejumi, darykite iš tešlos rutuliukus ir dėkite ant miltų.
Paruoštus rutuliukus apverskite kita puse ant miltų ir suplokite į maždaug 2,5 cm storio varškėčius.
Nubraukę miltų perteklių, dėkite į paruoštą skardą ir kepkite viršutiniame orkaitės trečdalyje 20 minučių.
Patiekite su natūraliu jogurtu – bus dietinis patiekalas.
Reikės (4 porcijoms): 1 stiklinės virtų ryžių, 200 g varškės, 1 šaukšto ryžių arba kvietinių miltų, 1 kiaušinio, 1 kiaušinio trynio (aptepti), 1 šaukšto cukraus, žiupsnelio druskos, 100 g smulkių tamsiųjų razinų (arba džiovintų abrikosų ar slyvų), 0,5 šaukštelio tarkuotos citrinos arba apelsino žievelės, 1 šaukštelio pieno (aptepti), kokosų drožlių – varškėčiams apibarstyti (nebūtina).
Orkaitę iš anksto įkaitinkite iki 180–190 laipsnių. Varškę sutrinkite trintuvu.
Sumaišykite varškę su ryžiais, kiaušiniu, miltais, cukrumi, druska ir citruso žievele. Įmaišykite razinas.
Darykite apvalius plokščius varškėčius ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
Kiaušinio trynį suplakite su pienu ir konditeriniu teptuku aptepę varškėčius, pabarstykite kokosų drožlėmis. O tada kepkite 25–30 minučių.
Reikės (4 porcijoms): 400 g riebios varškės, didelės saujos minkštų razinų, 1 didelio kiaušinio, 1 kiaušinio trynio, 1–2 šaukštų grietinės, 2 šaukštų manų kruopų, 2 šaukštų miltų, 3 šaukštų smulkaus rudojo cukraus, 1 šaukšto vanilinio cukraus, 0,5 šaukštelio malto cinamono, sviesto (sutepti), uogienės – patiekti.
Jeigu razinos kietokos, geriau jas iš anksto – pavyzdžiui, iš vakaro, užmerkti šiltame vandenyje, o prieš naudojimą suberti ant sieto ir nusausinti popieriniu rankšluosčiu.
Į plaktuvo indą įmuškite kiaušinį, įdėkite trynį, grietinės ir suberkite visą cukrų. Suplakite iki vientisumo.
Tebeplakdami po truputį dėkite pakaitomis varškę, miltus ir manus. Turite gauti tirštą vientisą masę. Šaukštu įmaišykite į ją razinas, cinamoną.
Kepimo skardą išklokite popieriumi, sutepkite sviestu. Šaukštu dėkite varškės masę, darykite apvalius varškėčius palikdami tarp jų tarpus.
Taip paruoštus varškėčius galima padėti šaltai 10 val. arba kepti iškart.
Orkaitę įkaitinkite iki 200–210 laipsnių. Joje varškėčiai turi kepti 15–20 minučių. Praėjus pusei laiko, juos galima apversti.
Patiekite karštus arba ataušusius su uogiene.
Reikės (4 porcijoms): 500 g riebios varškės, 200 g grietinės (20 proc.), 100 ml riebios grietinėlės, 2 kiaušinių, 2 šaukštų manų, 2 šaukštų miltų (ir dar šiek tiek – pabarstyti), 3 šaukštų cukraus, 1/3 šaukštelio druskos, lydyto sviesto.
Varškę ištrinkite su lengvai suplaktais kiaušiniais, cukrumi, druska, manais ir sijotais miltais. Masė turi būti visiškai lygi.
Suvilgę rankas karštame vandenyje, darykite nedidelius apvalius maždaug 10 cm skersmens ir 2 cm storio varškėčius ir dėkite ant miltais pabarstyto darbastalio.
Didelėje keptuvėje įkaitinkite lydytą sviestą. Ant vidutinės ugnies apkepinkite varškėčius iš abiejų pusių po 3–4 minutes – tik kol susidarys rusva plutelė.
Keraminę arba metaline formą sutepkite trupučiu sviesto. Dėkite apkepintus varškėčius (pageidautina vienu sluoksniu).
Šakute sumaišykite grietinę su grietinėle ir apliekite varškėčius.
Pašaukite formą iki 150 laipsnių įkaitinton orkaitėn, kepkite 15–20 minučių, kol grietinė apskrus.
Varškėčius galima patiekti tiesiog formoje, apšlakstytus medumi arba uogiene – tiek karštus, tiek ir šaltus.
Reikės (2 porcijoms): 1 banano, 300 g liesos varškės, 1 kiaušinio, 20 g avižų sėlenų.
Nuluptą bananą supjaustykite stambiais skridinėliais, sudėkite į dubenį ir sumaigykite šakute, kad masė būtų vientisa.
Varškę pertrinkite per smulkų metalinį sietą. Galima dar papildomai sutrinti trintuvu – taip varškėčiai bus dar minkštesni.
Kruopščiai sumaišykite varškę, bananų tyrę, kiaušinį, sėlenas ir palikite pastovėti kambario temperatūroje 15 minučių, kad avižos išbrinktų.
Kepimo skardą išklokite popieriumi, orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių.
Iš varškės masės darykite nedidelius paplotėlius, dėliokite ant skardos palikdami tarpus.
Pašovę į orkaitę, kepkite 40–45 minutes. Patiekite su natūraliu jogurtu ar pjaustytais vaisiais.
Jeigu tešla šiems varškėčiams išėjo pernelyg skysta (tai priklauso nuo varškės kokybės), įberkite arba dar truputį sėlenų, arba kokių nors miltų be glitimo.
Tinkamai parinkus varškę, varškėčiams reikia labai mažai kiaušinių. Atminkite: kiaušinio trynys veikia kaip riebalai, baltymas – kaip vanduo. Todėl 500 g varškės visiškai pakanka 1 kiaušinio. Jeigu varškė labai liesa, galima įdėti papildomą trynį, tačiau baltymų geriau nepadauginti.
Kad varškėčiai orkaitėje neištežtų ir nepasidarytų plonyčiai, vietoj miltų geriau naudoti manų kruopas, o tešlą ruošti iš anksto – kad manai spėtų sugerti drėgmę ir išbrinkti. Paruoštus varškėčius galima net iš vakaro padėti šaldytuve.
Kepant varškėčius orkaitėje juos taip pat galima apvolioti miltuose, tačiau visiškai nebūtina – gardi plutelė jiems ir taip garantuota.