P. Židonio nuotr.

Turguje – sausros gėrybės

Turguje – sausros gėrybės

Liepos pabaiga – metas, kai centrinis Panevėžio turgus pakvipdavo daržų, laukų, miškų gėrybėmis. Vos įžengus į jį maloniai svaigindavo aviečių, grybų, krapų, svogūnų, šviežių bulvių kvapas. Deja, apie visa tai tenka kalbėti būtuoju laiku.

Šiųmetis vasaros turgus, daugelio nuostabai ir liūdesiui, nekvepia. „Kur ten užsiuos. Kvapas randasi iš sodrumo, kai augalas prisikaupęs drėgmės. Šiemet galima sakyti, kad skiname džiovintus vaisius, renkame tokias pat uogas“, – liūdnai konstatavo Genovaitė Krikščiūnienė. Ji – panevėžietė, savo tėviškėje prie Vabalninko 2,5 hektaro plote auginanti daržoves. Vakar jomis Genovaitė prekiavo centriniame Panevėžio turguje.

Tarp G. Krikščiūnienės pardavinėjamų gėrybių – cukinijos, aguročiai, patisonai, pirmas šiemet jos laukuose išaugęs moliūgas, česnakai, agurkai, pomidorai, svogūnai ir dar juodieji serbentai.

„Šiemet mes, vabalninkiečiai, jaučiamės ypač nuskriausti, nes lietaus neturėjome nuo pat gegužės. Aplink palynoja, girdime, kad ir liūtys kažkur eina, o pro mus juodi lietaus debesys tik praslenka“, – pasiguodė daržovių augintoja. Ji rodė parduodamų svogūnų galvutes, kurios ne ką didesnės už pavasario sodinukus. Moteris aiškino, kad tie maži svogūnai sukišti į žemę dar balandžio mėnesį, tad užaugo bent tokie. Sodintieji gegužę – dar prastesni, jų parduoti sakė nesiryžtanti.

Ūkininkaujanti pašnekovė pasakojo auginanti net septynias agurkų veisles. Dviejų rūšių agurkai, kad ir laistyti, užaugo kartūs, tų neparduosi, kiti – neblogi. Agurkų kilogramas kainuoja kaip ir svogūnų – vieną eurą. Pomidorų, kurių priežiūra reikalauja itin daug darbo, kilogramo kaina 1,5 –1,6 euro. Česnakai šiemet augo geriau nei svogūnai. Ant prekystalio guli ir cukinijos. Jos nedidukės, bet, pasak D. Krikščiūnienės, kaip tik tokių pirkėjai dažniausiai ir ieško.

Vitalija Joana prisistačiusi moteris vakar pardavinėjo mėlynes. Paaiškino, kad rinktos jos Žaliojoje girioje. Pardavėja sakė, kad ankstesniais metais mėlynių litrą galėjai pririnkti kone vienu pritūpimu, šiemet šių uogų reikia ieškoti kaip grybų.

Kad tikrai miškuose tuščia, patikino ir kita turgaus prekeivė Jolita Meištienė. Ji vakar prekiavo Raguvos miškuose pririnktomis avietėmis. Moteris teigė, kad avietės – tos uogos, kurias rinkti bene lengviausia iš visų kitų, bet paaiškino, kad Raguvos miškai – tai ne graži Žalioji. Link jos žinomų avietynų tenka brautis per brūzgynus, atlaikyti mašalų atakas.

„Bet galiu pasakyti, kad aviečiauti man sekasi. Per valandą prirenku tris litrus šių uogų, o už litrą jų prašau šešių eurų“, – pasidžiaugė J. Meištienė. Ji pasakojo vieną dieną važiuojanti aviečiauti, kitą – mėlyniauti. Moteris teigė, kad šie metai – pirmi jos gyvenime, kai uogaudama nesutinka nė vieno kito uogautojo, o anksčiau jų miškuose būdavo apsčiai.

Plačiau skaitykite liepos 29 dienos „Sekundės“ numeryje.

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų