Šventiniai pyragai su staigmenomis

Šventiniai pyragai su staigmenomis

https://sekunde.lt/leidinys/paneveziobalsas/Visiems norisi tikėti, kad kiti metai bus geresni už besibaigiančiuosius. Kad ateityje mūsų laukia kažkas gero ir šviesaus, o džiaugsmingos permainos – jau čia pat, už kampo.

Dėl to žiemos šventės ir yra tokios mylimos: jos visada susijusios su stebuklo laukimu. Apie tai byloja net maisto gaminimo tradicijos. Viena jų, paplitusi daugiau ar mažiau visame pasaulyje, – pyragai su „burtais“.

Šventiniame kepinyje paslėpti simboliniai niekučiai praskaidrins nuotaiką, kiekvienam norėsis atsipjauti dar gabalėlį gardaus pyrago nekantraujant sužinoti, kas jame slypi. Tik nepamirškite svečius įspėti apie tai iš anksto – skubus vizitas pas odontologą į stebuklų kategoriją nepatenka.

Šventinė pynutė su aguonomis

Reikės (10–12 porcijų): 750 g miltų, 370 g sviesto, 9 vidutinių kiaušinių, 30 g šviežių mielių, 120 g cukraus, 15 g druskos, vanilės, kiaušinio – aptepti; įdarui: 300 g smulkių razinų, 250 g aguonų, 100 g cukraus.

Sviestą supjaustykite gabaliukais ir palikite suminkštėti iki kambario temperatūros.

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, druską ir cukrų. Padarę įdubimą, įmuškite kiaušinius, suberkite vanilę.

Tešlą minkykite 5–7 minutes. Pridėkite pusę sviesto ir minkykite dar 2 minutes.

Sudėję likusį sviestą, paminkykite minutę ir supilkite šiltu vandeniu praskiestas mieles. Minkykite, kol tešla nebelips prie rankų ir dubens. Uždenkite maistine plėvele ir pakildinkite 30 minučių kambario temperatūroje.

Padalykite tešlą į 3 dalis: vieną didesnę ir dvi lygias. Gumulus įdėkite į dubenį, uždenkite plėvele ir 8–12 val. pastatykite šaldytuve.

Razinas 30–40 minučių užpilkite karštu vandeniu. Aguonas – 10 minučių verdančiu. Paskui viską gerai nukoškite.

Lengvai sutrinkite aguonas su cukrumi, įmaišykite razinas ir padalykite įdarą į 3 dalis.

Iškočiokite didįjį tešlos gumulą ir vieną mažesnįjį į plonus 40×20 cm ir 30×20 cm stačiakampius. Paskleiskite lygiu sluoksniu įdarą, suvyniokite ritinius, užspauskite siūles.

Išklokite kepimo skardą popieriumi. Abu vyniotinius perpjaukite išilgai beveik iki galo ir iš laisvų galų supinkite kasas.

Padėkite didesniąją kasą ant paruoštos skardos padarydami tuščiavidurį ovalą, sujunkite galus. Mažesniąją pynę paguldykite ovalo vidury. Uždenkite plėvele ir padėkite šiltai 1 val.

Iš likusios tešlos padarykite mažyčių pyragėlių su įdaru-staigmena: į vieną įdėkite monetą (kad ateinantys metai būtų turtingi), žiedelį (poringiems metams), tuščią popierėlį (metai bus be permainų), nėrinių atraižą (šeimos pagausėjimui), siūlą (kelionių metams), razinų (kad netrūktų naujų draugų) ir panašiai – tokių „burtų“ galima susigalvoti aibę. Svarbu, kad nė vienas, sėsiantis prie šventinio stalo, neliktų be pyragėlio.

Juos taip pat išdėliokite ant skardos, uždenkite, leiskite pakilti.

Orkaitę įkaitinkite iki 165 laipsnių. Kepinius aptepkite kiaušinio plakiniu. Pynutę kepkite 35–40 minučių, pyragėlius su „burtais“ – apie 20 minučių.

Daugiau receptų rasite savaitraščio „Panevėžio balsas“ gruodžio 23 dienos numeryje.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų