Sulčių spaudyklose – pats darbymetis

Sulčių spaudyklose – pats darbymetis

 

Parduotuvėse obuolių kainos pasiekė neregėtas aukštumas, o sodininkai derlių verčia sultimis. Jau nuo praėjusio savaitgalio Panevėžio sulčių spaudyklose – tikra apgultis, nors didžiojo antplūdžio dar laukiama. Kaip juokauja sulčių spaudėjai, kol miškuose kaip pašėlę dygsta baravykai, darbai sode atidėliojami kiek įmanoma ilgiau.

Klaipėdos gatvėje, už prekybos centro „Babilonas“ įsikūrusioje mobiliojoje sulčių spaudykloje „Obuolių namai“ pririkiuotos stirtos maišų su raudonskruosčiais ir geltonais obuoliais, vynuogių krepšiais, morkų bei pjaustytų moliūgų ar kitų daržo gėrybių dėžėmis. Ryte atvežus surinktą sodų derlių, vakare jau galima mėgautis natūraliomis sultimis. Mobiliosios sulčių spaudyklos darbuotojas Vitalijus Pranskūnas pasakojo, kad šiemet obuolių derlius tikrai gausesnis, lyginant su praėjusiais metais, nors sulčių spaudimo sezonas vėlyvesnis.

„Praėjusį savaitgalį jau prasidėjo tikrasis darbymetis, bet jis tik įsibėgėja. Žmonės dabar puolė grybauti, obuolių rinkimą atideda vėlesniam sezonui. Dar ir patys obuoliai ne visi prinokę. Tikrasis antplūdis bus nuo ateinančio savaitgalio ir turėtų tęstis iki spalio vidurio. Pernai buvo vos apie 40 proc. užpraeito sezono derliaus, šiemet tikrai bus daugiau, bet ne tiek, kad tektų dirbti per naktis“, – kalbėjo V. Pranskūnas.

Anot jo, šiemet obuoliai gerokai gražesni. Ankstesniais metais pasitaikydavo itin lietingų periodų, tad klientai atveždavę net ir kietomis žemėmis aplipusių obuolių. Sulčių spaudėjams tekdavo juos plauti po kelis kartus. Be to, gerokai rečiau pasitaiko ir puvinio, nebent krituoliai maišuose pastovėję ilgesnį laiką.

„Dabar obuolius atveža švariuose maišuose ar dėžėse. Pirmaisiais metais pasitaikydavo ir tokių atvejų, kad veždavo salietros maišuose ir labai pykdavo, kad tokių nepriimdavome. Dabar ir sulčių tiek daug nebespaudžia, jau apskaičiuoja, kiek išgeria per sezoną“, – pastebi V. Pranskūnas.

Spaudėjai pastebi, kad panevėžiečiai mėgsta eksperimentuoti: obuolių sultys gardinamos morkomis, moliūgais, vynuogėmis, avietėmis, apelsinais, netgi maišomos su imbierais ar česnakais.

Mėgsta eksperimentuoti

Į sulčių spaudyklą dažnas atveža porą ar tris maišus obuolių, nors V. Pranskūnas pamena, jog teko vienam klientui išspausti ir per šimtą kilogramų šių vaisių. Vienas kitas dar pageidauja sulčių į savo tarą, bet tik tais atvejais, jeigu ruošiasi gaminti egzotiškų vynų ar marinuoti burokėlius. Spaudėjai pastebi, kad šiemet beveik nėra vasarinių obuolių, bet labai gerai užderėjo kriaušės. Jų sultys itin saldžios, dėl to dažnai maišomos su obuolių ar kitų daržovių.

„Kriaušių sultys puikiai atskiedžia rūgštesnius obuolius. Kriaušės – natūralus saldiklis, o rūgštūs obuoliai tarnauja kaip konservantas. Kriaušės padeda atsiskleisti kitiems priedams, pavyzdžiui, apelsinams, morkoms“, – kalbėjo V. Pranskūnas.

Panevėžiečiai mėgsta obuolių sultis gardinti vynuogėmis ar avietėmis, kartais ir citrusiniais vaisiais. Tik štai apelsinus dėl plonos žievelės galima spausti jų nelupant, o greipfrutus būtina nulupti – tik taip atsiskleidžia jų skonis.

„Dažniausiai obuolių sultis maišo su kažkokiu vienu priedu, bet kartais tinka ir kelių vaisių ar daržovių deriniai, pavyzdžiui, obuoliai, morkos ir moliūgai. Taip pat vynuoges su morkomis, o kartais ir slyvų deda, nors kaulavaisius sunkiau išspausti. Bet daugiausia išspaudžiame grynų obuolių sulčių“, – pasakojo spaudėjas.

Maišytas sultis teoriškai rekomenduojama išgerti per pusmetį, bet išsilaiko jos gerokai ilgiau, nes lietuviški obuoliai ganėtinai rūgštūs, tad užkonservuoja bet kokias sultis.

„Jeigu matome, kad kokių moliūgų ar morkų yra daugiau, šiek tiek kilstelime kaitinimo temperatūrą, kad sultys tikrai ilgai laikytųsi. Bet paprastai mūsų lietuviški obuoliai viską užkonservuoja“, – tvirtina V. Pranskūnas.

Sulčių spaudimo kainų nepakoregavo nei koronavirusas, nei gausesnis derlius. Sulčių spaudėjo teigimu, daugiau kelti kainas būtų rizikinga, o leisti nėra kur, nes kasmet tenka investuoti į atnaujinimą, įrangos priežiūrą.

5 litrų sulčių pakuotė be dėžutės kainuoja 2,50 Eur, su dėžute – 3 Eur. Pastatomas 3 l maišelis atsieis 2,30 Eur. O sulčių spaudimas į savo tarą 0,30 Eur.

Jau nuo praėjusio savaitgalio sulčių spaudyklose darbas verda visu pajėgumu, nors spaudėjai tvirtina tikrojo klientų antplūdžio laukiantys dar po savaitės.

Maišo su česnakais

Molainių kaime veikiančios spaudyklos savininkė Julija Lukoševičienė taip pat pastebi, kad šiemet gamta nepašykštėjo ne tik grybų, bet ir obuolių. Nuo praėjusio savaitgalio sulčių spaudykla dirba be laisvadienių, o kartais tenka ir pavakaroti. Per dieną maišų su sodų gėrybėmis atveža apie keturios dešimtys klientų.

„Nuo praėjusio savaitgalio be sustojimo dirbame. Nors šiemet derlius gausesnis, bet obuoliai maži ir labai kirmija“, – pasakojo J. Lukoševičienė.

Anot jos, dabar jau mada tampa ieškoti vis naujų sulčių receptų. Dažnas obuolius pageidauja spausti su moliūgais ir morkomis, taip pat vynuogėmis, avietėmis, aronijomis ar bent putino šakelę įdeda pagardinti.

„Svarbu nepadauginti kitų daržovių ar vaisių. Šiemet darėme naują eksperimentą – itin saldžias kriaušes spaudėme su citrinomis. Dieviško skonio sultys išėjo. Tai šių metų atradimas“, – naują derinį atskleidė J. Lukoševičienė.

Nors dėl darbų gausos pati dar nespėjo susirinkti savojo derliaus, spaudėja sako labiausiai mėgstanti obuolių sultis su morkomis ir aronijomis. O jeigu labai rūgštūs obuoliai, tinka ir moliūgas ar burokėliai. Tokios sultys puikiai laikosi, o ir spalva graži.

„Kaip sakoma, batsiuvys be batų, o sulčių spaudėjas be sulčių. Kai praeina pikas, galime ir savo poreikiais pasirūpinti. Bandymų eksperimentuoti būta visokių. Vienais metais klientai spaudė sultis su imbieru ir net česnaku. Bet dabar patys atsisakome česnakais gardintas sultis gaminti, vien visą sistemą išplauti užtrunka tris valandas, bet net ir tada visa spaudykla kone tris dienas česnakais kvepėjo“, – pasakojo spaudyklos savininkė.

Nors dauguma sultis spaudžia savo poreikiams, kai kurie ruošia parduoti. Panevėžyje spaustos sultys iškeliauja net į Estiją.

Derlių verčia sultimis

Spaudyklose sutikti panevėžiečiai pasakojo sultis spaudžiantys savoms reikmėms, mat nenori supūdyti sodų derliaus. Kad obuoliai išstovėtų ilgiau, reikia tinkamų sąlygų. O sultys visus metus būna kaip šviežios. Tris maišus obuolių spausti atvežęs Andrius Žiukas pasakojo sau norėjęs tik obuolių sulčių, o močiutei – maišytų su vynuogėmis.

„Obuoliai iki žiemos neišsilaiko, o ir pilnos parduotuvės jų. Lietuvoje jie brangūs, kitose Europos šalyse gerokai pigesni. Aš pats tolimųjų reisų vairuotojas, labai tinka sultis pasiimti į reisą – ir patogu, ir skanu“, – gyrė A. Žiukas.

Panevėžietis šiemet spaudė 21 paką sulčių – 63 litrus ir skaičiuoja, kad iki pavasario tikrai užteks.

O eilėje laukęs Povilas pasakojo, kad šeima taip mėgsta natūralias sultis, tad nors ir kiek jų išsispaustų, iki žiemos nelieka.

„Pačios skaniausios obuolių ir svarainių – lyg gertum ananasų sultis“, – pernai atrastu receptu pasidalijo Povilas.

Galerija

Komentarai

  • sultis su kirmėlėm

    • Atsakyti
Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų