Šiemet sulčių spaudimo sezonas prasidėjo keliomis savaitėmis anksčiau, be to, derlius ne tik gausesnis, bet ir kokybiškesnis.

Sodų derlių verčia sultimis

Sodų derlių verčia sultimis

Soduose ir daržuose užderėjus derliui, sulčių spaudyklose – didysis darbymetis. Šįmet sezoną net keliomis savaitėmis anksčiau pradėjusios spaudyklos dėl darbų gausos triūsia iki vėlumos.

 

Kaip niekad karšta vasara nepašykštėjo gero derliaus ir panevėžiečiai apgulė sulčių spaudyklas. Nors šiemet sulčių spaudimo kainos ūgtelėjo, tai neatbaidė norinčiųjų žiemai apsirūpinti natūraliais vitaminais tiesiai iš savo sodų ir daržų. Šiuolaikinės technologijos leidžia eksperimentuoti ir turėti įvairiausių skonių sulčių – gardintų avietėmis, šermukšniais, aronijomis, arbūzais ar net imbieru.

Prie mobiliosios sulčių spaudyklos Obuolių namai pririkiuota dešimtys maišų obuolių, šalia sukrauti kibirai su vynuogėmis, apelsinais, morkomis ar pjaustytais moliūgais. Obuolių namų Panevėžio padalinio vadovo Vitalijaus Pranskūno teigimu, šie metai išskirtiniai – sulčių spaudimo sezonas prasidėjo net keliomis savaitėmis anksčiau. Praėjusiais metais jie dirbti pradėjo rugsėjo 4-ąją, o šiemet pirmus klientus priėmė dar rugpjūčio 20-ąją. Priklausomai nuo orų, didysis darbymetis turėtų tęstis iki rugsėjo vidurio.

„Labai gera vasara buvo sodininkams: ir obuolių daugiau, ir jie gerokai kokybiškesni – ne tik sultingesni, bet ir mažiau apimti puvinio. Pernai nuolat pliaupė lietus, todėl dažnai žmonės atveždavo nešvarius, žemėtus. Nors visus obuolius plauname aukšto slėgio vandens srove, tačiau sulčių kokybei tai turėjo įtakos“, – pasakojo V. Pranskūnas.

Kiek sulčių išspaudžia per dieną, verslininkas net neskaičiuoja. Kad ir kiek būtų užsakymų, stengiamasi visus vaisius ir daržoves paversti sultimis per parą. Pasak V. Pranskūno, dažniausiai žmonės atveža krituolius, tad tokie obuoliai, kaip ir kiti vaisiai, ilgai stovėti negali. Iš dalies nuo jų apdorojimo laiko priklauso ir sulčių kokybė.

Vitalijaus Pranskūno teigimu, sulčių kokybė priklauso ir nuo tinkamai paruoštų vaisių ir daržovių – nors obuoliai spaudykloje plaunami aukšto spaudimo vandens srove, morkas, moliūgus bei kitas gėrybes tinkamai paruošti turi patys klientai.

Kainos negąsdina

Sulčių spaudimo kaina priklauso nuo pasirinktos taros – 5 l sulčių pakuotė be dėžutės kainuoja 2,50 euro, su dėžute – 2,90 euro, tačiau dėžutę galima panaudoti ne kartą. Pati populiariausia tara – pastatomas 3 l maišelis, kainuojantis 2,20 euro. Pasak V. Pranskūno, dvejus metus sulčių spaudimo kainos nekilo, tačiau šiemet padidėjo vidutiniškai dešimt euro centų už pakuotę. Verslininkas teigia, jog branginti paslaugas teko dėl kylančios nuomos kainos bei darbo užmokesčio.

Tiesa, galima sultis supilti ir į kliento atsivežtą tarą, tačiau, anot V. Pranskūno, dėl kelių sutaupytų eurų ryžtasi vargti vos vienetai – plauti stiklainius, kaitinti sultis ir sukti galvą, kur sandėliuoti gamtos syvus, atima laiko ir jėgų. Nebent ruošiamasi daryti naminį vyną ar sidrą. Modernias sulčių spaudyklas, kuriose kainos yra šiek tiek didesnės nei dirbančiose dar senuoju būdu, klientai renkasi dėl patogumo ir taupydami savo laiką.

„Beveik visi pageidauja jau pasterizuotų ir supilstytų į tetrapakus sulčių. Nors pasitaiko ir tokių, kurie patys ruošia sultis stiklainiuose ar gamina vyną bei sidrą. Spaudžiančių į savo tarą per šį sezoną buvo ne daugiau nei dešimt. Panevėžiečiai vertina savo obuolius, todėl dėl šiek tiek išaugusių kainų labai nesipiktina“, – sako V. Pranskūnas.

Drąsiai eksperimentuoja

Jeigu nuosavame darže ar sode yra obuolių, kitų daržo gėrybių, būtų tiesiog nuodėmė leisti jiems supūti – prekybos centruose sultys kainuoja kelis kartus brangiau, be to, spaudžiant patiems galima pasiruošti pačių įvairiausių skonių. Anot V. Pranskūno, panevėžiečiai itin mėgsta eksperimentuoti – obuolius maišo praktiškai su viskuo – tiek uogomis, tiek ir daržovėmis. Patys populiariausi ir laiko jau patikrinti deriniai – su morkomis, moliūgais, vynuogėmis ir apelsinais. Tiesa, daržoves prieš atiduodant į spaudyklą reikėtų tinkamai paruošti – morkos turi būti itin švariai nuplautos, be šakniaplaukių, o moliūgai supjaustyti maždaug obuolio dydžio gabaliukais.

„Jeigu obuolių sultys maišomos su daržovėmis, reikia žinoti, kad tokių sulčių laikymo terminas trumpesnis. Kokybė priklauso ir nuo to, kokias daržoves žmonės pristato. Būna, kad, tarkime, morkas atveža su šiaudų likučiais. Jeigu tik patenka kokių pašalinių daiktų, sulčių kokybė nukenčia“, – sako V. Pranskūnas.

Panevėžiečiai kartais sultis gardina ir kiek netradicinėmis daržovėmis ar uogomis, pavyzdžiui, šaltalankiais, aronijomis, šermukšniais. Kaip juokauja pašnekovas, su kopūstais sulčių ruošti dar neteko, tačiau burokėliai – neretas obuolių partneris, nors sulčių spaudėjai jų vengia dėl šių daržovių savybės viską nudažyti. Be abejo, mėgstama eksperimentuoti ir su egzotiniais vaisiais, tik ne visi jie tinkami sultims spausti.

„Gana gardžios sultys išėjo su granatais ir arbūzais, tačiau eksperimentas su persimonais nepasiteisino – sultys labai negražiai atrodė. Šiemet daug kas prašė obuolių sultis gardinti slyvomis, bet rezultatas nelabai vykęs – slyvos tik susimaigė, o naudos jokios. Panašiai ir su gudobelėmis ir šaltalankiais – paviršiuje susidarė aliejaus sluoksnis. Spaudžiame visokias sultis, bet ne visi vaisiai ar uogos tam tinka“, – pastebi V. Pranskūnas.

Patikrinti receptai

Jau trys savaitės nuo ankstaus ryto iki sutemų darbas verda ir sulčių spaudykloje „Savos sultys“. Kaip pasakojo šios spaudyklos atstovė Sigita Mužienė, šiemet sezonas prasidėjo keliomis savaitėmis anksčiau. Piko metu – nuo penktadienio iki pirmadienio – sulčių tenka palaukti iki paros, o kitomis dienomis stengiamasi apsisukti per dieną, mat ilgiau pastovėjusios uogos ir vaisiai pradeda rūgti.

„Klientams gyvoje eilėje laukti nereikia, bet mums tenka ir pavakaroti“, – šypsosi S. Mužienė.

Sulčių spaudimo kainos ir čia išliko panašios kaip ir praėjusiais metais: 5 litrų sulčių dėžutė be pakuotės kainuoja 2,40 euro, su dėžute – 40 centų brangiau. Dažniausiai klientai renkasi pastatomas pakuotes – 5 litrų kainuoja 2,80 euro, 3 litrų – 2,20 euro. Vienas litras sulčių, jei jos nepasterizuojamos ir pilamos į kliento tarą, kainuoja 30 euro centų, tačiau retas kuris renkasi šį variantą.

„Kai atsirado nauja įranga, tik labai nedidelė dalis klientų pageidauja sultis pilti į savo tarą, nebent nedidelį jų kiekį – vartoti iš karto. Ir ne iš taupumo, o tiesiog nori šviežiai spaustų sulčių. Daugelis renkasi čia pat pasterizuoti ir supilstyti į specialius maišelius ar dėžutes. Paprastai klientai jau iš anksto žino, ko norės, nes toks sulčių spaudimas nebėra naujovė, retam reikia patarinėti, kas būtų patogiau ar geriau “, – pasakojo S. Muižienė.

Pašnekovė atvirauja ir patys kartais sulaukiantys vaišių – sulčių spausti atvažiuojantys klientai atveža net pernykščių puikiai išlaikytų sulčių. Daugelis jų jau išragavę įvairiausių skonių, todėl mieliau renkasi laiko patikrintus sulčių receptus. Obuolių sultis maišo su tomis gamtos gėrybėmis, kurias užsiaugina soduose ar daržuose: morkomis, moliūgais, vynuogėmis. Retas kuris sultis gardina pirktiniais vaisiais ar uogomis.

„Žmonės jau daug ko ragavę ir nebenori eksperimentuoti su egzotiniais vaisiais – naudoja patikrintus receptus. Kasmet sulaukiame vis daugiau klientų: panevėžiečiai suprato, kad tokios kokybės, kokią gali gauti spausdami sultis iš savo soduose ar daržuose išaugintų gėrybių, parduotuvėje nenusipirks“, – teigė S. Muižienė.

Panevėžiečiai nevengia ir eksperimentuoti – obuolių sultis gardina ne tik morkomis, moliūgais, vynuogėmis, bet ir egzotiniais vaisiais ar uogomis.

Savi skanesni

Prie sulčių spaudyklos sutikti panevėžiečiai atviravo, kad sulčių spaudimo kainos gana didelės, tačiau pačių užaugintas obuolys visuomet skanesnis. Kai obelų šakos tiesiog lūžta nuo vaisių, gaila juos tiesiog supūdyti.

Keturius pusmaišius obuolių ir gerą kibirą raudonųjų vynuogių atvežęs Stasys šiemet į sulčių spaudyklą važiuoja jau antrą kartą. Pirmą kartą spausti sultims obuolius maišė su kriaušėmis, o šįkart gardins vynuogėmis. Nors mėgsta ir grynas obuolių sultis, mieliau geria maišytas su kitais vaisiais.

„Šeima didelė, tai sultys ilgai neužsilaiko. Be to, visos jos supilstytos į dailius pakelius, tad dažnai nešame ir lauktuvių. Nors tai nepigus malonumas, bent jau žinai, ką geri – visi mūsų vaisiai auginti tik ekologiškai“, – sakė Stasys.

Jau išspaustų sulčių atvykusi Rima pasakojo, kad šeima stengiasi gyventi kuo sveikiau ir kuo mažiau lankytis parduotuvėse. Visas daržoves ir vaisius užsiaugina kolektyviniame sode. Šiemet obuolių tiek, kad nebėra kur dėti – užteks visai žiemai, ir šeima bei kaimynai jau aprūpinti. Tad krituolius verčia sultimis. Šiemet itin užderėjo ir moliūgų, todėl bandys eksperimentuoti – dalį obuolių sulčių maišys su jais.

„Paskaičiavau, kad sultims spausti jau išleidau per keturiasdešimt eurų, bet turime daugiau kaip 70 litrų sulčių. Užteks visiems metams, o ir su parduotuvės sultimis nėra ko lyginti, vis savi vitaminai“, – sakė Rima.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų