Ruošiant šv. Velykų vaišes savi receptai būna patys geriausi: laiko išbandyti, liudijantys šeimos paveldą ir visų mėgstami. Tačiau dalintis juk irgi smagu. Desertų niekada nebūna per daug, kaip ir progų išbandyti naujus velykinių kepinių receptus.
Šį dar iš močiutės paveldėtą receptą atsiuntė „Sekundės“ skaitytoja Genovaitė. Su laiku atsirado smulkių patobulinimų – pistacijų bei cukatų gabaliukų.
Taigi, roges ruošk vasarą, o Velykų bobą – iš „Sekundės“ recepto!
Reikės:
305 g miltų,
7 g sausų mielių,
100 g cukraus,
3 g druskos,
150–200 ml šilto pieno,
100 g cukatų,
1 kiaušinio,
1 kiaušinio trynio,
0,5 apelsino žievelės,
150 g margarino;
razinų (galima pamirkyti rome ar konjake).
Glajui:
1 šaukšto citrinų sulčių,
60 g miltelinio cukraus.
Šokoladiniam padažui:
70 ml pieno;
70 g šokolado.
Papuošti:
cukatų;
pistacijų.
Miltus, mieles, cukrų ir druską sudėkite į elektrinio maišytuvo dubenį, įmuškite kiaušinį, suberkite tarkuotą apelsino žievelę, iš anksto konjake arba rome išmirkytas razinas, cukatas, supilkite šiltą pieną. Nustatę nedidelį greitį, maišykite maišytuvu ne mažiau kaip 10 minučių.
Ištirpdykite margariną, šiek tiek atvėsinkite, supilkite į tešlą ir maišykite dar 5–10 minučių. Baigę sukrėskite ją į specialią popierinę arba bet kokią kitą sviestu pateptą formą, uždenkite švariu rankšluosčiu ir 2 valandoms pastatykite šiltai.
Iškepkite bobą iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. Kai pyragas atvės iki kambario temperatūros, paruoškite šokoladinį padažą: pašildykite pieną, ištirpdykite jame šokoladą ir labai gerai išmaišykite – masė turi būti lygi ir blizgi.
Glajų paruošti taip pat bus paprasta – tereikės stipriai suplakti konditerine šluotele citrinų sultis ir miltelinį cukrų, kol plakinys taps purus ir akinamai baltas. Padenkite velykinę bobą glajumi, papuoškite cukatomis ir skaldytais pistacijų riešutais bei dosniai apšlakstykite šokoladiniu padažu.
Velykų skanėstas paruoštas!