SAVAITĖS RECEPTAS. Šventiniam stalui – Jolantos Velykų boba

SAVAITĖS RECEPTAS. Šventiniam stalui – Jolantos Velykų boba

Panevėžio krašte žinoma konditerė,Trakiškio bendruomenės pirmininkė Jolanta Silgienė ne tik pati gardumynus kepa, bet ir kitus pamoko, savo receptais mielai pasidalindama socialinio tinklo paskyroje „Mano virtuvė“. O artėjant ilgajam šventiniam savaitgaliui Jolanta su „Sekundės“ skaitytojais dalijasi dar vienu savo šedevru, tradiciniu Velykų stalo gardėsiu – velykine boba.

Nors darbo atrodo daugoka, bet gomurį pamaloninantis skonis nenusakomas!

O tokiai bobai reikės labai paprastų, neįmantrių produktų:
500 g miltų,
3 kiaušinių,
150 ml pieno,
100 g sviesto,
7 g sausų mielių,
60 g cukraus,
trupučio vanilinio cukraus,
vienos citrinos tarkuotos žievelės,
žiupsnelio druskos,
džiovintų vaisių ir uogų (šį kartą Jolanta dėjo džiovintų spanguolių, razinų, slyvų, abrikosų ir ožerškio (goji) uogų).

Darbo eiga:

Iš pradžių į šiltą juodąją arbatą užmerkiamos džiovintos uogos ir vaisiai, kad išbrinktų. Jolanta sako, kad mirkyti arbatoje jie būna aromatingesni.

Vėliau į šiltą pieną supilamos sausos mielės, suberiamas cukrus, vanilė, druska ir paliekama maždaug 15 min. pakilti.
Tuomet kiaušinių baltymai atskiriami nuo trynių. Baltymai išplakami iki putų, tryniai taip pat išplakami atskirai.
Vėliau į persijotus miltus supilamas pienas, pastovėjęs apie 15 min., sudedamas ištirpintas sviestas, sudedami išmirkyti ir nusausinti vaisiai ir uogos, jei vaisiai stambesni, jie smulkiau supjaustomi. Suminkoma tešla, uždengiama rankšluosčiu ir padedama šiltai maždaug valandai, kad iškiltų.

Po valandos tešla perminkoma ir sudedama į bobai kepti skirtą apvalią aukštą formą, prieš tai ją ištepus trupučiu sviesto. Ir vėl tešla paliekama pakilti dar apie 30 minučių.

Kai ji gražiai iškyla, viršus aptepamas aliejumi ir šaunama kepti į orkaitę, įkaitintą iki 200 laipsnių. Boba kepa 30–40 minučių. Jolanta kepimo viduryje šiek tiek sumažina temperatūrą iki 170–180 laipsnių.

Štai velykinė boba ir iškepta! O jau atvėsusią galima puošti, kaip tik sugalvojame. Jolanta šį kartą apliejo tirpintu šokoladu ir apibarstė šokolado drožlėmis.

„Pavasario švenčių proga linkiu dėkingai žvelgti į praeitį, aistringai gyventi dabartimi ir viltingai apkabinti ateitį. Su artėjančiomis šv. Velykomis!“ – „Sekundės“ skaitytojus sveikina Jolanta Silgienė.

Komentarai

  • O kada trynius su išplaktais baltymais dėti?

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų