SAVAITĖS RECEPTAS. Skaniausiais pripažinti šaltibarščiai: senolių receptas su šiandienos užuomina

SAVAITĖS RECEPTAS. Skaniausiais pripažinti šaltibarščiai: senolių receptas su šiandienos užuomina

„Šalti šaltibarščiai – karštiems žmonėms“, – šitaip į Pakiršinio dvaro parką (Radviliškio r.) kvietė antrasis respublikinis šaltibarščių gaminimo čempionatas. Dėl skaniausių šaltibarščių varžėsi penkiolika komandų, o Panevėžio rajono bendruomenių sąjungos komandos šaltoji sriuba įvertinta antrąja vieta.

Pasak vienos iš Panevėžio rajonui atstovavusių šeimininkių Jolantos Silgienės, jų šaltibarščių paslaptis – senolių receptas su šiokia tokia šiandienos stalo užuomina.

B. Kronienės nuotr.

„Stengėmės pagaminti tradicinius lietuviškus šaltibarščius, kokius nuo seno valgė ir ponai, ir vargšai. Po sunkių darbų tai buvo vienas pagrindinių patiekalų, valgomų su karštomis bulvėmis, pagardintomis spirgučiais. Ir mes bandėme neatsilikti nuo senolių recepto, nes visa, kas nauja, yra užmiršta sena“, – pasakojo J. Silgienė.

Šeimininkių komanda šaltibarščiams pirmiausia pamarinavo Trakiškio daržuose užaugintų burokėlių – išvirtus ir sutarkuotus užpylė obuolių sultimis ir palaikė bent tris paras, kad kuo geriau įsigertų sultys.

Šaltibarščiams supjaustytus krapus, svogūnus ir šviežius agurkus dar pagardino truputėliu smulkintų petražolių. Susmulkintus žalumynus užpylusios druska, šeimininkės juos išmaišė rankomis ir leido šiek tiek pastovėti, kad įgautų geresnį skonį.

Tada į juos vertė burokėlius, pylė riebią grietinę, rūgpienio ir pieno.

O jau išmaišiusios ragavo, dar bėrė druskos, dėl rūgštelės šliūkštelėjo nuo burokėlių likusių obuolių sulčių.
Nusprendusios, kad pačioms jau labai skanu, atidavė šventės dalyvių ir komisijos teismui. „Džiaugiamės, kad mūsų senas receptas labai pasiteisino – visi gyrė, kad skonis „kaip pas babą kaime“, – sako J. Silgienė.

Senovėje šaltibarščiai valgyti su įvairiausiais priedais: žvėrienos gabaliukais, vėžių uodegėlėmis ar net kiaulių inkstais. Šventėje kai kurios šeimininkės šaltibarščius gardino kanapėmis. O Panevėžio rajono komanda sumanė senolių receptą papildyti šiuolaikiškais skoniais. Dubenį su šaltibarščiais moterys papuošė iešmeliais su vėrinukais: virtomis ir svieste pakepintomis krevetėmis, bazilikų lapeliais, šviežiu agurkėliu ir virtu putpelės kiaušiniu, mat į pačius šaltibarščius specialiai nebėrė tradicinio ingrediento kiaušinio. J. Silgienė pasakoja ir gamindama savo šeimynai ne visada deda kiaušinių, jeigu to neišvengia, stengiasi naudoti ne vištos, o sveikesnius putpelės.

Ragautojai vėrinukus valgė kaip išmanė: vieni nuo iešmelių produktus subėrė į šaltibarščius, kiti juos valgė atskirai.
Panevėžio rajono šeimininkės šventėje primaišė 30 litrų šaltibarščių ir tiek pasirodė neįtikėtinai mažai. Prie jų nusidriekė tokios eilės valgytojų, kad kitąmet čempionate moterys nusiteikusios pagaminti dvigubai daugiau.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų