I. Stulgaitės-Kriukienės nuotr.

SAVAITĖS RECEPTAS. Keramiko Romo prancūziškas citrinų pyragas

SAVAITĖS RECEPTAS. Keramiko Romo prancūziškas citrinų pyragas

Stebuklus iš molio kuriantis keramikas Romas Galiauskas į savo autentišką seną sodybą Panevėžio rajono Paberžio kaime užsukusius svečius vaišina paties iškeptu klasikiniu prancūzišku pyragu, vadinamąja tarta – tarte au citron et a l’orange, kas reiškia citrinų pyragą su putėsiais. Jo galima rasti bet kurioje kepyklėlėje Prancūzijoje – tiek Paryžiuje, tiek bet kuriame kaime. Be šio gardėsio prancūzai tiesiog neįsivaizduotų savo virtuvės.

„Prancūzijoje tai tokia pati klasika kaip Lietuvoje žagarėliai“, – palygino Romas.

Nors citrinų pyragas ypatingo skonio, bet jį pagaminti, pasak R. Galiausko, taip paprasta, kad negali nepavykti. Svarbiausia – tinkamai susidėlioti gamybos eiliškumą.

Kaip ir kiekvienai tartai, pirmiausia teks išsikepti pagrindą.

O jo tešlai reikės:
250 g miltų,
150 g sviesto,
50 g cukraus,
vieno kiaušinio,
trupučio druskos.

Romas receptą patobulino įberdamas ir vieną kavamalę sumaltų migdolų miltų, anot menininko, tai tešlai suteikia lengvumo. Visgi šis priedas nėra būtinas. Iš išvardytų ingredientų užmaišyta tešla pašaunama 10 min. į orkaitę, įkaitintą iki 190 laipsnių.

Pasak Romo, receptuose siūloma tešlą užberti pupelėmis arba žirniais, kad kepdama neiškiltų į viršų ir karštis nepridarytų joje pūslelių. Iškeptas biskvitas padedamas aušti, o tuo metu gaminamas citrinų kremas.

Šiam reikės 3–4 citrinų – tiek, kad jas išspaudus išeitų 150 ml sulčių.

Išspaudus sultis, į jas įtarkuojamos citrinų žievelės ir visa tai lengvai paverdama.

Tuomet imami 3–4 kiaušiniai, 75 g sviesto, šaukštas ar du krakmolo. Pasak Romo, geriausia kukurūzų krakmolas, bet tiks ir bulvių ar net paprasčiausi miltai – svarbu, kad kremas sutirštėtų.

Tryniai atskiriami nuo baltymų. Į trynius pilamas cukrus, krakmolas ir stipriai išsukama kone iki baltumo. Tuomet į šią masę supilamos pavirtos citrinų sultys ir vėl gerai išplakama (būtinai sultis pilti į kiaušinių ir krakmolo masę, o ne atvirkščiai, nes kitaip išeis tiesiog kiaušinienė). Gautą masę kaitinti, kol kremas sukietės. Tada gesinam ugnį, į šiltą kremą dedame gabalėliais pjaustytą sviestą ir vėl gerai išmaišome – štai ir turime citrinų kremą!

Pagaminus kremą, imami likę trys baltymai, į juos beriama žiupsnis druskos ir plakama iki standumo. Kai plakama baltymų masė ima kietėti, suberiama 75 g cukraus ir pabaigiama plakti.

O tuomet ant truputį pravėsusio biskvito tepamas citrinų kremas, ant jo viršaus su mentele ar maišeliu uždedami putėsiai – išplaktų baltymų masė. Visas šis gėris dar 3–4 min. pašaunamas į 190 laipsnių orkaitę – tiek, kad baltymų putėsiai vos vos paruduotų.

Pasak Romo, pyragą valgyti galima truputį pravėsusį, dar šiltą, bet jis labai skanus ir šaltas. Prie tokio gardėsio itin tinka vaniliniai ledai, obuolių šerbetas.

Gardžių akimirkų!

Jūsų komentaras

Sponsored Video

Daugiau leidinio naujienų