SAVAITĖS RECEPTAS. Kapotos tešlos velykinis pyragas

SAVAITĖS RECEPTAS. Kapotos tešlos velykinis pyragas

Valgius svarbiausiai pavasario šventei diktuoja tradicijos, tačiau ir joms neprošal lengvas, aromatingas permainų vėjelis…

„Sekundės“ skaitytoja Gitana, atsiuntusi ne visai tradicinio Velykų valgio receptą, tikina, jog jis nuo stalo dingsta vienas pirmųjų.

Manome, kad šis sotus ir labai skanus pyragas tiktų ir Verbų sekmadieniui ar kitai šventei.

Taigi, mums reikės (4–6 porcijoms):

tešlai: 150 g miltų,
110 g sviesto,
1 kiaušinio trynio,
20 ml pieno,
2,5 g druskos,
kiaušinio sutepti;

įdarui:
300 g keptos viščiuko mėsos,
300 g neriebios šoninės,
1 skardinės (400 g) alyvuogių,
3 didelių svogūnų,
100 g rūgpienio,
3 didelių kiaušinių,
2 šaukštų sviesto,
0,5 šaukštelio maltos paprikos,
druskos ir šviežiai maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Pirmiausia iškepkite pyrago pagrindą.

Atšaldytą sviestą supjaustykite mažais kubeliais. Miltus išsijokite ant darbinio stalviršio, įmaišykite druską. Ant viršaus sudėkite sviesto gabalėlius. Dideliu šefo peiliu sukapokite miltus ir sviestą iki trupinių.

Trynius suplakite su šaltu pienu, supilkite ant trupinių ir kuo greičiau užminkykite tešlą. Įsukę ją į maistinę plėvelę, padėkite šaldytuvan 30 minučių.

Atvėsintą tešlą iškočiokite į 2–3 mm storio apvalų lakštą, kad tilptų į 24 cm skersmens kepimo formą ir ne tik uždengtų jos kraštus, bet ir nuo jų nusvirtų. Dugną pabadykite šakute ir padėkite į šaldytuvą 30 minučių.

Ištraukę tešlą uždenkite kepimo popieriumi, ant jo priberkite svorio (jei neturite specialių keraminių rutuliukų, naudokite pupeles) ir kepkite 180 laipsnių karštyje 15–20 minučių – kol kraštai gardžiai apskrus. Tada sumažinkite temperatūrą iki 170 laipsnių, pašalinkite svorį, aptepkite tešlos paviršių kiaušinio plakiniu ir palaikykite orkaitėje dar 5–7 minutes. Ištraukę atvėsinkite.

Įdarui svogūnus supjaustykite, kaip norite, svarbu – vidutiniškai stambiai. Šoninę supjaustykite 1,5 cm dydžio kubeliais, sudėkite į vos šiltą keptuvę ir pakaitinkite ant vidutinės ugnies, kol išsilydys taukai. Tuomet šoninę išgriebkite į lėkštę, o į keptuvėje likusius taukus sudėkite svogūnus ir sviestą. Padidinę ugnį, šiek tiek pasūdykite ir 10 minučių kepinkite, iki svogūnai taps auksaspalviai.

Keptus svogūnus pabarstykite paprika ir sutrinkite trintuvu.

Vištieną rankomis suplėšykite nedideliais gabalėliais. Alyvuoges perpjaukite.

Ant pyrago pagrindo išdėliokite vištieną, šoninę, alyvuoges, apliekite kiaušinio ir rūgpienio plakiniu, sumaišytu su svogūnų tyre. Kepkite iki 160 laipsnių įkaitintoje orkaitėje ant vidurinės lentynos 35–40 minučių.

Ištraukę pyragą, padėkite jį ant grotelių visiškai atvėsti.

Smagių ir skanių artėjančių Velykų!

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų