SAVAITĖS RECEPTAS. Jurgos desertas „Pavlova“

SAVAITĖS RECEPTAS. Jurgos desertas „Pavlova“

Panevėžietė Jurga Žilytė širdį atiduoda kultūrai. Ji darbuojasi renginių organizatore Šilagalio kultūros centre, taip pat Pakruojo dvare. O visas Panevėžio rajonas ją žino kaip neabejotinai geriausią vaikų ir jaunimo draugę. Be viso šito, Jurga yra dar ir aistringa desertų kepėja. Paradoksas: pati saldumynų nevalganti J. Žilytė juos pagamina tokius, jog virtuvės kovose galėtų varžytis su šios srities profesionalais.

„Turiu netgi tokį terminą „pabėgimas į virtuvę“. Desertų gaminimas man yra poilsis, kai reikia atitolti nuo darbų, nuo žmonių“, – sako Jurga.

Per karantiną, kai neliko renginių ir auditorijos, desertų gamyba jai buvo tapusi ir kūrybine realizacija. Jurga savo gaminius keldavo į feisbuką ir sulaukdavo milžiniško sekėjų palaikymo.

„Sekundės“ skaitytojams „Pavlovos“ receptą Jurgą pasiūlė neatsitiktinai.

„Kai pamačiau, kaip žaibiškai draugai ją suvalgė, supratau, kad patiks visiems. Šitas desertas nustebina – tikiesi kieto baltymo, o iš tiesų jis toks švelnus“, – vilioja desertų gamintoja.

Pagrindas:

5 kiaušinių baltymai,
1 šaukštelis krakmolo,
250 g cukraus,
labai mažas žiupsnelis citrinos rūgšties.

Viską sudedame į plakimo dubenį ir plakame elektriniu plaktuvu mažiausiai 10 min. iki labai standžių putų. Orkaitę įkaitiname iki 150 laipsnių, ant kepimo popieriaus klojame baltymų masę (kokią tik norime formą).

Kepame 30 min., o tada mažiname karštį iki 100 laipsnių ir kepame dar 3 valandas. Pasak Jurgos, baltymų masę galima į skardą sukrėsti ne kaip vieną didelį blyną, o mažais, maždaug puodelio skersmens, blyneliais. Tokiu atveju sumažinus karštį užtektų juos padžiovinti valandą. Svarbiausia – jau iškeptą morengą atsargiai iškelti iš skardos, mat jis labai trapus.

Kremas:

250 g maskarponės sūrio,
200 ml 30 proc. riebumo grietinėlės,
3 šaukštai cukraus,
Maskarponės sūrį, cukrų, grietinėlę plakame elektriniu plaktuvu iki standžios masės (atsargiai – nereikia perplakti!).

Iš orkaitės ištrauktą morenginį biskvitą ataušiname ir ant jo dedame grietinėlės bei maskarponės sūrio kremą, gausiai puošiame patinkančiais šviežiais vaisiais. Anot Jurgos, nereikia išsigąsti, kai užtepus kremą pradės tekėti sirupas – taip elgiasi baltymas, „pamaitintas“ grietinėle.

Skanaus ir gardaus!

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų