SAVAITĖS RECEPTAS. Jo skanumybė kugelis

SAVAITĖS RECEPTAS. Jo skanumybė kugelis

Kurio lietuvio sielos receptorių nesuvirpina žodis „kugelis“? Kai skonis – ne įmantrume, o paprastume, tūkstančiuose kalorijų ir prisiminimuose. Su tuo sutinka „Sekundės“ skaitytoja Leokadija ir dalijasi su mumis skaniausio šeimos kugelio receptu.

Nors, anot ponios Leokadijos, toks patiekalo pavadinimas nevartotinas, ir kalbininkai siūlo žodį „tarkainis“, bet jos močiutė, kuri ir perdavė šį receptą, tokių įmantrių žodžių nebuvo girdėjusi. Todėl palikime kugelį, nes ir receptas yra labiau klasikinis nei modernus.

Leokadija sako, kad jos šeimoje plikyti tarkius karštu pienu visad buvo įprasta. Tačiau, pasirodo, šis būdas nėra plačiai paplitęs ir tuomet ji supratusi, kodėl kitų namuose ar maitinimo įstaigose kugelis buvo kitoks nei namie – tamsesnis, tvirtesnės struktūros, bet kartu ir ne toks skanus.

O mes su ponios Leokadijos pagalba pasigaminkime skanesnį, minkštesnį ir nuostabiai atrodantį kugelį.

Taigi, 6–8 valgytojų kompanijai nuskuskite ir smulkiai sutarkuokite 2,5 kg bulvių.

Nedideliame metaliniame puode užkaitinkite (jokiu būdu neužvirkite!) 200 ml pieno.

Karštą pieną pilkite ant tarkių ir išmaišykite. Indelyje suplakite 3 kiaušinius, 1 šaukštelį rupios druskos, žiupsnelį maltų kmynų, ciberžolės (spalvai, galima ir nedėti).

Plakinį supilkite į tarkius ir vėl gerai išmaišykite. Tešla atrodo skystoka, bet taip ir turi būti. Ją supilkite į kepimo formą, geriausia naudoti stiklinę, tuomet per orkaitės stiklą puikiai matosi, kada kugelis jau iškepęs.

Kepkite 160 C kaitroje kepimo režimu iš abiejų pusių. Po 40–45 minučių jau matosi skrundantys kraštai, tuomet padidinkite temperatūrą iki 180 C ir kepkite dar apie 10 minučių.

Na, o patiekite su kuo kam širdis geidžia – grietine, spirgučiais ar abiem padažais kartu. O jei dar turite svogūnų laiškų… Tada visiškas NIAM NIAM.

Mieli skaitytojai,

pasidalykite savo virtuvės receptais, skaniausius spausdinsime penktadienio skiltyje „Savaitės receptas“. Juos siųskite adresu sekunde@onmedia.lt. Nepamirškite nurodyti savo vardo, pavardės. Taip pat lauksime jūsų arba patiekalo nuotraukos.

Komentarai

  • O kur spirguciai ,svoguniukai ? Paspirginti ir uzpilti ant tarmiu.

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų