SAVAITĖS RECEPTAS. Gruziniški kopūstai su burokėliais

SAVAITĖS RECEPTAS. Gruziniški kopūstai su burokėliais

Kopūstai ir Sakartvele kopūstai. Taip pat Vokietijoje, Balkanuose ir kituose pasaulio kraštuose, kur juos mėgstama valgyti raugintus. Nuo mūsų močiučių receptų užsienietiški skiriasi prieskoniais, bet labiausiai – naudojamų kopūstų įvairove ir kartais išties neįprastais ingredientais.

Nuolatinė „Sekundės“ savaitės receptų skaitytoja ponia Vanda atsiuntė mums iš kelionės po Sakartvelą atsivežtą raugintų kopūstų receptą. Kaip sako savo laiške ponia Vanda: „Jau po pirmo bandymo šeima prašo tik gruziniškų kopūstų. Juos mėgsta ir anūkėliai.“

Taigi mintyse girdint po kalnus aidinčias kartvelų dainas, ruošiame šiek tiek kitokius nei mums įprasti raugintus kopūstus.

Mums reikės:

3 kg kopūstų,

1,5 kg burokėlių,

2–3 aitriųjų paprikų ankščių,

2 česnako galvučių,

200 g salierų lapų,

10 juodųjų pipirų,

2 lauro lapų,

1 šaukšto druskos;

karštam užpilui:

2 litrų vandens,

250 ml obuolių acto,

3 šaukštų druskos,

150 g cukraus;

sūrymui:

2 litrų vandens,

100 g druskos.

Vandenį sūrymui užvirkite ir ataušinkite. Kopūstus supjaustykite stambiais gabalais – galima net su visu kotu.

Burokėlius nuplaukite, nulupkite ir supjaustykite šiaudeliais arba plonytėmis skiltelėmis. Česnakus nuvalykite, paprikoms pašalinkite sėklas ir supjaustykite žiedeliais. Salierų lapus susmulkinkite.

Į stiklainius arba emaliuotą puodą sluoksniais dėkite daržoves ir prieskonius: ant dugno – burokėlius, tada – kopūstus. Viršutinis sluoksnis turi būti burokėlių. Kiekvieną sluoksnį atskirkite smulkintais salierais.

Užpilkite sūrymu, prispauskite, uždenkite marle ir palikite kambario temperatūroje 3 dienas. Po to įberkite 1 šaukštą druskos ir parauginkite dar 2 dienas. Paskui laikykite vėsioje vietoje.

Vietoj sūrymo galima naudoti karštą užpilą: į vandenį supilti actą, druską, cukrų ir užvirti. Užpylus sluoksniais sudėtas daržoves, palikti kambario temperatūroje, kol atauš, tada padėti vėsioje vietoje. Po 3 dienų rauginti kopūstai su burokėliais bus tinkami valgyti.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų