SAVAITĖS RECEPTAS. Espreso sausainukai

SAVAITĖS RECEPTAS. Espreso sausainukai

Keliauti dėl visiems suprantamų priežasčių tapo sunku. Tačiau nebūtina sėsti į traukinį ar lėktuvą – žmogus turi galingą kelionių palydovą ir gidą – vaizduotę. Tačiau ir jai reikia kažko, kas pažadintų – vaizdo, prisiminimo, kvapo arba… garso ir skonio!

– Kas pirmiausia šauna į galvą išgirdus žodį espreso? – klausia „Sekundės“ skaitytoja Aušra ir pati atsako. – Kava ir Italija. O tada jau ir saulė, įdegę kūnai, ir, žinoma, dolce vita.

Šiame recepte susijungia du ingredientai vaizduotei – pavadinimas ir skonis. Taigi, pasibalnojame vaizduotę, traukiame produktus – mūsų laukia espreso sausainukai.

Ponia Aušra skuba užtikrinti, kad atskirų maltos kavos granulių tikrai nesijaučia, nebijokit. Svarbu pasirinkti maltą espresso kavą, ji daug smulkesnė už įprastą. Jei tokios neturite, iš bėdos galite naudoti ir tirpiąją kavą.

Pagaminti sausainukus paprasta, tešla tikrai labai lengvai minkoma, nėra lipni. Kad sausainėliai pavyktų, tešlą kelis kartus reikia gerai atšaldyti, tačiau apie viską recepte.

Reikės:

113 g kambario temperatūros sviesto;
1/3 puodelio cukraus (1 puodelis = 236 ml);
1/2 a. š. vanilės ekstrakto;
1 puodelio miltų;
2 v. š. tamsios nesaldintos kakavos miltelių;
1 v. š. maltos espreso kavos granulių;
1 g smulkios druskos (labai labai nedaug);
Cukraus arba miltelinio cukraus pabarstyti.

Miltus, kakavos miltelius, druską, kavą suberiame į vieną dubenį ir gerai išmaišome.

Į didesnį dubenį sudedame minkštą sviestą, vanilę ir cukrų. Elektriniu maišytuvu greitai plakame apie minutę. Greitį sumažiname ir po truputį įplakame sausą miltų mišinį. Kai plakti darosi sunku, suberiame likusį mišinį ir rankomis suminkome vientisą tešlą. Susukame ją į maistinę plėvelę ir įdedame į šaldytuvą valandai.

Kai tešla atšąla, iškočiojame ją ant pamiltuoto stalviršio į ploną lakštą. Norima formele išspaudžiame sausainius ir sudedame juos į kepimo popieriumi išklotą skardelę. Vėl pastatome į šaldymo kamerą pusvalandžiui.
Orkaitę įkaitiname iki 175–180 laipsnių. Sausainius (juos, prieš kepdami, galite pabarstyti cukrumi) pašauname jau atšaldytus. Kepame apie 15 minučių.

Iškepusius sausainėlius perkeliame ant grotelių, kad šiluma išgaruotų, o jie patys sutvirtėtų ir taptų trapūs.
Skanaujame gerai atvėsusius.

Sausainėliai trapūs, tirpsta burnoje. Net nežinia, ar labiau tinka prie kavos, ar tiesiog su pienu.

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų