SAVAITĖS RECEPTAS. Birutės oranžiniai gardumynai iš šermukšnių

SAVAITĖS RECEPTAS. Birutės oranžiniai gardumynai iš šermukšnių

Velžio bibliotekininkė, visame Panevėžio rajone pažįstama visuomenininkė, bendruomenės „Naujasis Velžys“ pirmininkė Birutė Kronienė pasakoja dar visai neseniai labai mėgusi konservuoti, eksperimentuoti virtuvėje, bet dabar, kai rugsėjai vis gražesni, labai gaila laiką gaišti virtuvėje. Tačiau šermukšnių Birutė niekaip negali atsisakyti.

Prieš septynerius metus, kai bendruomenėje pirmą kartą rengėm padėkos vakarą, sugalvojom svečiams dovanoti šermukšnių uogienės, supilstytos į mažus stiklainiukus. Pamenu, tada sakiau, jog būtinai paragaukit, tai kaip darbas bendruomenėje – šiek tiek saldumo, daugiau kartumo, bet tikrai labai sveika“, – pasakoja B. Kronienė.

Nuo to karto šermukšnių uogienės Birutė pasigamina kasmet, juolab kad ir šermukšnis po langu auga. Jei savas medis derliaus pagaili, paieško laukinių uogų.

Man šermukšnis yra tokia universali uoga: užsišaldau jų su šakelėmis ir žiemą naudoju patiekalams papuošti; sušaldytas uogas vietoje ledukų smagu įmesti į kokteilį. Kruopščiai atrinktų uogų priberiu į stiklainiuką ir užpilu medumi – toks vitaminų desertas prie rytinės kavos išeina. Šiemet pirmą kartą padariau šermukšnių drebučių. Uogas užpilu vandeniu, kad beveik apsemtų, ir verdu valandą, kol pasileidžia sultys. Tada perkošiu per sietelį, kad būtų skaidrus skystis, ir tą skystį verdu, įdedu pektino uogienėms tirštinti ir cukraus. Kiek pektino dėti, reguliuoju pagal instrukciją ant pakelio (pagal skysčio kiekį), cukraus dedu iš akies – tiesiog paragauju“, – patirtimi dalijasi B. Kronienė.

Bet labiausiai jos šeimai ir svečiams patinka šermukšnių uogienė. Darbas ilgokas, bet rezultatas to vertas. Perrinktas šermukšnių uogas Birutė sudeda į maišelius ir porą dienų palaiko šaldiklyje. Taip ji sako apgaunanti gamtą, mat šermukšnius reiktų rinkti po šalnų, kai uogos tampa nebeaitrios. Bet paukščiai šalnų nelaukia ir paraudusius šermukšnius jau ragauja – laukiant jų gali ir nelikti.

Ištraukti iš šaldiklio šermukšniai pilami į puodą, įpilama vandens kaip tradicinei uogienei, užverdama, tada vanduo nupilamas ir dar kartą užpilama šaltu vandeniu, toliau verdama gerą pusvalandį. Tada dedamas cukrus, dar paverdama ir masė sutrinama trintuvu, nes pačios uogos pasileisti nenori.

Birutė 2 kilogramams uogų deda pusę kilogramo cukraus, bet būtinai ragauja.

Esu dariusi uogienę su obuoliais – gardu, bet labiausiai mums patinka gryna šermukšnienė“, – gražiąsias uogas giria B. Kronienė.

Anot jos, net keista, kad tokia paprasta uogienė sulaukia tokio pasisekimo – pasitvirtina, jog gerumas slypi paprastume. Pasak Birutės, šermukšnių uogienė labai skanu su varškės sūriu, tinka prie keptos vištienos, grūdėtai varškei pagardinti, užsitepti ant trapučių.

Skanaus!

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų