SAVAITĖS RECEPTAI. Apkepai – vėsių dienų patiekalas

SAVAITĖS RECEPTAI. Apkepai – vėsių dienų patiekalas

Šąlant orams vis dažniau siekiame maisto, kuris ne tik pasotina, bet ir savo aromatu bei skoniu teikia paguodos

Apkepų receptų rastume visose pasaulio virtuvėse. Tai lengvai paaiškinama: pagaminti tokį patiekalą galima net iš šaldytuve turimų likučių ir nebijant improvizuoti. Tinka naudoti visas daržoves, mėsą, žuvį, makaronus, pieno produktus – o apie saldžiuosius apkepus čia net nekalbėsime!

Kas išties svarbu būsimiems apkepų meistrams – tai turėti tinkamą kepimo formą. Anksčiau juos kepdavo tik sunkiose ketaus keptuvėse, nes šis lydinys itin vienodai paskirsto karštį, taigi maistas iškepa greitai ir nepriekaištingai.

Šiuolaikinės tefloninės kepimo formos, aišku, turi savų pranašumų, bet daugumos jų sienelės, deja, per plonos. Todėl apkepams dairykitės jei ne ketaus, tai stiklinių ar keraminių indų ganėtinai aukštais kraštais. Kad kunkuliuojantis padažas, kurio reikalauja dažnas receptas, netykštų per kraštus ir apkepas neišdžiūtų. Skanaus!

 

Cukinijų apkepas su vištiena

Reikės (6 porcijoms): 800 g viščiuko filė, 120 g grietinės, 1 šaukšto Dižono garstyčių, 2 vidutinių svogūnų, 2 šaukštų aliejaus, 600 g nedidelių jaunų cukinijų, 3 kiaušinių, 2 šaukštų miltų, 100 g kietojo sūrio, prieskonių, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Viščiuko filė supjaustykite nedideliais kubeliais.

Dubenyje sumaišykite 2 šaukštus grietinės ir garstyčias. Įberkite truputį bet kokių mėgstamų prieskonių, dar druskos, pipirų – pagal skonį. Vėl išmaišykite ir į gautąjį marinatą suberkite vištienos gabaliukus. Pamaišę, kad gerai apliptų, uždenkite dubenį ir palikite marinuotis kambario temperatūroje 20 minučių.

Svogūnus supjaustykite smulkiais kubeliais. Keptuvėje įkaitinkite aliejų ir nuolat maišydami ant vidutinės ugnies apskrudinkite svogūnus, kol paruduos.

Cukinijas nuplaukite, bet nelupkite. Stambiai sutarkuokite ir padėkite į šalį 10–15 minučių, kad išsiskirtų sultys. Paskui nuspauskite, sumaišykite su vištiena, ten pat sudėkite kiaušinius, kepintus svogūnus, įberkite miltus. Labai gerai išmaišykite.

Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Cukinijų ir vištienos masę sudėkite į riebalais suteptą kepimo formą ir kepkite 30 minučių.

Stambiai sutarkuokite sūrį. Atsargiai išimkite iš orkaitės dnevisiškai iškepusį apkepą, apibarstykite ir pakepkite dar 10 minučių, kol viršus taps traškus.

Šį apkepą galima dar pagardinti šviežiomis paprikomis, trupučiu petražolių ir svogūnų laiškų. O vištieną pakeisti kalakutiena arba kiaulienos išpjova.

Kopūstų apkepas su faršu

Reikės (6 porcijoms): 1,3–1,5 kg baltagūžio kopūsto, 50 g džiovintų grybų, 370 ml vandens, 4 šaukštų aliejaus, 1 didelio svogūno, 500 g faršo, 2 kiaušinių, 100 g grietinės, 60 g kietojo sūrio (tarkuoto), druskos ir maltų juodųjų pipirų – pagal skonį.

Džiovintus grybus suberkite į nedidelį dubenėlį, užpilkite 250 ml karšto vandens ir 30 minučių palaikykite šiltoje vietoje.

Kopūsto gūžę, nuėmę viršutinius lapus, perpjaukite pusiau arba į keturias dalis. Pašalinkite lapkotį. Kas liks, supjaustykite plonomis juostelėmis arba mažais kubeliais.

Didelėje keptuvėje įkaitinkite 1 šaukštą aliejaus. Sudėkite kopūstus ir maišydami pakepinkite 5–7 minutes. Paskui supylę likusį vandenį troškinkite ant silpnos ugnies apie 8 minutes. Baigę išverskite į dubenį.

Svogūną smulkiai sukapokite. Į keptuvę, kurioje troškinote kopūstus, įpilkite 1 šaukštą aliejaus ir įkaitinkite. Suberkite svogūnus, lengvai paskrudinkite ir dėkite faršą. Maišydami kepinkite, kol mėsa pakeis spalvą. Tada pagardinkite druska ir pipirais ir kepkite apie 10 minučių ant vidutinės ugnies retkarčiais pamaišydami. Baigę sudėkite faršą į atskirą dubenį.

Grybus nusunkite per sietą, nuskalaukite ir smulkiai supjaustykite.

Kepimo formą ištepkite likusiu aliejumi. Joje paskleiskite pusę kopūstų, ant jų – faršą, tada grybus ir vėl kopūstus.
Padažui suplakite kiaušinius su grietine. Įmaišykite sūrį, pasūdykite, įberkite pipirų ir užpilkite ant formos turinio.
Kepkite apkepą orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje 15–20 minučių. Patiekite karštą.

Beje, jeigu džiovintų grybų neturite, galite naudoti ir šviežius, konservuotus arba šaldytus pievagrybius. Tik prieš tai juos apkepinkite. O troškintus kopūstus galima dar pagardinti smulkintais mėgstamais žalumynais bei prieskoniais: maltomis kalendromis, muskato riešutu, paprikos milteliais.

Varškės apkepas su cukinijomis

Reikės: 250 g liesos varškės, 2 cukinijų, 2 kiaušinių, 2 česnako skiltelių, 0,5 ryšelio žalumynų, druskos, pipirų.
Cukinijas nulupkite ir vidutiniškai stambiai sutarkuokite. Jeigu cukinijos labai jaunutės, tai ir lupti nebūtina.
Tarkuotas cukinijas sudėkite į gilų dubenį, pasūdykite ir palikite kuriam laikui, kad išsiskirtų skystis. Tada kruopščiai nusunkite.

Trintuvu sutrinkite varškę ir kiaušinius, sudėkite į cukinijų masę, išmaišykite.

Žalumynus susmulkinkite, česnakus išspauskite. Viską taip pat įmaišykite į cukinijas.

Masę sukrėskite į aliejumi suteptą silikoninę kepimo formą. Ją pašaukite į iš anksto iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepkite 25 minutes.

Šiek tiek ataušinę apkepą išimkite iš formos ir iškart patiekite.

Apkepas „Du viename“

Reikės (4–6 porcijoms): pirmajam įdarui: 250 g kiaulienos faršo, 100 g lašinukų, 1 vidutinio svogūno, 1 vidutinės raudonosios paprikos, 2 česnako skiltelių, 2 šaukštų manų kruopų, 1 rozmarino šakelės; antrajam įdarui: 250 g mocarelos sūrio (jeigu mėgstate sūriau – galite fetos), 2 česnako skiltelių, 1 stiklinės riebios grietinės; pagrindui: 1,5 kg bulvių tyrei, 1 stiklinės riebios grietinės, 1 kiaušinio, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Bulves nulupkite, kiekvieną perpjaukite išilgai. Sudėję į platų puodą, užpilkite šaltu vandeniu taip, kad bulves apsemtų nevisiškai. Užvirinkite ant stiprios ugnies, pasūdykite, uždenkite ir, sumažinę karštį iki mažiausio, virkite apie 30 minučių, kol visiškai suminkštės.

Kol bulvės verda, smulkiai supjaustykite lašinius, sudėkite į didelę šaltą keptuvę storu dugnu ir karščiui atsparia rankena ir dėkite ant viryklės lydytis ant vidutinės ugnies.

Susmulkinkite svogūną, česnakus, paprikas. Smulkiai sukapokite rozmarino lapelius.

Kai iš lašinukų išbėgs ganėtinai daug taukų, tačiau spirgučiai dar nebus apskrudę, suberkite į keptuvę svogūnus ir patroškinkite 5 minutes. Sudėkite, česnakus, paprikas, kepkite dar 5 minutes.

Padidinę karštį iki maksimalus, suverskite į keptuvę faršą, suberkite rozmarinus. Kepkite pavartydami ir pasmulkindami medine mentele, kol visas faršas pakeis spalvą. Tada keptuvę nukaiskite, jos turinį pasūdykite, įberkite pipirų ir imkitės antrojo įdaro.

Sūrį sutrinkite šakute arba sutarkuokite. Sumaišykite su smulkintais česnakais, pipirais, druska.

Išvirusias bulves nusunkite ir vėl uždėkite ant silpnos ugnies, kad išgaruotų vandens likučiai. Paskui sutrinkite į tyrę.
Kiaušinį suplakite su grietine ir trupučiu druskos. Labai gerai įmaišykite į bulvių tyrę kartu su manais ir juodaisiais pipirais.

Pusę tyrės sukrėskite į kepimo formą. Vienoje jos dalyje išdėliokite faršą, kitoje – sūrio įdarą ir uždenkite likusia bulvių koše. Paviršių išlyginkite arba priešingai – padarykite „bangeles“.

Apkepą kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje, kol susiformuos gardžiai atrodanti rusva plutelė – apie 40 minučių.

Moliūgo, špinatų ir fetos suktinukų apkepas

Reikės (6 porcijoms): 500 g lakštinių lazanijai, 500 g špinatų, 500 g moliūgo minkštimo, 200 g konservuotų smulkintų pomidorų, 2 vadinamųjų šalotinių svogūnų, 4 česnako skiltelių, 150 g fetos sūrio, 4 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, 1,5 šaukštelio džiovintų raudonėlių, žiupsnelio tarkuoto muskato riešuto, alyvuogių aliejaus, druskos, šviežiai maltų juodųjų pipirų.

Moliūgo gabalus sudėkite į kepimo formą. Pašlakstykite aliejumi ir kepkite orkaitėje 180 laipsnių temperatūroje 50 minučių, kol suminkštės. Tada sutrinkite šakute į tyrę, pagardinkite druska, pipirais, muskato riešutu.
Keptuvėje įkaitinkite 2 šaukštus alyvuogių aliejaus ir pakepinkite smulkintus svogūnus, kol suminkštės. Sudėkite į moliūgų tyrę.

Taip pat susmulkinkite česnakus. Į keptuvę šliukštelėkite dar truputį aliejaus ir sudėkite pusę česnakų, pakepinkite 1 minutę. Tada pridėkite špinatų, 15 minučių patroškinkite ant silpnos ugnies. Ataušinkite, sumaišykite su sutrupintu fetos sūriu.

Puode įkaitinkite 4 šaukštus aliejaus, jame apkepinkite likusius česnakus. Sudėkite pomidorus, raudonėlį ir pavirkite apie 10 minučių. Pagardinkite druska, pipirais.
Dideliame puode užvirinkite vandenį. Į jį partijomis 2 minutėms merkite lakštinius. Suminkštėjusius išgriebkite ir dėkite ant popierinių rankšluosčių. Baigę imkite po vieną, aptepkite moliūgų tyre, uždėkite ploną sluoksnį špinatų įdaro ir suvyniokite į ilgą suktinuką. Kiekvieną jų paskui supjaustykite 3–4 cm gabalėliais.
Suktinukus vertikaliai išdėliokite gilioje keraminėje formoje ir užpilkite pomidorų padažu, pabarstykite parmezanu. Kepkite orkaitėje 30 minučių ir iškart patiekite.

 

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų