Rūgštus įdaras – saldus desertas

Rūgštus įdaras – saldus desertas

Rabarbarai – tikrieji vasaros pradžios pranašai. Pirmieji įrašai apie rabarbarus Vakarų civilizacijoje skaičiuoja daugiau nei 2000 metų.

XVII a. vienas italų botanikas pristatė kelias populiariausias valgomas rabarbarų rūšis. Šiuo metu rabarbarai išgyvena tikrą renesansą ir yra naudojami įvairių patiekalų gamyboje. Kadangi jų sezonas trumpas, šeimininkės stengiasi kaip įmanydamos išnaudoti šį skanumyną: šaldo, verda džemus, kompotus. Tačiau labiausiai laukiami sezoniniai gardumynai – kepiniai su rabarbarais.

Ponia Janina atsiuntė savo šeimos firminių pyragėlių receptą ir parašė: „Visi kepa pyragus. O mūsų šeimoje laukiami patogūs valgyti, tinkantys prie pieno ar kavos pyragėliai su rabarbarais“.

Reikės (15 vienetų):
tešlai:
500 g miltų,
200 ml pieno,
25 g cukraus,
1 kiaušinio,
0,3 šaukštelio druskos,
1 šaukštelio sausų mielių,
40 g sviesto;

įdarui:
800 rabarbarų stiebų,
30–40 g sviesto,
70 g rudojo cukraus,
1 kiaušinio trynio – aptepti.

Tešlai į kambario temperatūros pieną įberkite cukraus, supilkite kiaušinio ir druskos plakinį. Išmaišykite.
Mieles sumaišykite su miltais ir energingai įmaišykite į pieno mišinį, iki masė taps vientisa. Paskiausiai sudėkite minkštą sviestą ir užmaišykite tešlą. Ją palikite šiltoje vietoje kilti 45 minutes.
Tada tešlą paminkykite ir atidėkite, kad dar kartą pakiltų (apie 30 minučių). Tada vėl paminkykite, padalykite į 15 vienodų gabalėlių. Juos išdėliokite ant darbastalio, uždenkite rankšluosčiu ir palikite 15 minučių.

Per tą laiką nuvalytus rabarbarus supjaustykite 2–3 cm gabalėliais. Sviestą įdarui ištirpdykite, sudėkite rabarbarus ir, vis maišydami, 2–3 minutes pakaitinkite ant vidutinės ugnies. Berkite cukrų, vėl maišykite, kaitinkite dar 1–2 minutes – kol cukrus visiškai ištirps. Tuomet nukaiskite ir padėkite 5 minutėms į šalį, kad kiek atauštų. Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kiekvieną tešlos gabalėlį iškočiokite į paplotį. Dėkite įdaro, kruopščiai užspauskite kraštus ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos siūle žemyn. Aptepkite gerai suplaktu kiaušinio tryniu ir palikite šiltai 10–15 minučių, kad kiek iškiltų.
Kepkite pyragėlius 15–20 minučių. Patiekite šiltus arba visiškai ataušusius.
Skanaus!

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų