Taip šis praktiškas produktas nenumatytoms aplinkybėms gali tapti pagrindu nerealiai gardiems ir net gurmaniškiems patiekalams. Netikite? Būtinai išbandykite. Ypač jei dar nesate ragavę makaronų apkepo su varške – arba obuoliais.
Reikės (8 porcijoms): 1,5 kg lašišos filė, 800 g storų makaronų, 75 g punskiečio sūrio („Ementalio“), 6 pomidorų, 2 svogūnų, 2 šaukštų nerafinuoto alyvuogių aliejaus, 3 kiaušinių, 2 šaukštų liesos grietinėlės, 3 šaukštų sauso baltojo vyno, 1 šaukšto sviesto, 2 petražolių šakelių, 2 česnako skiltelių, 1 lauro lapo, druskos, pipirų.
Pomidorus 30 sekundžių įmerkite į verdantį vandenį, tada užpilkite šaltu. Nulupę minkštimą susmulkinkite.
Žuvį supjaustykite stambiais gabalais, svogūnus ir česnakus – kuo smulkiau. Sūrį sutarkuokite. Petražoles nuplaukite, nusausinkite ir nuplėšykite lapelius.
Prikaistuvyje įkaitinkite alyvuogių aliejų ir jame, nuolat maišydami, 7 minutes pakepinkite svogūnus ir česnakus. Sudėkite pomidorus, troškinkite dar 5 minutes. Paskiausiai dėkite lašišą, lauro lapą, apliekite vynu. Sumažinę karštį, palaikykite ant viryklės 10 minučių. Tada žuvies gabalėlius išgriebkite į dubenį, lauro lapą išmeskite, o visa kita toliau troškinkite ant vidutinės ugnies, kol šio padažo kiekis nesumažės perpus. Ataušinkite.
Susmulkinę žuvį šakute, grąžinkite į prikaistuvį. Ten pat suberkite sūrį, petražolių lapelius, supilkite lengvai paplaktus kiaušinius, grietinėlę. Pagardinę druska, pipirais, išmaišykite.
Makaronus išvirkite pagal nurodymą ant pakuotės. Išverskite ant sieto, palikite šiek tiek ataušti.
Apvalią kepimo formą ištepkite sviestu. Pradėdami nuo centro, išklokite formos dugną ir pakraščius makaronais. Vidurį pripildę įdaro, uždenkite folija ir pašaukite iki 180 įkaitintą orkaitę 1 valandai.
Palaikę formoje 10 minučių, išverskite ant didelės lėkštės ir patiekite.
Reikės (8 porcijoms): 4 juostelių šoninės, 1 žiedinio kopūsto, 500 g makaronų ragelių, 250 g sūrio, 4 riekių sudžiūvusios baltos duonos, kelių rozmarino šakelių, 2 česnako skiltelių, 250 g grietinės, druskos, pipirų, alyvuogių aliejaus, parmezano sūrio – patiekti.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių. Šoninės juosteles paklokite ant kepimo skardos ir pašaukite viršutinėn lentynon, kol suskrus.
Žiedinį kopūstą (galima naudoti ir šaldytus) supjaustykite stambiais gabalais, suberkite į puodą, ant jų – makaronus. Užpylę verdančiu vandeniu, užkaiskite ant smarkios ugnies. Pasūdykite, šliukštelėkite aliejaus ir virkite pagal nurodymus ant makaronų pakuotės.
Sūrį sutarkuokite. Skrudintą šoninę, sausą duoną ir rozmarinus susmulkinkite trintuvu, įmaišykite šaukštą aliejaus.
Makaronus su žiediniais kopūstais išverskite ant sieto (vandens, kur jie virė, neišpilkite). Kai nuvarvės, sudėkite į didelę kepimo formą, įpilkite šiek tiek nuoviro, sudėkite išspaustus česnakus, įmaišykite tarkuotą paprastą sūrį ir grietinę. Išlyginę viršų, pabarstykite džiūvėsių trupiniais ir 8–10 minučių palaikykite orkaitėje, kol apskrus. Patiekite apibarstę tarkuotu parmezanu.
Reikės (6 porcijoms): 500 g spiralinių makaronų, 800 g konservuotų pomidorų savose sultyse, 400 g kiaulienos faršo, 80 g tarkuoto sūrio, 1 svogūno, 1,5 stiklinės migdolų, 2 šaukštelių cukraus, žiupsnelio malto cinamono, 6 šaukštų aliejaus, druskos, pipirų.
Pomidorus sumaigykite šakute. Svogūną susmulkinkite ir, įkaitinę keptuvėje 3 šaukštus aliejaus, pakepinkite 6 minutes, kol suminkštės. Baigę sudėkite faršą ir 5 minutes pakepkite maišydami.
Kai faršas bus paruoštas, sudėkite į jį pomidorus su visomis sultimis ir dar užpilkite 0,25 stiklinės vandens. Išmaišykite, palaukite, kol pradės kunkuliuoti, tada pagardinkite cukrumi, cinamonu, druska, pipirais. Vėl išmaišykite ir 30 minučių troškinkite neuždengę.
Migdolus paskleiskite ant kepimo skardos vienu sluoksniu ir 8 minutėms pašaukite iki 200 laipsnių įkaitinton orkaitėn. Kai atauš, suskaldykite nelabai smulkiai. Orkaitės neišjunkite.
Dideliame puode užvirinkite daug vandens. Įpilkite 2 šaukštus aliejaus ir sudėkite makaronus. Virkite 1 minute trumpiau, nei nurodyta ant pakuotės, tada išverskite ant sieto.
Karštį orkaitėje sumažinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formą lengvai sutepkite likusiu aliejumi ir sudėkite pusę makaronų. Išlyginę paviršių, berkite pusę migdolų, paskleiskite pusę mėsos įdaro ir pusę sūrio. Sluoksnius pakartokite.
Patį viršutinį sluoksnį apibarstę sūriu, kepkite orkaitėje 20 minučių. Patiekite karštą.
Reikės: nedidelės brokolio gūžės, 300 g lakštinių su kiaušiniais, 400 g varškės, 1 šaukšto cukraus, 2 kiaušinių, 300 g moliūgo minkštimo, 3 šaukštų grietinės, 1 šaukšto sviesto, 2 šaukštų maltų džiūvėsių.
Brokolį suskaidykite nedideliais žiedynais, moliūgą supjaustykite 2 cm dydžio kubeliais. Puode užvirinkite šiek tiek pasūdytą vandenį ir sudėkite. Po 3 minučių išgriebkite ant sieto, nuskalaukite šaltu vandeniu.
Lakštinius išvirkite pasūdytame vandenyje, išverskite ant sieto, kad nuvarvėtų. Varškę pertrinkite per sietą. Vieno kiaušinio trynį atskirkite nuo baltymo.
Dideliame dubenyje sumaišykite varškę, lakštinius, trynį. Baltymą suplakite ir taip pat labai atsargiai įmaišykite į masę.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Kepimo formos dugną ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsiais. Grietinę išmaišykite su likusiu kiaušiniu ir cukrumi.
Dėkite į kepimo formą pusę masės, ant jos išdėliokite brokolius su moliūgais ir uždenkite likusių makaronų su varške sluoksniu. Viską aplieję grietinės padažu, kepkite 30–35 minutes.
Reikės (6 porcijoms): 8 stambių vamzdelinių makaronų (cannelloni), 250 g nuvalytų krevečių, 200 g šaldytų špinatų, 200 g rikotos sūrio, 100 g tarkuoto parmezano sūrio, druskos, pipirų – pagal skonį; padažui: 200 ml riebios grietinėlės, 1 kiaušinio, 0,5 šaukštelio maltų čiobrelių, 1 baziliko šakelės.
Špinatus atitirpdykite, sudėkite į sietą ir 2 minutėms panardinkite į verdantį pasūdytą vandenį. Iš ten – iškart į dubenį su šaltu vandeniu, ištraukite, energingai pakratykite.
Sudėję špinatus į dubenį, pridėkite rikotos, krevečių, pusę parmezano sūrio. Pasūdykite, pabarstykite pipirais, išmaišykite.
Puode užvirinkite vandenį. Kiek pasūdę, porcijomis dėkite makaronus ir virkite 3 minutes. Išgriebtus dėkite į platų indą su šaltu vandeniu, kad nesuliptų, iš jo – ant popierinių servetėlių.
Paruoštą įdarą sudėkite į kulinarinį maišelį ir iš jo pripildykite makaronus.
Nuo baziliko šakelės nuskabykite lapelius. Grietinėlę lengvai suplakite su kiaušiniu. Įmaišykite čiobrelius, baziliką.
Į siaurą kepimo formą dviem eilėmis dėkite makaronus su įdaru. Apliekite grietinėlės padažu, apibarstykite likusiu parmezano sūriu ir 15 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Patiekite supjaustę skersiniais gabalėliais.
Reikės (6 porcijoms): 250 g storų makaronų, 400 g kiaulienos faršo, 500 g žiedinių kopūstų, 500 g brokolių, 1 morkos, 200 g tarkuoto sūrio, 100 g lydyto sūrelio, 100 g sviesto, druskos, pipirų, aliejaus – kepti.
Simbolis patiekalo pavadinimas reiškia, kad jame naudojama ir mėsa, ir daržovės, ir sūris.
Žiedinį kopūstą ir brokolį suskirstykite nedideliais žiedynais. Morką smulkiai sutarkuokite. Keptuvėje įkaitinę aliejų, 5 minutes pakepinkite jame daržoves. Jas, dar kietokas, sudėkite į dubenį. Ten pat dėkite faršą, tarkuotą ir lydytą sūrį. Šiek tiek pasūdykite, pabarstykite pipirais ir kruopščiai išmaišykite.
Makaronus išvirkite taip, kad būtų punskiečiai.
Kepimo formą ištepkite storu sviesto sluoksniu. Makaronus dėkite taip, kad uždengtų formos dugną ir kraštus. Į vidurį sukrėskite įdarą. Uždenkite folija ir 30 minučių kepkite iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje.
Reikės (6 porcijoms): 400 g lakštinių su kiaušiniais, 3 obuolių, 50 g razinų, 2 šaukštelių malto cinamono, 250 g varškės, 125 g sviesto, 4 kiaušinių, 1 stiklinės cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, druskos.
Razinas 15 minučių užpilkite verdančiu vandeniu. Lakštinius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, išgriebkite, nuvarvinkite ir išmaišykite su sviestu.
Dubenyje išsukite varškę su cukrumi, kiaušiniais, cinamonu, razinomis, kepimo milteliais ir žiupsneliu druskos. Paskutinius įmaišykite stambiai sutarkuotus obuolius.
Orkaitę įkaitinkite iki 180 laipsnių. Apkepo masę išverskite į sviestu suteptą ugniai atsparią formą. Kepkite 20–25 minutes iki auksaspalvės plutelės.
Reikės (4 porcijoms): 100 g tarkuoto sūrio („Edamer“), 2 kiaušinių, 300 g greitai paruošiamų lakštinių su kiaušiniais, 2 šaukštų maltų džiūvėsių, 2 šaukštų sviesto, 3 šaukštų liesos grietinėlės, 400 g konservuotų pomidorų be žievelės savose sultyse, 2 šaukštų picos prieskonių, 2 šaukštų aliejaus, 2 svogūnų.
Užvirinkite pasūdytą vandenį, suberkite į jį lakštinius ir po 2 minučių nupilkite. Į makaronus įmaišykite sviestą ir grietinėlės ir kiaušinių plakinį.
Svogūnus supjaustykite pusžiedžiais, 4 minutes patroškinkite aliejuje su pomidorais, pagardinkite prieskoniais.
Kepimo formą ištepkite sviestu, pabarstykite džiūvėsių trupiniais. Sudėkite pusę lakštinių, apibarstykite puse sūrio, sukrėskite pomidorus su svogūnais ir ant viršaus – likusius makaronus.
Kepkite orkaitėje 200 laipsnių karštyje 10 minučių. Ištraukite, pabarstykite likusiu sūriu ir grąžinkite į orkaitę dar 5 minutėms.
Reikės (4 porcijoms): 100 ml riebios grietinėlės, 300 g virtos vištienos, druskos, pipirų, tarkuoto muskato riešuto, 50 g sviesto, 300 g makaronų, 150 g tarkuoto parmezano sūrio.
Paukštieną supjaustykite gabalėliais. Makaronus išvirkite, išverskite ant sieto, nusausinkite ir išmaišykite su 40 g sviesto.
Pusę makaronų sudėkite į sviestu suteptą formą gratinui, uždėkite sluoksnį vištienos, tada likusius makaronus.
Pusę sūrio įmaišykite į grietinėlę, pasūdykite, įberkite pipirų, muskato riešuto ir apliekite gratiną. Apibarstę likusiu parmezanu, maždaug 15 minučių pašaukite iki 200 laipsnių įkaitinton orkaitėn.
Reikės (4 porcijoms): 2 šaukštų miltų, 200 ml pieno, 2 svogūnų, 1 paprikos, 2 šaukštų sviesto, 2 šaukštų raudonojo vyno, druskos, 500 g faršo, 450 g vamzdelio formos makaronų (penne rigate), petražolių lapelių, 150 g tarkuoto parmezano sūrio, 2,5 šaukšto aliejaus, 2 šaukštų pomidorų pastos.
Makaronus išvirkite pasūdytame vandenyje, išgriebkite, leiskite nuvarvėti vandeniui ir grąžinkite į puodą jau be vandens. Įpilkite 0,5 šaukšto aliejaus, išmaišykite.
Svogūnus supjaustykite, 3 minutes pakepinkite aliejuje. Tada dėkite faršą ir, vis pamaišydami, kepkite 10 minučių. Apliekite vynu, pagarinkite jį 3 minutes, paskui mėsą pabarstykite druska ir pipirais.
Gabalėliais supjaustykite papriką, suberkite į mėsą, kepkite dar 5 minutes.
Petražolių lapelius susmulkinkite ant makaronų, sukrėskite ir pomidorų pastą, išmaišykite, patroškinkite 4 minutes.
Sausoje keptuvėje paskrudinkite miltus. Ant jų dėkite sviestą, labai gerai išmaišykite. Kai neliks gumuliukų, pilkite pieną ir maišykite, kol užvirs. Įberkite pusę tarkuoto sūrio, druskos, pipirų ir toliau maišykite 2–3 minutes.
Kepimo formą ištepkite sviestu, dugną pabarstykite maltais džiūvėsėliais. Lygiu sluoksniu paskleiskite pusę makaronų, ant jų – mėsos įdarą, paskui vėl makaronus. Apliekite padažu, pabarstykite likusiu sūriu. Kepkite orkaitėje 200 laipsnių karštyje 25 minutes.
Reikės (4–6 porcijoms): 300 g plonų spagečių, 1 didelio baklažano, 400 g konservuotų pomidorų savose sultyse, 200 g minkšto varškės sūrio, 30 g parmezano sūrio, 30 g kedrų riešutų, 4 džiovintų pomidorų, saujelės bazilikų lapelių, 1 šaukštelio cukraus, 1 vadinamojo šalotinio svogūno, alyvuogių aliejaus, druskos.
Baklažaną supjaustykite plonais griežinėliais ir pabarstykite druska. Palaikykite taip 15 minučių, tada nuskalaukite, nuspauskite ir iškepkite truputyje aliejaus – po 1 minutę iš abiejų pusių. Nusausinkite popieriniais rankšluosčiais.
Svogūną susmulkinkite, 5 minutes pakepinkite 3 šaukštuose aliejaus, tada sudėkite pomidorus, bazilikus, cukrų, žiupsnelį druskos. Uždenkite ir 20 minučių troškinkite ant lėtos ugnies.
Padažą ataušinkite, sutrinkite trintuvu.
Kedro riešutus paskrudinkite sausoje keptuvėje 1 minutę. Spagečius išvirkite pagal nurodymus ant pakuotės, kad būtų punskiečiai („al dente“). Ataušinkite po tekančiu vandeniu, išverskite į sietą. Kai apdžius, sumaišykite su padažu ir tarkuotu parmezano sūriu.
Varškės sūrį supjaustykite plonais griežinėliais, džiovintus pomidorus – smulkiais kubeliais.
Nedideles 7–8 cm formeles – pavyzdžiui, keksams – sutepkite sviestu. Ant kiekvienos dugno išdėliokite varškės sūrį, ant jo – trečdalį spagečių: susukite juos į lizdelius. Pabarstykite kedrų riešutais, vėl dėkite sluoksnį sūrio, truputį džiovintų pomidorų, ant viršaus – kelis keptų baklažanų griežinėlius. Užbaikite antruoju trečdaliu spagečių, tada vėl riešutais, sūriu, pomidorais, baklažanais. Pabaikite spagečių likučiu taip, kad jie visiškai uždengtų kitus ingredientus.
Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 20 minučių. Patiekite išvertę iš formelių ir papuošę likusiais baklažanais, bazilikais, riešutais.
Reikės (4 porcijoms): 200 g ilgų plačių makaronų (pappardelle), 300 g virtos kalakutienos, 8–10 pievagrybių, 4 nedidelių kietų pomidorų, 1 vidutinio svogūno, 125 ml riebios grietinėlės, 125 g mocarelos, 1/4 stiklinės sauso baltojo vyno arba sauso vermuto, 3/4 stiklinės vištienos sultinio, 2 šaukštų tarkuoto parmezano sūrio, 2 šaukštų baltos duonos trupinių, 1 šaukšto alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto sviesto, 1 šaukšto miltų, 1/4 šaukštelio malto muskato riešuto, druskos.
Orkaitę įkaitinkite iki 200 laipsnių. Užvirinkite vandenį ir išvirkite makaronus pagal nurodymą ant pakuotės. Išverskite ant sieto.
Kalakutieną supjaustykite nedideliais gabalėliais, pomidorus – kubeliais. Grybus perpjaukite į 4–6 dalis. Svogūną susmulkinkite.
Gilioje keptuvėje įkaitinkite aliejų, ištirpdykite jame sviestą ir 3 minutes pakepinkite svogūnus. Tuomet dėkite grybus, kepkite dar 5–7 minutes. Supylę vyną, jį šiek tiek pagarinkite mentele nuo dugno nuolat gramdydami prikepusius gabalėlius.
Keptuvės turinį pabarstykite miltais, maišydami kepkite 3 minutes. Supilkite grietinėlę, sultinį ir, nepaliaudami maišyti, užvirinkite. Pagardinę muskatu ir druska, sudėję pomidorus, virkite dar 5 minutes.
Kepimo formą sutepkite sviestu. Į ją sudėkite makaronus, išmaišytus su puse padažo. Ant jų paberkite kalakutienos ir plėšytos mocarelos gabalėlius. Duonos trupinius sumaišykite su parmezanu ir apibarstykite apkepą.
Kepkite 10–15 minučių, kol paviršius lengvai apskrus.
Reikės (8–10 porcijų): 40 g sviesto, 90 g miltų, 275 ml riebaus pieno, 100 g tarkuoto parmezano sūrio, 60 g pesto padažo, 250 g trumpų makaronų (kriauklyčių, suktukų, kitų), druskos, pipirų; uždarui: 40 g sviesto, 60 g džiūvėsių trupinių, 100 g tarkuoto parmezano sūrio.
Orkaitę įkaitinkite iki 220 laipsnių.
Uždarui ištirpdykite sviestą, sumaišykite su džiūvėsiais ir parmezanu.
Imkitės padažo. Prikaistuvyje ant vidutinės ugnies ištirpdykite likusius 40 g sviesto. Suberkite miltus, ištrinkite juos mentele su sviestu ir maišydami pakaitinkite 3 minutes. Pridėkite 100 g tarkuoto parmezano, druskos, pipirų. Išmaišę iškart nukaiskite, uždenkite prikaistuvį kepimo popieriumi ir palikite ataušti.
Išvirkite makaronus dideliame kiekyje pasūdyto vandens, kad būtų punskiečiai (al dente). Išverskite ant sieto, dalį vandens – 0,5 stiklinės – pasilikite.
Dubenyje sumaišykite makaronus, vandenį, kuriame jie virė, padažą. Pusę mišinio sukrėskite į sviestu suteptą formą, išlyginkite, paskleiskite pesto padažą. Tada sudėkite likusius makaronus ir vėl išlyginkite. Viršų padenkite sviesto, džiūvėsių ir sūrio uždaru.
Kepkite orkaitėje 20–25 minutes.