PRADEDAMAS ANTRASIS MAISTO IR VIRTUVĖS ATLIEKŲ RŪŠIAVIMO PILOTINIS PROJEKTAS

PRADEDAMAS ANTRASIS MAISTO IR VIRTUVĖS ATLIEKŲ RŪŠIAVIMO PILOTINIS PROJEKTAS

Nuo 2024 m. sausio 1 d. įsigaliojus ES direktyvai maisto ir virtuvės atliekas atskirti nuo bendrojo atliekų srauto, atliekų tvarkytojai vis dar atsakingai ruošiasi ir vykdo parengiamuosius sistemų optimizavimo bei baigiamuosius darbus. Specialistų teigimu, maisto atliekų rūšiavimas padės perdirti dar daugiau pakuočių, o atskirtos maisto atliekos bus paverčiamos naudingu kompostu ar net dujomis ir tuo pačiu įpratins gyventojus dar atsakingiau rūšiuoti. Atliekų sistemos optimizavimo etapai įgyvendinami Panevėžio miesto savivaldybei bendradarbiaujant su UAB Panevėžio regiono atliekų tvarkymo centras ir AB „Panevėžio specialus autotransportas“.

Siekiant išsiaiškinti panevėžiečių pasirengimą rūšiuoti maisto ir virtuvės atliekas, nuo 2024 m. sausio mėnesio antros pusės pradedamas antrasis maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo pilotinis projektas viename iš Panevėžio miesto privačių valdų kvartalų, kuriame dalyvauja 106 namų valdos. Privačių valdų kvartalas apims su Molainių g., Žygeivių g., V. Alanto g., J. Tilvyčio g. ir Viensėdžių g. besiribojančias gatves: Viensėdžių g., Nausodės g., Vaišvilčių g., Kibiškio g., Pavešečių g., Zūbiškių g., Plotumų ir Ragaudžių gatvės.

Šis privačių valdų kvartalas projektui yra pasirinktas neatsitiktinai: tai yra naujas ir perspektyvus miesto kvartalas, kuris, tikimasi, turi teisingus rūšiavimo įpročius ir tinkamai rūpinasi savo gyvenamąja aplinka. Projekto metu gauti rezultatai bendrovei leis nustatyti naujas atliekų susikaupimo normas, įvertinti konteinerių aptarnavimo dažnį, išsiaiškinti gyventojų įpročius.

AB „Panevėžio specialus autotransportas“ informuoja, kad naujame maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo pilotiniame projekte dalyvaujantiems privačių valdų savininkams Sausio 4-8 dienomis bendrovės komanda planuoja į jų gyvenamąsias vietas pristatyti nemokamas maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo priemones: 7 litrų talpos rudus kibirėlius su lipduku, nurodančiu kokias atliekas galima mesti, bei 120 litrų talpos rudus konteinerius.

Šiuo projektu siekiama išsiaiškinti, kaip keičiasi mišrių komunalinių atliekų kiekis iš jų srauto atskiriant virtuvės atliekas, koks yra virtuvės atliekų užterštumas, koks būtinas virtuvės atliekų surinkimo konteinerių išvežimo iš privačių namų valdų periodiškumas skirtingu metų laiku.

Taip pat, informuojame, kad projekte dalyvaujantiems privačių valdų savininkams atliekų tvarkymo paslaugų teikimo įkainiai nesikeis, jie išliks tokie patys, kaip ir visiems kitiems Panevėžio miesto privačių valdų savininkams. Tikimąsi, kad bendradarbiaujant sukursime Panevėžio miesto gyventojų lūkesčius ir poreikius atitinkančią atliekų tvarkymo sistemą.

Maisto ir virtuvės atliekų rūšiavimo pilotiniame projekte dalyvaujančių privačių valdų savininkų maisto ir virtuvės atliekų konteinerių pirmasis aptarnavimas numatytas Vasario 7 d. Šaltuoju laikotarpiu (vasario ir kovo mėnesiais) konteineriai bus aptarnaujami kas 4 savaites. Šiltuoju laikotarpiu (nuo balandžio iki birželio mėnesio) – kas 2 savaites.

Į maisto ir virtuvės atliekų surinkimo konteinerius gyventojai gali mesti:

  • Vaisius ir daržoves, jų likučius.
  • Kambarinius augalus ir jų dalis.
  • Arbatos tirščius ir pakelius.
  • Kavos tirščius ir popierinius filtrus.
  • Duonos gaminius ir makaronus.
  • Kiaušinių lukštus.
  • Mėsos ir žuvies atliekas, kaulus.
  • Naudoti netinkamus maisto produktus.
  • Popierinius rankšluosčius ir servetėles.
  • Riebalais išteptą popierių ir kartoną.

Gyventojai turintys klausimų gali kreiptis į bendrovės klientų aptarnavimo skyrių, kuris konsultuos visais atliekų surinkimo ir išvežimo klausimais. Kontaktai: +370 60 7777 60, el. p.: uzsakymai@psa.lt

Daugiau informacijos www.psa.lt

 AB „Panevėžio specialus autotransportas“ inf. ir nuotr.

Komentarai

  • Sveiki, gyvenu privačioje valdoje raj.miesto teritorijoje jau apie 30 metų, senai rūšiuoju atliekas ir turiu sukaupęs gana nemažą patirtį, kuria galiu pasidalinti.
    Daugiausia susikaupia plastiko, bendrų šiukšlių atliekų, vasarą-rudenį biologiniai skaidžių atliekų.
    Maisto atliekų rinkimas, ypač šiltuoju metų laiku, visada kelia nemažai rūpesčių kiekvienam… nemalonūs rūgimo kvapai, muselės ir kt.verčia kas 1-2 dienas tuštinti talpą virtuvėje, siekiant užtikrinti švarą ir tvarką. Jų aš Niekada nepylu į bendrų šiukšlių konteinerį, o į savo sumeistrautą komposto dėžę daržo gale. Taip daro ir mano kaimynai, ir kiekvienas, kuriam rūpi pasigaminti ekologiškų puikių trąšų iš kompostinės žemės. Manau, kad savo dėmesį ir žvalgybą turėtumėte sutelkti, siekiant išsiaiškinti, kur kas ką kaip išmeta, pirmiausia – į daugiabučiuose gyvenančius jūsų paslaugų vartotojus, o ne į 106 privačių valdų vartotojus. Žinoma, jei išties, kuo aš labai abejoju, norite tikslių duomenų…

Rodyti visus komentarus (1)

Jūsų komentaras

Rekomenduojami video

Daugiau leidinio naujienų